Ο Ιπποκράτης ήταν από τους πρώτους που ανέφερε για την επίδραση που ασκεί στον άνθρωπο το φυσικό του περιβάλλον, στο σύγγραμμα του περί αέρων υδάτων & τόπων.

Η επίδραση αυτή μπορεί να ασκείται ως παράγοντας που ρυθμίζει την υγεία του κάθε ανθρώπου και από την άλλη ως παράγοντας που διαμορφώνει τις σωματικές και ψυχικές ιδιότητες των λαών.  Οι άνθρωποι επηρεάζονται οργανικά από τις μετεωρολογικές συνθήκες. Οι επιρροές αυτές χωρίζονται στην ευαισθησία στον καιρό & στην ευπάθεια στον καιρό. Η ευαισθησία εκδηλώνεται στην γενική κατάσταση και διάθεση του ατόμου. Η ευπάθεια στον καιρό, εξωτερικεύεται με επιδείνωση παθήσεων, τοπικές ενοχλήσεις και πόνους, ιδιαίτερα δε πόνους μετατραυματικά ή μετεγχειριτικά.

Πιο συγκεκριμένα στους τόπους όπου η συγκέντρωση υγρασίας είναι πιο έντονη, παρατηρείται μούχλα στους τοίχους, δυσοσμία και αναπαραγωγή πόνου στους ανθρώπους με αρθριτικά προβλήματα. Στους κρύους τόπους η υγρασία αυξάνεται και η εκδήλωση αυτών των σημείων είναι πιο έντονη. Όταν ο χώρος θερμαίνεται η υγρασία μειώνεται, αποτέλεσμα αυτής της ελάττωσης είναι να ξηραίνονται οι βλεννογόνοι. Στις πόλεις και συγκεκριμένα στην Αθήνα είναι χαμηλή η συγκέντρωση υγρασίας εξαιτίας του ανάγλυφου της πόλης. Υψηλές συγκεντρώσεις παρατηρούνται κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε υδάτινο στοιχείο, όπως είναι οι λίμνες ή οι θάλασσες.

Στην σύγχρονη κοινωνία όμως πέρα από τις μετερεωλογικές συνθήκες είναι έντονη η έκθεση του οργανισμού στις ακτινοβολίες και την ραδιενέργεια. Οι βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στον άνθρωπο κατόπιν της καθημερινής του έκθεσης είναι άμεσες.  Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία προέρχονται από γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υψηλή τάσης όπως οι κολώνες της ΔΕΗ, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, κινητής τηλεφωνίας, RADAR, κ.λ.π., καθώς και από οικιακές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που συχνά χρησιμοποιούνται σε επαφή ή σε μικρή απόσταση με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και το ανθρώπινο σώμα. Τα ασύρματα τηλέφωνα ειδικά φαίνεται να ενοχοποιούνται καθότι προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών που απορροφούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

    Το πιο σύνηθες ραδιενεργό υλικό που βρίσκεται ακόμα και στα σπίτια μας με την μορφή αέριου είναι το ραδόνιο. Έχει ενοχοποιηθεί για τον καρκίνο του πνεύμονα.  Η καλύτερη λύση στην αντιμετώπιση του είναι ο καλός αερισμός των χώρων, ειδικά των ισογείων και των υπογείων., όπου μπορεί να συσσωρευτεί.

 

#########