Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα μας

 Αν το πρόσωπό μας εμφανίζει θαμπή όψη, κάτι που είναι συνηθισμένο μετά την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι η εφαρμογή της θεραπείας ecopeel (δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους).

Οι μικροκρύσταλλοι έχουν την ιδιότητα να αφαιρούν την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας. Το δέρμα μπορεί να κοκκινίσει λίγο μετά από την εφαρμογή, γεγονός που διαρκεί για λιγότερο από 24 ώρες. Μετά την εφαρμογή και αφού έχουμε αλείψει την περιοχή με την κατάλληλη ενυδατική κρέμα το δέρμα μας φαίνεται πιο λαμπερό και φωτεινό. Επίσης είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε αντηλιακό στο πρόσωπό μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε ν’ αποφεύγουμε την εμφάνιση σημαδιών φωτογήρανσης, όπως είναι οι πανάδες. Η θεραπεία με τους μικροκρυστάλλους μπορεί να εφαρμοστεί επίσης σε περιοχές που εμφανίζονται ουλές, καθώς και σε διάφορα σημεία του σώματος. Σκοπός της θεραπείας είναι η διέγερση των σημείων όπου υπάρχουν οι ουλές αυτές και η παραγωγή κολλαγόνου για να βελτιωθεί η εμφάνιση της περιοχής.

Αν τώρα αυτό που μας απασχολεί είναι η συνοφρυωμένη και ταυτόχρονα κάπως «λυπημένη» εικόνα του προσώπου μας, ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από τα μάτια και ανάμεσα στα φρύδια. Τότε μπορεί να εφαρμοστεί βοτουλινική τοξίνη (botox) ώστε να λειανθούν οι ρυτίδες. Οι γραμμές έκφρασης γύρω από τα μάτια, ή αλλιώς «το πόδι της χήνας», όπως συνηθίζεται να λέγεται, υπάρχει πιθανότητα να γίνουν πιο έντονες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό οφείλεται στο δυνατό φως που αναγκάζει τους μυς σε πιο έντονη σύσπαση.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο – και όχι μόνο – είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τα σημάδια του σώματός μας όπως είναι οι ελιές (σπίλοι). Τα σημάδια αυτά μπορεί να εμφανίζονται στο πρόσωπο είτε στο σώμα. Αυτό που χρειάζεται να παρατηρούμε είναι αν έχουν αλλάξει χρώμα, σχήμα, μέγεθος, αν μας προκαλούν πόνο ή ματώνουν και γενικά οποιαδήποτε αλλαγή. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε κάτι ανησυχητικό θα χρειαστεί να επισκεφθούμε έναν ειδικό για να εξετάσει τους μελαγχρωματικούς αυτούς σπίλους και να εφαρμόσει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης. Η αφαίρεσή τους πραγματοποιείται είτε με λέιζερ, είτε με χειρουργική διαδικασία. Η δεύτερη αποτελεί και την καλύτερη μέθοδο για να ληφθεί δείγμα και να σταλεί για ιστολογική εξέταση. Εφόσον δεν προχωρήσουμε σε αφαίρεσή τους χρειάζεται παρακολούθηση και εφαρμογή αντιηλιακού στην περιοχή. Βέβαια ακόμη και μετά την αφαίρεση των σπίλων, για να αντιμετωπίσουμε τις μικρές ουλές που μπορεί να δημιουργηθούν στην περιοχή, καλό θα είναι εδικά το πρώτο καλοκαίρι μετά να εφαρμόζουμε αντιηλιακό στα σημάδια αυτά, ώστε να μην απορροφήσουν υπερβολική ηλιακή ενέργεια.  

Αν πάλι υπάρχουν στο σώμα μας σημάδια από εγκαύματα ή ουλές από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, τότε αυτές μπορούν να βελτιωθούν είτε με την εφαρμογή μικροκρυστάλλων, είτε με την εφαρμογή του λέιζερ ανάπλασης pixel. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια σε κάθε περίπτωση είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο για 4-5 μέρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας, χωρίς την χρήση αντηλιακού. Αμέσως μετά εφαρμόζουμε ενυδατική κρέμα και συνιστάται να επαναλάβουμε την θεραπεία για να πετύχουμε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Συνήθως η εφαρμογή θεραπειών λέιζερ αποφεύγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου υπάρχει πιο έντονη ηλιοφάνεια.

 

Επίσης άμεση ενυδάτωση του προσώπου μετά το καλοκαίρι προσφέρει η εφαρμογή με υαλουρονικό οξύ.

Σε ειδική αραιωμένη μορφή που βοηθά στην τόνωση του δέρματος και διαρκεί 3-4 μήνες. Το υαλουρονικό οξύ κατέχει έναν σημαντικό ρόλο στο δέρμα, και λειτουργεί με την προσέλκυση και τη δέσμευση του νερού. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνει την ελαστικότητα και μπορεί να προσφέρει ένα πιο φρέσκο, νεανικό και λαμπερό πρόσωπο. Η δυνατότητα του δέρματος να διατηρήσει την υγρασία του μπορεί να βελτιωθεί με την τοποθέτηση μικρής ποσότητας του ενέσιμου υλικού αραιωμένου, με την μορφή μεσοθεραπείας, στα πιο επιφανειακά δερμικά στρώματα όπου υπάρχει ανάγκη για ενυδάτωση.

Άλλωστε η χρήση του υαλουρονικού στο πρόσωπο είναι αρκετά διαδεδομένη για να διορθώσουμε τις ρινοπαρειακές αύλακες, δηλ. τις βαθιές γραμμές οι οποίες ξεκινούν από την μύτη και πηγαίνουν προς το στόμα. Επίσης εφαρμόζεται για να τονιστούν τα ζυγωματικά στο πρόσωπο εκείνο που λόγω απώλειας βάρους ή λόγω της διαδικασίας της γήρανσης έχει χάσει τον όγκο του στην περιοχή. Ακόμη και μικρή ποσότητα υλικού μπορεί να προσφέρει στο πρόσωπο μια πιο λαμπερή και πιο νεανική όψη. Η εφαρμογή του υαλουρονικού πραγματοποιείται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την επόμενη μέρα. Υπάρχει περίπτωση μετά την εφαρμογή να εμφανιστεί κάποια μικρή εκχύμωση ή μελανιά, τα οποία όμως σταδιακά υποχωρούν.

Απόστολος Γαϊτάνης

Πλαστικός Χειρουργός, MD CCST

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS

#########