Μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου από την παιδική μας κιόλας ηλικία ότι η κατανάλωση γάλακτος μας βοηθά στο να χτίσουμε γερά οστά και δόντια. Ως ενήλικες, καταναλώνουμε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, κρέμες γάλακτος, βούτυρο κλπ.), για να προλάβουμε την οστεοπόρωση. Αυτό συμβαίνει διότι τα προϊόντα αυτά περιέχουν ασβέστιο και το ασβέστιο είναι ένα βασικό συστατικό των οστών, επομένως ακούγεται λογικό κατά κάποιον τρόπο. Παρ` όλα αυτά, σύμφωνα με πολλές νέες μελέτες,

όσο πιο υψηλή είναι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων –τα οποία είναι πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες και ασβέστιο-, τόσο πιο υψηλός ο κίνδυνος για οστεοπόρωση και όχι το αντίθετο, όπως θα περίμενε κανείς. Αυτό είναι ένα αρκετά ανησυχητικό εύρημα, τουλάχιστον όσον αφορά τη βιομηχανία γαλακτοκομικών.

Όσο κάποιος αυξάνει την πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών, αυξάνεται και η αποβολή ασβεστίου μέσω των ούρων. Κατά την διάρκεια του μεταβολισμού της η ζωική πρωτεΐνη έχει την τάση να δημιουργεί όξινα προϊόντα στο αίμα και στα ούρα. Το σώμα μας προσπαθεί να το εξισορροπήσει αυτό, μέσω ειδικών ρυθμιστικών μηχανισμών (buffers). Ο καλύτερος  μηχανισμός  είναι το ασβέστιο που βρίσκεται στα οστά. Επομένως, με αυτόν τον τρόπο χάνουμε αντί να κερδίζουμε ασβέστιο! Πρόσφατα διεξήχθη μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Η επιστημονική ομάδα συγκέντρωσε 87 έρευνες που έγιναν σε 33 συνολικά  χώρες και συνέκρινε έτσι την αναλογία φυτικών και ζωικών πρωτεϊνών και τη σχέση τους με την πρόκληση καταγμάτων σε αυτές τις διαφορετικές χώρες. Όσο αυξάνονταν το ποσοστό των φυτικών πρωτεϊνών έναντι των ζωικών, τόσο μειώνονταν δραματικά το ποσοστό των καταγμάτων.

Επομένως πέρα από το ότι οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης  δημιουργούν  ένα όξινο περιβάλλον που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνο για την οστεοπόρωση, καταλήγουμε και σε ένα ακόμα συμπέρασμα. Αυτό είναι το γεγονός ότι οι πρωτεΐνες φυτικής προελεύσεως μπορεί να μειώνουν αυτήν την δράση. Όσο αλλάζουμε την αναλογία των φυτικών και ζωικών τροφών, επηρεάζεται δραματικά η πιθανότητα να πάθουμε ή όχι οστεοπόρωση. Από ότι φαίνεται λοιπόν το να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα χτίζει κέρδη για τις βιομηχανίες, αλλά δεν χτίζει γερά κόκκαλα για εμάς. Ο καθηγητής Δρ. Κόλιν Κάμπελλ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στις Η.Π.Α. η βιομηχανία γαλακτοκομικών έχει ουσιαστικά στον απόλυτο έλεγχό της όλες τις πληροφορίες των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και τις χειρίζεται σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα». Δυστυχώς η συνεχής κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι συνδεδεμένη και με ένα σωρό άλλα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Επίσης τα προϊόντα αυτά είναι πολύ πιθανόν να είναι επιβαρυμένα με αντιβιοτικά, ορμόνες, και άλλες χημικές ουσίες, -συμπεριλαμβανομένων και των διοξινών. Οπότε, την επόμενη φορά ξανασκεφτείτε το πριν ανοίξετε ένα ακόμα μπουκάλι με γάλα και αρχίσετε να πίνετε «στην υγεία σας»…

 

 


 

Δήμητρα-Χριστίνα Κουμεντάκη

 

Γενικός-Oικογενειακός Ιατρός

 

Ασκεί την Διατροφική Ιατρική. Είναι επίσης επιστημονικός σύμβουλος στο περιοδικό «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»


 

#########