Αρχική Δια+τροφή Καταναλώσατε σήμερα τα γαλακτοκομικά σας ;

Καταναλώσατε σήμερα τα γαλακτοκομικά σας ;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η ομάδα των γαλακτοκομικών  περιλαμβάνει το γάλα, το γιαούρτι,  τα τυριά και το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας.  Τα  γαλακτοκομικά  προϊόντα σας παρέχουν  ασβέστιο, βιταμίνη D, κάλιο, πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για καλή υγεία στη διάρκεια της ζωής σας.  Θα πρέπει να επιλέγεται  LIGHT  γαλακτοκομικά έτσι ώστε να λαμβάνεται λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.

Ποιες είναι η απαραίτητες ποσότητες;  Τα μεγαλύτερα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες  χρειάζονται 3 μερίδες* γαλακτοκομικών, ενώ τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών  χρειάζονται 2  ½ μερίδες και τα παιδιά 2 – 3 ετών χρειάζονται 2 μερίδες.

 1. Περιορίστε το λίπος από το γάλα.

 Καταναλώστε γάλα χαμηλό σε λιπαρά. Αν στην παρούσα φάση καταναλώνετε ολόπαχο γάλα, αρχίστε προοδευτικά να προτιμάτε  γάλα χαμηλό σε λιπαρά.  Η επιλογή σας αυτή θα μειώσει τη πρόσληψη θερμίδων ενώ παράλληλα δεν θα μειώσει την πρόσληψη ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών.

 2. Ενισχύστε την πρόσληψη καλίου και βιταμίνης D και περιορίστε το Νάτριο.

 Επιλέξτε  γάλα και γιαούρτι καθώς και τυριά με λιγότερο νάτριο. Το γάλα και το γιαούρτι έχουν περισσότερο κάλιο και λιγότερο νάτριο σε σχέση μετά περισσότερα τυριά.  Τυριά χαμηλά σε νάτριο είναι το cottage cheese και το ανθότυρο.  Επίσης επιλέξτε γιαούρτι και γάλα εμπλουτισμένα  με βιταμίνη D.

 3. Βάλτε πάνω από ορισμένα τρόφιμα γάλα ή γιαούρτι.

 Χρησιμοποιείστε  χαμηλό σε λιπαρά γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά πρωινού ή βρώμη.  Συνοδεύστε τρόφιμα όπως οι φρουτοσαλάτες σας, οι ψητές πατάτες με χαμηλό σε λιπαρά γιαούρτι αντί για sour cream, η οποία  είναι πλούσια σε λιπαρά.

 4.  Επιλέξτε τυριά με χαμηλά λιπαρά.

 Πολλά τυριά είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη.  Καταναλώστε τυριά με χαμηλά λιπαρά.  Δοκιμάστε διάφορες μάρκες τυριών και βρείτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

  5.  Σχετικά με το τυρί κρέμα

 Το τυρί κρέμα, οι φρέσκες κρέμες και το βούτυρο δεν αποτελούν μέρος της ομάδας των γαλακτοκομικών καθώς είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος και έχουν ελάχιστο ή καθόλου ασβέστιο.

 6. Αλλάξτε τα υλικά των συνταγών

Όταν συνταγές,  όπως αυτές για dips χρησιμοποιούν sour cream, εσείς αντικαταστήστέ τις με απλό γιαούρτι.  Χρησιμοποιείστε light γάλα εβαπορέ αντί για φρέσκα κρέμα και δοκιμάστε το τυρί ricotta ως υποκατάστατο του τυριού κρέμας.

 7.  Καταναλώστε τα γλυκά γαλακτοκομικά προϊόντα με μέτρο

Το σοκολατούχο γάλα, το γιαούρτι με φρούτα και το παγωτό γιαούρτι  περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων.   Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα χρειάζεστε τα θρεπτικά συστατικά και όχι τις κενές θερμίδες.

 8.  Δεν μπορείτε να πιείτε γάλα;

Eάν αντιμετωπίζεται πρόβλημα δυσανοχής στη λακτόζη, δοκιμάστε γάλα με λιγότερη λακτόζη γάλα σόγιας.  Ελέγξτε την ετικέτα που υπαρχει στο γάλα  σόγιας και βεβαιωθείτε ότι σας παρέχει 250-300mg ασβεστίου ανά ποτήρι.   Κάποια πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν ασβέστιο, το οποίο μπορούμε να πούμε ότι απορροφιέται ικανοποιητικά,  παρόλα αυτά απαιτείται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τέτοιων λαχανικών προκειμένου να πάρετε από αυτά το ασβέστιο που χρειάζεστε καθημερινά,  πράγμα το όποιο δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό.

 9.  Φροντίστε εσάς και την οικογένεια σας

Οι γονείς που πίνουν γάλα και τρώνε γαλακτοκομικά, δείχνουν και στα παιδιά τους ότι είναι σημαντικό.  Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην καλή υγεία των οστών των παιδιών και των εφήβων.

 *1 μερίδα γαλακτοκομικών ισούται με  ένα ποτήρι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι και 45γρ. τυρί.

 

Κρήνη Κωνσταντίνου

Σπούδασε Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Απόκτηση τίτλου Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής. Από το 2002 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ υπό την ιδιότητα του εκπαιδευτικού.Έχει κλινική εμπειρία (2005-2006) στα ακόλουθα Νοσηλευτικά ιδρύματα:

Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά στο Διαβητολογικό τμήμα και στο Ιατρείο Παχυσαρκίας.

Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής στην Πνευμονολογική κλινική και ΜΕΘ.Γεώργιος

Γεννηματάς Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας & ΜΕΘ Εγκαυμάτων.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.

http://www.balancediet.gr


 

Rate it