Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και ο Δήμος Χαλκιδέων, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν με την υποστήριξη της εταιρείας Pfizer Ελλάς και τη συνεργασία της εξειδικευμένης εταιρείας New Event Generation, Ενημερωτική Εκδήλωση για τους Δημότες, με θέμα:

«Εμβολιασμοί Ενηλίκων: Αναγκαίοι όσο και για τα παιδιά;»

 στο Θέατρο «ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ», την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013.

Ο συντονιστής κ. Γεώργιος Βοσκός, Ειδικός Καρδιολόγος, Αντιδήμαρχος Υγείας & Πρόνοιας Δήμου Χαλκιδέων, καλωσόρισε το κοινό και ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους, καθώς και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Παραβρέθηκε πλήθος κατοίκων της Χαλκίδας, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και του τοπικού τύπου.

Την ενημέρωση για τους Εμβολιασμούς Ενηλίκων, πραγματοποίησε ο κος Βασίλειος Πεππές, Παθολόγος, ο οποίος παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορική διαδρομή των εμβολίων και τα οφέλη που έχουν αυτά προσφέρει στην εξάλειψη σημαντικών ασθενειών. Παρουσίασε τους απαραίτητους σήμερα εμβολιασμούς που αφορούν στους ενήλικες, μέσω των οποίων προφυλάσσονται ειδικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως καπνιστές, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα κ.α. 

Ο ομιλητής επίσης, εστίασε στη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο, ασθένειες με απειλητικές συχνά επιπλοκές για την υγεία. Αναφέρθηκε ακόμη στον τρόπο δράσης των εμβολίων και παρουσίασε σημαντικά επιδημιολογικά στοιχεία των νόσων αυτών, επισημαίνοντας τη σημασία της αύξησης του αριθμού των άνοσων – εμβολιασμένων ατόμων, για την καλύτερη προστασία του πληθυσμού.

Τέλος, σχετικά με την επιφυλακτικότητα που παρατηρείται ορισμένες φορές έναντι των εμβολιασμών, ο κος Πεππές επεσήμανε ότι χρειάζεται κοινωνική έρευνα για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη των αποφάσεων για τους εμβολιασμούς, παράλληλα με κάθε προσπάθεια για την εκπαίδευση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τα οφέλη των εμβολίων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλήθος ερωτήσεων που έθεσε το κοινό στον ομιλητή και ενδιαφέρουσα συζήτηση, που καταδεικνύει την ανάγκη ενημέρωσης που υπάρχει σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς.

#########