Καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς, εξορθολογισμό των συνολικών δαπανών Υγείας και βιώσιμες και αποδοτικές μονάδες υγειονομικής περίθαλψης προσφέρει η διενέργεια σύγχρονων εργαστηριακών εξετάσεων βάσει επιστημονικών πρωτοκόλλων, όπως τόνισαν όλοι οι επιστήμονες Υγείας στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας με κεντρικό θέμα «Ο ρόλος της εργαστηριακής διάγνωσης στον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας», την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, 2013.

 

Επίσημος προσκεκλημένος στην Ημερίδα και τη σχετική Συνέντευξη Τύπου ήταν ο κ. SergeBernasconi, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών in vitro Διαγνωστικών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (EDMA), της Eucomed & MedTech Ευρώπης. Στη Συνέντευξη Τύπου ομιλητές ήταν επίσης η κα Χρυσούλα Νικολάου, Αν. Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας – Νευροανοσολογίας Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο και Πρόεδρος Π.Ε.Ι.Β, καθώς και ο κ. Λεωνίδας Αναγνώστου, Ιατρός Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ του Παν/μιου Αθηνών.

Στην Ημερίδα το θέμα «Κόστος και αποτελεσματικότητα από την ορθή χρήση των εργαστηριακών εξετάσεων» κάλυψε ο κ. Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τον «Ρόλο του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου στην καθημερινή κλινική πράξη» ανέπτυξε η κα Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, ΕΚΠΑ, Τμήμα Απομυελινωτικών Νοσημάτων & Υπεύθυνη Ανοσογενετικού Εργαστηρίου Α’ Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, Αιγινητείου Νοσοκομείου, και τη «Συμβολή του εργαστηρίου στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των νοσοκομειακών ασθενών» η κα Μαρία Κανελλοπούλου, Βιοπαθολόγος, Κλινική Μικροβιολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ.

Ο κ.Bernasconi στην εισήγησή του ανέφερε ότι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο της Υγείας όπως, τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, τους γιατρούς, τα ασφαλιστικά ταμεία, την Πολιτεία, τις ρυθμιστικές αρχές και τους φορείς χάραξης πολιτικής, προσφέροντας καλύτερες και αποδοτικότερες θεραπείες, αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προϋπολογισμού για την υγειονομική περίθαλψη και αυξημένη ασφάλεια διάγνωσης και θεραπείας. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Η σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση χαρακτηρίζεται από αποτελεσματικότητα, ακρίβεια, αξιοπιστία, ταχύτητα και αυτοματοποίηση. Τα διαγνωστικά τεστ παρέχουν την απαραίτητη πληροφορία για την άμεση χορήγηση της πιο αποτελεσματικής θεραπείας, και την ταυτοποίηση των ασθενών που θα ωφεληθούν από αυτήν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Φινλανδία, χάρη στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού εργαστηριακού ελέγχου του πληθυσμού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, παρατηρήθηκε μείωση έως και 80% στην εμφάνισή του! Ενώ η δυνατότητα πρόγνωσης, μέσω της εργαστηριακής διάγνωσης, σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, οδηγεί σε μείωση κόστους θεραπείας κατά 34%, μείωση των ημερών παραμονής στο νοσοκομείο κατά 2 ημέρες και μείωση επανεισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 12% σε σύγκριση με τη μη αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής.»

Η κα Νικολάου σημείωσε ότι, «Η μείωση των κονδυλίων για την  προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλωσίμων, απαραίτητων για τη λειτουργία των Βιοπαθολογικών Εργαστηρίων των Νοσοκομείων, καθώς επίσης και το αναποτελεσματικό παρόν μοντέλο προμηθειών που εφαρμόζεται, έχουν απαξιώσει την εργαστηριακή διαγνωστική και έχουν  απομακρύνει τον Βιοπαθολόγο Νοσοκομειακό ιατρό από τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους.» Η κα Νικολάου πρόσθεσε ότι «Είναι σημαντικό να γίνει οικονομικοτεχνική μελέτη που να αφορά αποκλειστικά την ορθή λειτουργία των Βιοπαθολογικών Εργαστηρίων των Νοσοκομείων, ώστε να διαπιστωθεί ο εξορθολογισμός των δαπανών κάθε Νοσοκομείου, δεδομένου ότι η απαξίωση αυτών στρέφει την πολιτική της δημόσιας υγείας  σε άλλες εξαιρετικά δαπανηρές λύσεις.»

Ο Δρ. Λ. Αναγνώστου υποστήριξε στην ομιλία του «Το ιδιωτικό Βιοπαθολογικό Εργαστήριο: απαραίτητο για την εξοικονόμηση δαπανών υγείας;» ότι «Τα προγράμματα πρόληψης μέχρι σήμερα δεν αποτελούν πολιτική της Πολιτείας και τα ιδιωτικά εργαστήρια καλούνται να καλύψουν αυτό το κενό. Είναι άκρως σημαντικό όμως άμεσα να εφαρμοστούν και στη δημόσια Υγεία αφού θα οδηγήσουν σε μείωση του συνόλου των δαπανών σε βάθος χρόνου, καθώς θα μειώσουν τον χρόνο διάγνωσης, θα προλαμβάνουν τη νόσο και θα μειώσουν την συμφόρηση στα εξωτερικά ιατρεία. Παράλληλα, η ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος του ΕΟΠΥΥ και ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων μαζί με την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων θα μειώσει και θα εξαφανίσει τις άσκοπες, πλασματικές αλλά και πλαστές εξετάσεις.» 

Η κ. Μ. Κανελλοπούλου τόνισε από την πλευρά της ότι «Οι εργαστηριακές εξετάσεις διασφαλίζουν τη σωστή θεραπεία στον ασθενή, τη σωστή δοσολογία στο σωστό χρόνο και για καθορισμένη χρονική διάρκεια βάσει επιστημονικών πρωτοκόλλων.Η καθυστέρηση εκτέλεσης των εργαστηριακών εξετάσεων οδηγεί σε παράταση του χρόνου νοσηλείας, επιβάρυνση της ψυχικής υγείας  των ασθενών και συγγενών τους, ελλοχεύει τον κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, γεγονός που υποχρεώνει σε  επιπλέον θεραπευτική χορήγηση με «προωθημένα» κυρίως αντιβιοτικά. Οι εργαστηριακές εξετάσεις πρέπει να διεκπεραιώνονται άμεσα με σύγχρονες μεθοδολογίες, με αυτοματισμό, ώστε να εξοικονομείται το κόστος νοσηλείας των ασθενών με νοσοκομειακή λοίμωξη.»

 Με βάση την εμπειρία του ρόλου του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου η κα Μ. Αναγνωστούλη, σημείωσε ότι «Η συμβολή του βιοπαθολογικού εργαστηρίου είναι καθοριστικής σημασίας τόσο στην αρχική φάση της διάγνωσης,τις αρχικές θεραπευτικές αποφάσεις,μέχρι και την παρακολούθηση δύσκολων και επίπονων θεραπειών. Ειδικά στον τομέα της θεραπείας των χρόνιων σοβαρών παθήσεων όπως π.χ. στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η εργαστηριακή διάγνωση συμβάλει καθοριστικά στην καλύτερη κλινική πορεία του ασθενούς εξασφαλίζοντας καλύτερη διάγνωση και καλύτερη ποιότητα ζωής.»

Λίγα λόγια για τον Πανελλήνια Ένωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας

Η Πανελλήνια Ένωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας είναι Επιστημονικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο σκοπός της Ένωσης είναι η εκπαίδευση, μελέτη και έρευνα σε θέματα που αφορούν την Ιατρική Βιοπαθολογία, ως επιστήμη και επάγγελμα και, ειδικότερα, την ποιότητα της περίθαλψης και υγειονομικής φροντίδας στα πλαίσια της Ιατρικής Μικροβιολογίας, της Εργαστηριακής Αιματολογίας και Αιμοδοσίας, της Ιατρικής Βιοχημείας και της Ανοσολογίας, καθώς και τις κοινωνικές διαστάσεις των παρεχομένων υγειονομικών υπηρεσιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Περισσότερες πληροφορίες στο 210 7213225, στο www.peib.gr και στο info@peib.gr. 

#########