Σειρά ειδικά σχεδιασμένων σεμιναρίων μαγειρικής με τον καταξιωμένο σεφ Λευτέρη Λαζάρου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (Ρ.Α.). Τα σεμινάρια με τίτλο «Ζω με χαΡΑ στην κουζίνα» που διοργανώθηκαν με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) και του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου και πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι το Μάρτιο με την ευγενική υποστήριξη της MSD.Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση νόσος, όπου το ίδιο το σώμα επιτίθεται στις αρθρώσεις. Aν αυτό δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το σώμα καταστρέφει τις αρθρώσεις σταδιακά

.

  Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας,  70.000-100.000 ζουν ασθενείς με ΡΑ. Η ασθένεια εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών, πλήττει 3 φορές περισσότερες γυναίκες και συχνά συναντάται σε μέλη της ίδια οικογένειας.

Ο πόνος, η δυσκαμψία, το πρήξιμο, η ερυθρότητα και η υπερβολική θερμοκρασία των αρθρώσεων, καθώς και η κούραση και η αδυναμία είναι μερικά από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η έντονη δυσκολία στην εκτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, εξαιτίας του πόνου των παραμορφώσεων και της αδυναμίας, είναι μία  από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις νόσου. Η λειτουργική ικανότητα των ασθενών μπορεί να μειωθεί σημαντικά, κάτι που αντικατοπτρίζεται από το  γεγονός ότι 25% αυτών σταματά την εργασία του 5 έτη μετά την εμφάνιση της νόσου.  Μολονότι η νόσος έχει εξελικτική πορεία, η έγκαιρη  διάγνωση της ΡΑ σε λιγότερο από 3 μήνες και η επιθετική θεραπευτική αντιμετώπιση της βοηθούν στην προστασία των αρθρώσεων καθώς και στην ανακούφιση των ασθενών από το πόνο.

Σκοπός των σεμιναρίων είναι να εμπνεύσουν και να προσφέρουν λύσεις και πρακτικές συμβουλές  στους συμμετέχοντες ασθενείς με ΡΑ, προκειμένου οι κινητικοί τους περιορισμοί να μην αποτελούν εμπόδιο στην απόλαυση της καθημερινότητας  τους στην κουζίνα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ιδιαιτέρως μεταδοτικός και αγαπητός σεφ παρουσιάζει συνταγές με συστατικά που στηρίζουν την υγεία των ασθενών και απλοποιημένους τρόπους εκτέλεσης τους με παράλληλη χρήση ειδικών, εργονομικών εργαλείων για ασθενείς με ΡΑ.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος στην προετοιμασία και την παρασκευή διαφορετικών συνταγών, αλλά και γεύονται μοναδικές γεύσεις που τους γεμίζουν  χαρά και διάθεση δημιουργίας.

Η MSD με ιδιαίτερη ευαισθησία και πολυετή συμβολή στη βελτίωση της καθημερινότητας των ρευματοπαθών στηρίζει δράσεις , όπως αυτή, που στόχο έχουν την παρακίνηση τους  σε ενεργό συμμετοχή στις καθημερινές  χαρές της ζωής.  

#########