Αρχική Συνέδρια - Ημερίδες - Εκδηλώσεις Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

www.myasthma.gr,είναιο νέος και μοναδικός ιστότοπος για ασθενείς με άσθμα στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε από ιατρούς – μέλη της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Στόχος του site είναιο ασθενής να έχει πρόσβαση σε έγκυρηεπιστημονική πληροφόρησηπου θα βελτιώσει τις συναντήσεις του με τογιατρό του και πάνω απ’ όλαθα συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα της ζωής του. ΗΕλληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και η ομάδα Άσθματος της ΕΠΕπαρουσίασαν το myasthma.grσε Συνέντευξη Τύπουτην Πέμπτη 5 Απριλίου 2012στις 13:00 στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία.

 

Το myasthma.grθα είναι διαθέσιμο από το Σάββατο 7 Απριλίου και αποτελεί ένα σύγχρονο και διαδραστικόεργαλείο που απαντά σε ένα ευρύ φάσμα αποριών για το άσθμα,μια πάθηση από την οποία πάσχει σχεδόν το 9% των Ελλήνων. Τι είναι άσθμα, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιες είναι οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, ποια η σχέση του άσθματος με τις αλλεργίες, πώς πετυχαίνουμε τον έλεγχο του άσθματος, ποιοι είναι οι στόχοι της θεραπείας, πώς γίνεταιη σωστή χρήση των εισπνεόμενων φαρμάκων, πώςαντιμετωπίζεται μια κρίση και πότε πρέπει να επικοινωνήσει ο ασθενής με τογιατρό του, είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποίαμπορούν να βρουνχρήσιμες απαντήσειςόλοι οι ασθενείς ακόμα και ειδικές κατηγορίες όπως παιδιά, έφηβοι ηλικιωμένοι, αθλητές, έγκυες.Στοsiteοι επισκέπτες μπορούννα κάνουν ένα απλό onlinetestκαι να μάθουν εάν τα συμπτώματα που εμφανίζουνείναι όντως συμπτώματα άσθματος, καθώς επίσηςέχουν τη δυνατότητανα αποστείλουν ερωτήματα που τους απασχολούν και να λάβουν έγκυρες απαντήσεις από ειδικούς.

Ο συντονιστής της συνέντευξης ΤύπουκαιΠρόεδρος της ΕΠΕκ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,μίλησε γιατο ρόλο της ΕΠΕ και των ΟμάδωνΕργασίας τονίζοντας ότι: «Στόχος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είναι να διασφαλίζει την παροχή ορθήςεπιστημονικής ενημέρωσηςκαι φροντίδας στους ασθενείς και παράλληλα ναστηρίζειτη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση του Έλληνα πνευμονολόγου αναδεικνύονταςακόμα περισσότεροτορόλο του. Η ΕΠΕ βρίσκεται σε μια περίοδο ιδιαίτερης εγρήγορσης τόσο σε θέματα εκπαίδευσης όσο και σχέσεων με τη Διεθνή Πνευμονολογική κοινότητα, και εμπλουτίζεισυνεχώς τις δραστηριότητεςτης με διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων διαδικτυακής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης ειδικευομένων πνευμονολόγων. Στόχος μας είναι καιοι18 Ομάδες Εργασίαςτης ΕΠΕ,να αποτελούν σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της Πνευμονολογίας,  και η σημερινή παρουσίαση του νέου ιστότοπου για ασθενείς με άσθμα αποτελεί ένα τέτοιο εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχούς υλοποίησηςτωνστόχων που έχουμε θέσει.»

Στη συνέχεια το λόγο έλαβανοι εισηγητές και συντονιστές της ομάδας Άσθματος της ΕΠΕ. Οκ. Στέλιος Λουκίδης,Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ «Αττικό» Νοσοκομείο, μίλησε για τη διάγνωση, τα αίτια και τη θεραπεία τουβρογχικού άσθματος, τονίζοντας ότι, «Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που οδηγεί σε αύξηση της βρογχικής ευαισθησίας με συμπτώματα που εμφανίζονται ιδιαίτερα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, όπως συριγμός, βήχας, δύσπνοια. Μερικά από τα ερωτήματα προς απάντηση είναι αν ο ασθενής έχει εμφανίσει ένα ή περισσότερα επεισόδια συριγμού, αν έχει ενοχλητικό βήχατη νύχτα, κατά την άσκηση ή μετά από έκθεση σε αερο-αλλεργιογόνα, αν έχει εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργική ρινίτιδα ή επιπεφυκίτιδα, αν το κρύωμα κατεβαίνει στο στήθος και κρατάει περισσότερες από 10 ημέρες ή αν τα συμπτώματα ανακουφίζονται με βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.» Ο κ. Λουκίδηςπρόσθεσε ότι, «Εφόσον υπάρχει η κλινική υποψία άσθματος,μια απλή εξέταση, ησπιρομέτρηση μπορεί να συμβάλει στη διάγνωσηκαθώς βοηθάστην αξιολόγηση τηςδυνατότητας ευκολίας εκπνοής του ασθενούς.Η θεραπεία περιλαμβάνειγενικά και ειδικά  μέτρα όπως  αποφυγή των αλλεργιογόνων και  έκθεση σε ειδικές περιβαλλοντολογικές συνθήκες και ερεθιστικούς παράγοντες ενώ στα ειδικά μέτρα ανήκουν τα φάρμακα,ρυθμιστικά και ανακουφιστικά,που συνήθως δίνονται με μορφή εισπνοών.»

Ο κ. Λευτέρης Ζέρβας, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’ΝΝΘΑ ‘Η Σωτηρία’, παρουσίασε τα επιδημιολογικά στοιχείατης πανελλήνιας έρευνας που πραγματοποίησε η ΕΠΕ το 2011μέσω προσωπικών συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων που σχεδιάστηκαν από την Ομάδα Άσθματος, επισημαίνοντας ότι,«Το ποσοστό των ασθενών με άσθμα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 8,52%  βάσει τηςεπιδημιολογικής μελέτηςπου πραγματοποιήσαμε το 2011 σε δείγμα 2.632 ατόμων, ενηλίκων και παιδιώναπ’ όλη την Ελλάδα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ανά 1.000 κατοίκους εμφανίζονται σχεδόν 17 νέα κρούσματα το χρόνο! Μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά που εμφανίζονται στην Αττική και στη Νοτιοδυτική και Νότια Ελλάδα αγγίζοντας το 10% -15%.» Ο κ. Ζέρβας επίσης σημείωσε ότι, «Στους ενήλικες σχεδόν το 55% είναι ενεργοί καπνιστές ή έχουν υπάρξει καπνιστές στο παρελθόν, με τους ενεργούς καπνιστές να αγγίζουν το 39.2%. Το 19% αναφέρει συριγμό στο στήθος τον τελευταίο χρόνο, το 9.18% έχει ήδη διαγνωσθεί με άσθμα και το 23.3% με αλλεργική ρινίτιδα.Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα παιδιά και εφήβουςαγγίζουν το 6,8% με συμπτώματα συριγμού στο στήθος, το 5.9% έχει διαγνωσθεί ότι πάσχει από άσθμα και το  15.1% από αλλεργική ρινίτιδα.Τέλος, ο κ. Ζέρβας ανέλυσε την ανάγκη ύπαρξης ενός οργανωμένου ιστότοπου, σημειώνοντας ότι, «Οι πληροφορίες που υπάρχουν για το άσθμα στο διαδίκτυο είναι συχνά αντιφατικές και μπορεί να επιφέρουν σύγχυση στους ασθενείς σχετικά με τους ενδεδειγμένους χειρισμούς, τη διάγνωση και αντιμετώπιση του άσθματος, γι’ αυτό η παρουσία ενός έγκυρου επιστημονικού site δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να είναι σωστά ενημερωμένοι και να απευθύνονται άμεσα στον προσωπικό τους γιατρό.»

Τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Κωστίκας, Πνευμονολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Πνευμονολογικής ΕΚΠΑ «Αττικό» Νοσοκομείο, παρουσίασε για πρώτη φορά το www.myasthma.grκαι πρόσθεσε «Η προσπάθειά μας μέσα από τον ιστότοπο είναι να δημιουργήσουμε έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους ασθενείς και την έγκυρη πληροφορία για το άσθμα, ώστε σε στενή συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούςοι ασθενείς να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με άσθμα. Ευελπιστούμε η προσπάθειά μας να αγκαλιαστεί από τους συναδέλφους Πνευμονολόγους αλλά και από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που χειρίζονται ασθενείς με άσθμα, και να συμβάλουμε με έναν σύγχρονο και οικονομικό τρόπο στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείαςστους ασθενείς.»

Ο ιστότοποςmyasthma.gr δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Chiesi Ελλάς.

Λίγα λόγια για το Άσθμα

Το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις και υπολογίζεται ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα σε όλο τον κόσμο. Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών,που είναι οι αγωγοί – «σωλήνες» μέσω των οποίων ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες για τη λειτουργία της αναπνοής.

Όταν ένα άτομο επηρεάζεται από το άσθμα, η φλεγμονή προκαλεί στένωση των αεραγωγών και κατά συνέπεια η ροή του αέρα είναι περιορισμένη και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Επιπλέον, σε άτομα που πάσχουν από άσθμα, η στένωση των αεραγωγών επιδεινώνεται από υπερπαραγωγή της βλέννας και από βρογχόσπασμο, λόγω της σύσπασηςτων μυών γύρω από τους βρόγχους.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι η αιτία όλων των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς: επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Μεταξύ των εκλυτικών παραγόντων που επιβαρύνουν την εμφάνιση άσθματος είναι, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος,  τα άνθη ορισμένων δέντρων και φυτών, η άσκηση, ο κρύος αέρας, ορισμένα φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), η οικιακή σκόνη (ακάρεα), αλλεργιογόνακατοικίδιων ζώων, καθώς και ενδογενείς παράγοντες όπως το άγχος.

Λίγα λόγια για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, το επιστημονικό σωματείο όλων των Ελλήνων Πνευμονολόγων, έχει ως σκοπό την προαγωγή και την προώθηση της γνώσης σε θέματα σχετικά με τη λειτουργία και τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και την εκπαίδευση των γιατρών στις νεώτερες απόψεις και τεχνικές για την αντιμετώπιση των παραπάνω νόσων. Επίσης, στοχεύει στη μελέτη των συνθηκών (κοινωνικών, οικονομικών, επαγγελματικών και χωροβιονομικών) κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται αυτά τα νοσήματα στη χώρα μας και συντάσσει εισηγήσεις προς την πολιτεία. Παράλληλα, επενδύει στην ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης νόσων σχετικών με τηνΠνευμονολογία. Για την πραγματοποίηση των σκοπών της η Εταιρεία οργανώνει συνέδρια, διαλέξεις, συμπόσια, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες στο κοινό, εκδίδει φυλλάδια και χρησιμοποιεί γενικά κάθε έγκριτη επιστημονική μέθοδο που αποφασίζει το Δ.Σ. και η Γ.Σ. της Εταιρείας. Συνεργάζεται με όμοιες ή παρεμφερείς ελληνικές ή ξένες εταιρείες στα παραπάνω θέματα.

Rate it