Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν με την υποστήριξη της Φαρμακευτικής Εταιρείας Pfizer Ελλάς και τη συνεργασία της εξειδικευμένης εταιρείας New Event Generation, Ενημερωτική Εκδήλωση για τα μέλη των ΚΑΠΗ και τους κατοίκους της περιοχής, με θέμα «Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Ακράτεια Ούρων – Νευροπαθητικός Πόνος» στο Α΄ ΚΑΠΗ Μενεμένης, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013. 

Τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν θετικά και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημέρωση. Παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κος Λάζαρος Κυρίζογλου, καθώς και Αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι από τον τοπικό τύπο.

Την πρώτη ομιλία για την Ακράτεια Ούρων πραγματοποίησε ο κος Παύλος Γκρίτσιος, Χειρουργός Ουρολόγος, Διδάκτωρ ΑΠΘ. Ο κος Γκρίτσιος αναφέρθηκε στον ορισμό και στις μορφές της ακράτειας ούρων, που αν και εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, ωστόσο απασχολεί και ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών. Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της νόσου στην ποιότητα ζωής και στην καθημερινότητα των ασθενών, ωστόσο το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης και θεραπείας. Οι ασθενείς θα πρέπει να ξεπερνούν τη συστολή που συνοδεύει συνήθως τη νόσο, να αναζητούν βοήθεια από τον ειδικό και να μην επιτρέπουν στην ακράτεια να δυσκολεύει τις κοινωνικές και προσωπικές δραστηριότητές τους.

Στη συνέχεια ο κος Νικόλαος Βαλάνος, Ορθοπαιδικός, Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα όσον αφορά  το νευροπαθητικό πόνο, ένα πρόβλημα με ολοένα αυξανόμενο ποσοστό πασχόντων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται από τον πόνο στη μέση καθιστά τη νόσο σημαντικό βάρος τόσο για τους ασθενείς όσο και για την κοινωνία.Επίσης, συχνά οι ασθενείς δεν καταφεύγουν στο γιατρό αλλά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το νευροπαθητικό πόνο με παυσίπονα ή ξεκούραση, χωρίς έτσι να βρίσκουν λύση στο πρόβλημά τους. 

Ακολούθησε συζήτηση του κοινού με τους δύο ομιλητές, όπου απαντήθηκαν ερωτήματα και τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη.

#########