Κατά τη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη θεραπεία και την έρευνα στη σκλήρυνση κατά πλάκας (ECTRIMS) και της Αμερικανικής Εταιρείας για τη θεραπεία και την έρευνα στη σκλήρυνση κατά πλάκας (ACTRIMS), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 19-22 Οκτωβρίου στο Άμστερνταμ, οι ειδικοί που συμμετείχαν τόνισαν ότι στρεσογόνες αιτίες όπως η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα, το διαζύγιο κ.ά. «ρίχνουν» την άμυνα του οργανισμού και «εμφανίζουν» την ασθένεια σε άτομα που έχουν προδιάθεση.


Έως και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΣΚΠ, μια νευροεκφυλιστική πάθηση που συχνά πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 20 έως 40 ετών, όταν οι ασθενείς βρίσκονται στην πλέον παραγωγική τους ηλικία. Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν ΣΚΠ σε σχέση με τους άνδρες, ενώ στην παγκόσμια βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί και περιστατικά σε παιδιά 9 ετών, καθώς και σε ηλικιωμένους 70 χρόνων. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 10.000 ασθενείς, κυρίως άτομα παραγωγικής ηλικίας από 20 χρόνων και πάνω. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται απώλεια της εγκεφαλικής μάζας σε όλους τους ανθρώπους, όμως στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση η διαδικασία αυτή επιταχύνεται, επηρεάζοντας τις πνευματικές δυνάμεις των ασθενών.

 Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η ανεργία και το άγχος που προκαλούν, αποτελούν εκλυτικό αλλά όχι και αιτιολογικό παράγοντα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και των αυτοάνοσων νοσημάτων, επισήμαναν ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ, Νίκος Γρηγοριάδης, και ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

«Ξέρουμε στην ιατρική ότι το άγχος και η οικονομική κατάσταση επιδεινώνει τη νοσηρότητα και επίσης ξέρουμε ότι οι υποτροπές της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας σχετίζονται πολύ συχνά με έντονο άγχος. Άρα είναι πάρα πολύ πιθανόν να παίξει ένα ρόλο κυρίως στην έξαρση της νόσου», επισήμανε, ο καθηγητής νευρολογίας Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

Στο συνέδριο έγινε εκτενής αναφορά από τον κ. Κόριν Κέσσλερ καθηγητή νευρολογίας Ντίσελντορφ  και από τον κ. Μάρτιν Ντάντι, καθηγητή νευρολογίας στο Νοσοκομείο Ρόγιαλ Βικτόρια στο Νιουκάστλ, στα νέα θεραπευτικά σχήματα, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και ειδικότερα στην «έξυπνη» πρωτοποριακή από του στόματος θεραπεία, τη φινγκολιμόδη (Gilenya®), ένα σκεύασμα της εταιρείας Novartis.

Οι αναλύσεις που παρουσιάστηκαν στο 5ο Κοινό Τριετές Συνέδριο ECTRIMS και ACTRIMS έδειξαν ότι οι μειώσεις των ποσοστών υποτροπής ήταν συνεπείς μεταξύ των υποομάδων ασθενών υπό θεραπεία με φινγκολιμόδη με υψηλής ενεργότητας νόσο σε πιλοτικές κλινικές μελέτες. Επιπλέον η ουσία επέδειξε ότι «φρενάρει» την εγκεφαλική ατροφία συγκριτικά με την ΕΜ ιντερφερόνη βήτα-1α ανεξαρτήτως ενεργότητας της νόσου, ενώ επιδεικνύει έως και 71% μείωση στο ετήσιο ποσοστό υποτροπών σε ασθενείς με υψηλής ενεργότητας σκλήρυνση κατά πλάκας.

Έως σήμερα, περίπου 25.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία  με φινγκολιμόδη, ενώ διατίθενται δεδομένα για περισσότερα από 20.000 έτη έκθεσης ασθενών. Περισσότεροι από 20.000 ασθενείς έχουν λάβει το συγκεκριμένο φάρμακο από την διάθεσή του στην κυκλοφορία και μετά.

Επιπλέον η  νέα ουσία είναι αντικείμενο περαιτέρω έρευνας, καθώς δεν αποκλείεται να έχει θετική επίδραση και σε άλλες ασθένειες, όπως το Πάρκινσον.

Η φινγκολιμόδη κυκλοφορεί και στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο του 2011.

 Σχετικά με το GILENYA® (φινγκολιμόδη)

Το Gilenya, είναι το πρώτο φάρμακο μιας νέας τάξης φαρμάκων που ονομάζονται ρυθμιστές του υποδοχέα της φωσφορικής σφιγγοσίνης-1. Έχει επιδείξει ανώτερη αποτελεσματικότητα συγκριτικά με το Avonex® (ΕΜ ιντερφερόνη βήτα-1α), μία από τις θεραπείες που χορηγούνται συνήθως, επιδεικνύοντας σχετική μείωση 52% στο ετήσιο ποσοστό υποτροπών (κύριο καταληκτικό σημείο) και σχετική μείωση 40% στο ποσοστό της εγκεφαλικής ατροφίας (δευτερεύον καταληκτικό σημείο) στον ένα χρόνο σε μια πιλοτική μελέτη άμεσης σύγκρισης σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το Gilenya γενικά συνιστά μια σημαντικά αποτελεσματική άπαξ ημερησίως λαμβανόμενη από του στόματος θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς ως προς τη διάρκεια της θεραπείας σύμφωνα με την ισχύουσα Π.Χ.Π.. Στις κλινικές μελέτες ήταν γενικά καλά ανεκτό με διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας. Παράλληλα, η εμπειρία αναφορικά με τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του Gilenya αυξάνεται με περισσότερους από 25.000 ασθενείς να έχουν θεραπευτεί με Gilenya από τα μέσα Οκτωβρίου 2011 στο πλαίσιο κλινικών μελετών ή της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος. Αυτή τη στιγμή, τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν περισσότερα από 20.000 έτη έκθεσης ασθενών.

#########