Η πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση του Χρόνιου Νευροπαθητικού Πόνου, που πολλές φορές εμφανίζεται ως συνοδός νόσος του σακχαρώδη διαβήτη, του καρκίνου αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων, περιορίζεται εξαιτίας του νέου συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης των φαρμάκων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Το πρόβλημα αυτό επισήμαναν κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.)

 

Σύμφωνα με τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που τέθηκε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλλουν σημαντικά αυξημένη συμμετοχή, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου.

Ταυτόχρονα, έχουν να αντιμετωπίσουν το φορτίο και το κόστος της αντιμετώπισης της χρόνιας πάθησής τους. Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 καταβάλλουν σημαντικά ποσά κάθε μήνα για την απαιτούμενη θεραπεία τους, όπως 10% συμμετοχή στην ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία καθώς και 25% για τη θεραπεία συνοδών παθήσεων και αναλώσιμα διαβητικά υλικά. Μάλιστα, εξαιτίας της ομαδοποίησης των φαρμάκων της θετικής λίστας, πρέπει να πληρώσουν επιπλέον συμμετοχή, προκειμένου να λάβουν θεραπεία πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση της Επώδυνης Διαβητικής Νευροπάθειας, μιας νόσου που προσβάλει το 20%-40% των ατόμων με διαβήτη.

«Πολλά άτομα με διαβήτη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το επιπλέον κόστος για τη θεραπεία των συνοδών παθήσεων της νόσου, όπως της Διαβητικής Νευροπάθειας, της υπέρτασης και της χοληστερίνης με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιπλοκών που, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες για τους ίδιους (ακρωτηριασμούς, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ)», τόνισε η κα. Σπυριδούλα Λάγιου, μέλος του ΔΣ της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ & Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών. «Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη η πολιτεία να σταματήσει να ελέγχει μόνο το κόστος μιας θεραπείας, αλλά να εστιάσει κυρίως στο πόσο αποτελεσματική είναι για τον κάθε πάσχοντα. Εξάλλου, η εμπειρία μας ως άτομα με διαβήτη, έχει δείξει ότι όταν η θεραπεία για την πάθησή μας και τις επιπλοκές της είναι αποτελεσματική, επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια και μείωση του κόστους για το σύστημα υγείας και το κράτος».

«Η μη σωστή ομαδοποίηση των φαρμάκων που αφορούν το Χρόνιο Νευροπαθητικό Πόνο στη νέα θετική λίστα, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά κριτήρια, θα οδηγήσει σε περιορισμό ή και αποκλεισμό σημαντικού αριθμού ασθενών από θεραπείες πρώτης εκλογής, λόγω της αυξημένης οικονομικής συμμετοχής που πρέπει να καταβάλλουν. Πιο συγκεκριμένα, φάρμακα με ενδείξεις σε διαφορετικά σύνδρομα Νευροπαθητικού Πόνου (Κεντρικός Νευροπαθητικός Πόνος, Διαβητική Νευροπάθεια, Μετατραυματικός Νευροπαθητικός Πόνος και άλλα) έχουν ενταχθεί στην ίδια θεραπευτική κατηγορία χωρίς να μπορούν να θεωρηθούν, σύμφωνα όλα τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, θεραπευτικά ισοδύναμα και κατ’ επέκταση ανταλλάξιμα», δήλωσε η κα. Αθηνά Βαδαλούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας και Πρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.

#########