Κατηγοριοποιούν όλα τα τρόφιμα σε 3 βασικά χρώματα, το κόκκινο (red), το πορτοκαλί (amber) και το πράσινο (green) σύμφωνα με διατροφική τους αξία, την ενεργειακή πυκνότητα, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι καθώς και τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

 

 Green (Πράσινη) Κατηγορία Τροφίμων και Ποτών

 Αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή. Είναι άριστες πηγές σημαντικών θρεπτικών συστατικών ενώ ταυτόχρονα περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι ενώ έχουν και χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα.

 Τρόφιμα: ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης και σίκαλης,  σαλάτες και λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, ξηροί καρποί, άπαχα κρέατα και πουλερικά, ψάρι και όσπρια.

 Amber (Πορτοκαλί) Κατηγορία Τροφίμων και Ποτών

 Ανήκουν τα μεταποιημένα τρόφιμα. Είναι θρεπτικά αξιόλογα, χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι αλλά εξυπηρετούν το μέγεθος με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλλά με μέτρο.

 Τρόφιμα: πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα , ορισμένα είδη πρωινού γεύματος, σπόροι, ζυμαρικά, επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και δημητριακά πρωινού πλούσια σε φυτικές ίνες.

 Red (Κόκκινη ) Κατηγορία Τροφίμων και Ποτών 

 Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και είναι ενεργειακά θερμιδογόνα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, ζάχαρη και αλάτι. Κατανάλωση περιστασιακά.

 Τρόφιμα: τηγανιτά τρόφιμα, είδη ζαχαροπλαστικής, σοκολάτα, πατατάκια, ζάχαρη, αναψυκτικά, μπισκότα, μερικά ζαχαρούχα ποτά, επεξεργασμένα κρέατα και λουκάνικα, οι σάλτσες τύπου μαγιονέζας κ.α.

Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων από την Πράσινη Κατηγορία, συχνά και μικρά γεύματα, η ποσότητα των γευμάτων και αυτοέλεγχος είναι οι βασικές αρχές για την απώλεια βάρους.

 

 

 

 

 

 

Έλενα Περλεπέ

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

#########