«3 στα 4 παιδιά που πάσχουν από καρκίνο θεραπεύονται εντελώς αν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα» ήταν το ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλε σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, από την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», στο πλαίσιο μιας πολύ συγκινητικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε εκεί με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου και με την συμμετοχή πολλών Ελλήνων Ολυμπιονικών.

 

 

 «Η ημέρα αυτή, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη,  είναι συμβολική  και υπενθυμίζει τον μεγάλο αγώνα που γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο για την σωτηρία χιλιάδων παιδιών. Ένας τέτοιος δύσκολος αγώνας δίνεται στο Νοσοκομείο μας, για τα παιδιά με καρκίνο και τους γονείς τους, από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που με μεγάλες προσπάθειες και συχνά προσωπικές θυσίες δίνουν τη δική τους μάχη δίπλα στα παιδιά, και από όλους όσοι αγωνιζόμαστε στο πλευρό τους… Η παρουσία όλων σας εδώ συμβολίζει την πολύτιμη συνεργασία μεταξύ γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, εθελοντών, γονέων και φίλων των παιδιών με καρκίνο απέναντι στο κοινό αυτό μέτωπο. Όταν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση, και όταν ακολουθηθούν τα σωστά θεραπευτικά πρωτόκολλα, τότε περίπου το 70%  του παιδικού καρκίνου είναι θεραπεύσιμο. Ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να ωφεληθούν από εξελιγμένη ιατρική φροντίδα. Σε αυτό το 20% συγκαταλέγονται και τα Ελληνόπουλα που με την λειτουργία του Ογκολογικού  Νοσοκομείου μας δέχονται ιατρική φροντίδα υψηλού επιπέδου και μεγάλη ψυχολογική και υλική στήριξη, ακόμα και τώρα που  η πατρίδα μας βιώνει μια  δύσκολη οικονομική περίοδο. Στην Ελλάδα 280 περίπου παιδιά τον χρόνο νοσούν από καρκίνο. Από αυτά το 80%  νοσηλεύεται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο όπου λειτουργούν τα 3 από τα 6 ογκολογικά κέντρα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα 2 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και 1 βρίσκεται στην Κρήτη, και εξυπηρετούν τα παιδιά των αντίστοιχων περιοχών. Στο Ογκολογικό Νοσοκομείο 3 στα 4 παιδιά γίνονται τελείως καλά και αυτό είναι το πιο παρήγορο και ελπιδοφόρο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε σήμερα στους γονείς από τον χώρο αυτόν…» 

 

Κατά την ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη υπογράμμισε τη σημασία της εκστρατείας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών που θα ξεκινήσει σύντομα ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» και είπε συγκινημένη:  «Θα χρειαστούμε πολλούς εθελοντές. Ειδικότερα για την ίδρυση της Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών στοχεύουμε στους 100.000 εθελοντές τα πρώτα 5 χρόνια και σήμερα έχουμε κοντά μας τους πρώτους εθελοντές, τους πρώτους πολίτες της χώρας μας, αθλητές που μας κάνουν διαρκώς υπερήφανους  ως Έλληνες. Οι Ολυμπιονίκες είναι σύμβολα δύναμης και αγωνιστικότητας. Είναι νικητές. Και αποτελούν για τα παιδιά το σημαντικότερο παράδειγμα για τον δικό τους προσωπικό αγώνα…»

 

Εν συνεχεία πήρε τον λόγο ο Ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος, Αντιπρόεδρος του «Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών», ο οποίος  διάβασε το μήνυμα που έστειλε στην εκδήλωσηο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Δημοσθένης Ταμπάκος: «Αγαπητή κυρία Βαρδινογιάννη εκ μέρους των Ελλήνων Ολυμπιονικών θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά και την ευγνωμοσύνη που μας δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε πρεσβευτές της ενημέρωσης για τη δωρεά μυελού των οστών και να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Η δημιουργία της πρώτης τράπεζας μυελού των οστών στην Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός όταν στην σημερινή δυσμενή εποχή που μετέχει και η χώρα μας  γίνονται πράγματα για το καλό της κοινωνίας δίνοντας ελπίδα στους συνανθρώπους μας. Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την επιθυμία να υποδεχθούμε τα παιδιά της Ελπίδας στους χώρους προπόνησης μας να τα ξεναγήσουμε να τους γνωρίσουμε το άθλημα μας. και όποια παιδιά το επιτρέπει η κατάσταση τους να προπονηθούν σε κάποια αθλήματα».

 

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Η Πίστη», κύριος Χρήστος Βλάχος,  ο οποίος είπε μεταξύ  άλλων: «Ευχαριστώ την κυρία Βαρδινογιάννη για την άψογη συνεργασία που έχουμε. Όπως είπε και η ίδια έχουμε κι εμείς ως γονείς μια μικρή πείρα και ευτυχώς η κυρία Βαρδινογιάννη μας ακούει. Ευχαριστούμε τους Ολυμπιονίκες. Ευχαριστώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό… Μακάρι να  είχαμε την πολιτεία κοντά μας… να είχαμε περισσότερα φάρμακα… Το 70% των παιδιών έρχονται από την επαρχία και αυτό σημαίνει και έξοδα… Να περάσουμε όμως αισιόδοξο μήνυμα, γιατί μπορεί η ημέρα αυτή να είναι παγκόσμια αλλά υπενθυμίζει ότι υπάρχουν άλλες 364 ημέρες που δεν πρέπει να τις ξεχνάμε δίπλα στα παιδιά…. Παραφράζοντας τη φράση της Βούλας Πατουλίδου «για την Ελλάδα ρε γαμώτο», εγώ λέω: για τα παιδιά μας ρε γαμώτο, γιατί είναι το μέλλον της Ελλάδας».

 

Η πιο συγκινητική όμως στιγμή της εκδήλωσης ήταν το ξέσπασμα σε δάκρυα χαράς και ευγνωμοσύνης της νεαρής Έφης Βλάμη, ενός από τα θεραπευμένα παιδιά του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», που σήμερα είναι οδοντοτεχνίτης και πρωταθλήτρια ξιφασκίας. Η Έφη, που κλήθηκε να πει δυο λόγια από το μικρόφωνο, μόλις πρόλαβε να ψελλίσει «Είμαι πολύ συγκινημένη… Μας έχει βοηθήσει πολύ αυτό το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη και όλων όσων βρίσκονται από πίσω του.. Δεν έχω λόγια πραγματικά. Σας ευχαριστώ…».

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κυρία Βαρδινογιάννη απένειμε τιμητική πλακέτα στον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, την οποία παρέλαβε ο Αντιπρόεδρός του, Βασίλης Πολύμερος, και αναμνηστικό άγαλμα στον Σύλλογο «Η ΠΙΣΤΗ», το οποίο παρέλαβε ο κύριος Χρήστος Βλάχος. Τέλος, τοποθετήθηκε το Αστέρι του  «Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών» στον τοίχο των Αστεριών του νοσοκομείου για να θυμίζει για πάντα την προσφορά τους.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Ολυμπιονίκες: Βασίλης Πολύμερος, Εύη Μωραϊτίδου- Γενική Γραμματέας του Συλλόγου,  Γεωργία Ελληνάκη, Βούλα Κοζομπόλη, Βούλα Ζυγούρη, Ηλίας Ηλιάδης, Νίκος Κακλαμανάκης, Ευτυχία Καραγιάννη, Μαρία Καραγιαννοπούλου, Αγγελική Καραπατάκη, Ανδρέας Κοσματόπουλος, Δήμητρα Μαγκανουδάκη, Νίκη Μπακογιάννη, Σοφία Μπεκατώρου, Χρύσα Μπισκιτζή, Βούλα Πατουλίδου, Βαγγέλης Πάτρας , Νίκος Συρανίδης, Αιμιλία Τσουλφά και η Φανή Χαλκιά. Ήταν επίσης παρόντες: ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων « Η Αγία Σοφία», κύριος Εμμανουήλ Παπασάββας, ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, κύριος Στέλιος Γραφάκος,  τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», Καίτη Βούτσελα, Ιωάννα Γκελεστάθη, Μελίνα Δασκαλάκη, Ινώ Κωνσταντοπούλου, Άννα Παπαγιάννη, Ντίνα Πριτσιβέλη, Ελένη Σαμαρά –Κωνσταντακάτου, Έλλη Τζανετάτου, Κέττυ Φιλιππίδου και Βίκυ Φιλίππου, οι κυρίες Ειρήνη Αθανασιάδου-Επίτιμο μέλος του Συλλόγου, η κυρία Άννα Παναγοπούλου- Διευθύντρια του Ξενώνα της «ΕΛΠΙΔΑΣ», κ.ά.

#########