Χωρίς τρόφιμα και φάρμακα 260 ασθενείς ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και απλήρωτοι 170 εργαζόμενοι, λόγω καθυστέρησης πληρωμής των υποχρεώσεων του ΕΟΠΠΥ.

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται 260 ασθενείς ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ (το 80% των οποίων είναι κατάκοιτοι και ακρατικοί) και 170 εργαζόμενοι του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, του Ασύλου Ανιάτων, διότι ο ΕΟΠΠΥ δεν έχει καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το Ίδρυμα.

Για τη νοσηλεία και περίθαλψη των ασθενών, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, έχουν συναφθεί συμβάσεις με τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς ΙΚΑ και ΟΓΑ

.

Οι παλιές οφειλές προς το ίδρυμα από εκκαθαρίσεις για μεν το ΙΚΑ από
1-10-2010 μέχρι 31-12-2011 ανέρχονται στο ποσόν των 342.000,00 ευρώ και για τον ΟΓΑ από 1-1-2008 μέχρι 31-12-2011 ανέρχονται στο ποσόν των 810.000,00 ευρώ.

Από 1-1-2012 όλες τις υποχρεώσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ ανέλαβε ο ΕΟΠΥΥ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και προς τούτο έχουμε υποβάλλει τους σχετικούς συνολικούς λογαριασμούς (που καλύπτουν και την περίοδο από 1-1-2012 μέχρι 31-5-2012) ύψους 1.500.000,00 ευρώ. Ο ΕΟΠΠΥ δεν έχει ανταποκριθεί στη ρύθμιση των δικών του οφειλών και έχει οδηγήσει τους ασθενείς, τους εργαζομένους και το Ίδρυμα σε δραματική κατάσταση.

Το ίδρυμα αδυνατεί να εξασφαλίσει τα φάρμακα των ασθενών (ιδίως μετά τις αρνητικές λίστες του ΕΟΠΠΥ), αλλά και τις προμήθειες σε τρόφιμα και αναλώσιμα, αφού οι προμηθευτές διέκοψαν την τροφοδοσία ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης.

 

Οι 170 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο και καθημερινά, παλεύοντας με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καταβάλλουν κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.

Έχουμε παρουσιάσει επανειλημμένως τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι και προς τον ΕΟΠΥΥ και τους αρμόδιους φορείς, αλλά μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και επίλυση του οξύτατου προβλήματος.

Η αξιοπρέπεια στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής προστασίας είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα θα διεκδικήσουμε με δυναμικό τρόπο, οι ασθενείς, οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων.

Το Άσυλο Ανιάτων απαιτεί από τον ΕΟΠΠΥ την άμεση καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων προκειμένου να επιβιώσει. 260 ασθενείς, 170 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, είναι σε οριακή κατάσταση και αντιμέτωποι με πρωτοφανείς δυσκολίες.

Διοίκηση και εργαζόμενοι, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, έκαναν ότι ήταν δυνατό. Αυτή είναι η ώρα της αποκάλυψης της ευθύνης. Και κάτι τελευταίο. Το χρέος του ΕΟΠΠΥ δεν είναι μόνο οικονομικό. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα είναι πρωτίστως ηθικό. Και το βάρος αυτού του χρέους το φέρουν αυτοί που καταδικάζουν την πιο ευαίσθητη ομάδα της κοινωνίας μας στην απόγνωση.

 

 

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ                                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

   ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ                                                        ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΞΕΝΟΣ

 

 

Τι είναι το Άσυλο Ανιάτων

 

Το Άσυλο Ανιάτων είναι Κοινωφελές Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικό, που ιδρύθηκε το 1893 και λειτουργεί αδιάλειπτα 119 χρόνια. Σκοπός του είναι η περίθαλψη και υποστήριξη ασθενών χρονίως πασχόντων που δεν έχουν δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν και η ανακούφιση των οικογενειών τους.

Διοικείται από 15μελές Συμβούλιο και οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται αποκλειστικά από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και τις προσφορές ευαισθητοποιημένων ιδιωτών. Λειτουργεί χωρίς οποιαδήποτε κρατική επιδότηση.

Το Άσυλο Ανιάτων για την επίτευξη των καταστατικών σκοπών του ίδρυσε το 1972 το ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ.

Το Ίδρυμα, περιθάλπει 260 ασθενείς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πάσχουν από παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος με κύριο χαρακτηριστικό τις διαταραχές της κινητικότητας κλπ. Το 80% των ασθενών είναι κατάκοιτοι και ακρατικοί. Για την περίθαλψή τους εργάζονται 170 άτομα (ιατροί, φυσικοθεραπευτές, νοσοκόμοι κλπ.), προσφέροντας 24ωρη υποστήριξη.

Δ/νση              : Αγ. Ζώνης 39 – 112 56 Αθήνα

Τηλ.                : 210 8670488 – 210 8654800

Fax.                 : 210 8648457

e-mail              : asylonan@otenet.gr

Πρόεδρος         : Ιωάννα Ηλιάδη

 

 

 

#########