Αρχική Δια+τροφή ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η ψυχογενής ανορεξίας αποτελεί  διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από εκούσια απώλεια σωματικού βάρους, προκαλούμενη και/ή συντηρούμενη από το ίδιο το άτομο.   Η διαταραχή αυτή συμβαίνει συνήθως σε κορίτσια της εφηβικής ηλικίας ή σε νεαρές γυναίκες. Το ποσοστό της νευρικής ανορεξίας κυμαίνεται από 0,4 σε 0,7% και κυρίως εκδηλώνεται σε γυναίκες ηλικίας 15-19 ετών.

Υπάρχουν δύο τύποι ψυχογενούς ανορεξίας:

Ανορεξία στερητικού τύπου (restricting type), η οποία χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη και  αυστηρή αποχή από το φαγητό. Οι ασθενείς συνήθως είναι εσωστρεφείς και αρνούνται να παραδεχτούν πως νιώθουν πείνα κ άγχος.

Ανορεξία υπερκαταναλωτικού τύπου (binge eating / purging type), η οποία χαρακτηρίζεται  από σποραδικά επεισόδια υπερφαγίας τα οποία ακολουθούνται από πρόκληση εμετού από το ίδιο το άτομο. Σε αντίθεση με τους ασθενείς στερητικού τύπου οι ασθενείς υπερκαταναλωτικού τύπου είναι εξωστρεφείς και αναφέρουν άγχος, κατάθλιψη κ ενοχές. Επίσης τείνουν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με τους  ασθενείς στερητικού τύπου.

Αυτό που χαρακτηρίζει τα άτομα με ψυχογενή  ανορεξία είναι η άρνηση τους να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος πάνω από ένα ελάχιστο φυσιολογικό όριο σύμφωνα με ηλικία και το ύψος τους.  Επίσης τους διακατέχει έντονος φόβος  μήπως πάρουν  βάρος ή καταστούν παχύσαρκοι, ακόμα κι όταν το βάρος τους είναι κατώτερο του φυσιολογικού. Στα άτομα αυτά υπάρχει διαταραχή όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται  το βάρος καθώς και το σχήμα του σώματός τους,  επίσης αρνούνται να αντιμετωπίσουν την σοβαρότητα της κατάστασης τους ότι δηλαδή το βάρος τους είναι υπερβολικά χαμηλό.  Στις γυναίκες που πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία   υπάρχει ένα ακόμη σύμπτωμα, η αμηνόρροια, δηλαδή απουσία τριών τουλάχιστον διαδοχικών εμμήνων ρύσεων.Τα άτομα αυτά συνήθως δίνουν την εντύπωση ατόμων με πίστη και σιγουριά για τον εαυτό τους,  συνήθως όμως πρόκειται για άτομα ανασφαλή με χαμηλή αυτοεκτίμηση που υποσυνείδητα χρησιμοποιούν το σώμα τους για να αποδείξουν πράγματα. Πρόκειται συνήθως για παιδιά έξυπνα, ευσυνείδητα με καλή συμπεριφορά. Όσον αφορά στους γονείς των παιδιών αυτών πρόκειται συνήθως για απαιτητικούς, καταπιεστικούς  γονείς που δεν εκδηλώνουν ή εκδηλώνουν ελάχιστα την αγάπης τους προς τα παιδιά τους.

Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στην ψυγογενή ανορεξία ποικίλουν: Επομένως μπορεί να είναι αίτια που έχουν να κάνουν με το ίδιο το άτομο (ατομικά), οικογενιακά, (καταπιεστικοί – απαιτητικοί γονείς)  κοινωνικο-πολιτιστικά (πολύ αδύνατα πρότυπα γυναικών), δυσαρέσκεια για το σώμα, δίαιτα για ενίσχυση αυτοεκτιμησης, επιπλοκές ασιτίας (επιπλοκές της υγείας δεν επιτρέπουν στο άτομο να σιτίζεται επαρκώς)

Παρόλα αυτά το κύριο αίτιο της ψυχογενούς ανορεξίας είναι η Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Στόχοι θεραπείας: Αποκατάσταση του σωματικού βάρους, επαναφορά του φυσικού τρόπου διατροφής, διάγνωση κ θεραπεία ιατρικών επιπλοκών εξαιτίας ασιτίας, ψυχολογική υποστήριξη, συνεχής παρακολούθηση για πρόληψη κ αποφυγή υποτροπής

 

 

 

Κρήνη Κωνσταντίνου

Σπούδασε Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Απόκτηση τίτλου Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής. Από το 2002 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ υπό την ιδιότητα του εκπαιδευτικού.Έχει κλινική εμπειρία (2005-2006) στα ακόλουθα Νοσηλευτικά ιδρύματα:

Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά στο Διαβητολογικό τμήμα και στο Ιατρείο Παχυσαρκίας.

Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής στην Πνευμονολογική κλινική και ΜΕΘ.Γεώργιος

Γεννηματάς Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας & ΜΕΘ Εγκαυμάτων.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.

http://www.balancediet.gr

Rate it