Η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε άνδρες σύμφωνα με αποτελέσματα μεγάλης έρευνας. Μετά από 11 χρόνια έρευνας φάνηκε ότι η χορήγηση πολυβιταμινών οδήγησε σε μέτρια  αλλά στατιστικά σημαντική μείωση – της τάξης του 8 % – της συχνότητας εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Στη συγκεκριμένη μελέτη παρατηρήθηκε σημαντική μείωση εμφάνισης – της τάξης του 12 % -όλων των καρκίνων, γεγονός τεράστιας σημασίας, όπως δήλωσε και ο John Michael Gaziano, MD, MPH, συγγραφέας της έρευνας, μιλώντας στο ετήσιο Αμερικανικό Συνέδριο για την πρόληψη του καρκίνου. 

Ο Δρ Gaziano, ερευνητής στο Brigham και στην κλινική για γυναίκες στο κέντρο για υπερήλικους στη Βοστόνη, δήλωσε: «Η θνησιμότητα λόγω καρκίνου παρουσίασε μείωση της τάξης του 12 %, κάτι που αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο εύρημα».  Πρόσθεσε ότι η χορήγηση πολυβιταμινών εκτός από την κάλυψη διατροφικών ελλείψεων φαίνεται ότι αποτελεί και ασπίδα προστασίας έναντι καρκίνου σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. 
Σημειωτέον ότι η παραπάνω έρευνα ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και τηρούσε όλα τα πρωτόκολλα.
Περαιτέρω έρευνα κρίνεται σαφώς απαραίτητη.
(11ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη καρκίνου, Οκτώβριος 2012)

Της Ελένης Σολωμού,

Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, BSc

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

#########