Αίτια της γριπώδους συνδρομής είναι η αιμόφυλος influenza τύπος Α, Β, C. Ο τύπος Β είναι ο συχνότερος για τη γρίπη των ανθρώπων. Ο χρόνος επώασης των ιώσεων είναι περίπου 48 ώρες. Χάρη στην πρόληψη, δηλαδή στο εμβόλιο της γρίπης, σπάνια εμφανίζονται επιδημίες γρίπης. Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω των αεροφόρων οδών, δια των σταγονιδίων, με το βήχα, το φτέρνισμα, γενικά το σάλιο, με τα μολυσμένα χέρια, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κ.λ.π. Η συμπτωματολογία της γρίπης μοιάζει με τη συμπτωματολογία πολλών άλλων νοσημάτων. Η συνήθης διάρκεια αυτών είναι 3-5, το πολύ 7, ημέρες. Από την αντικειμενική κλινική εξέταση ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει εκτός των συμπτωμάτων που αναφέρει ο ασθενής, κυνάγχη, επιπεφυκίτιδα, πυρετό, τραχειίτιδα και βήχα. Συνήθως δεν είναι σκόπιμος ο εργαστηριακός έλεγχος.

Όταν αυτός γίνει, δείχνει λευκοπενία και πιθανή πρωτεϊνουρία λόγω του πυρετού. Σπάνια μπορεί να απομονωθεί ο ιός στην καλλιέργεια του φαρυγγικού επιχρίσματος ή ακόμα στον αιματολογικό έλεγχο, τις αιμοκαλλιέργειες και στον ιολογικό έλεγχο.

Επιπλοκές μετά από μια γριπώδη συνδρομή προκύπτουν ανάλογα με το αίτιο, δηλαδή με τον ιό της γρίπης. Ευτυχώς οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες. Συχνές επιπλοκές είναι επιμολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (βρογχίτις), ιγμορίτις, ωτίτις, σπανιότερα πνευμονία, πρωτοπαθώς είτε δευτεροπαθώς, δηλαδή είτε από τον ίδιο τον ιό της γρίπης είτε από βακτηριδιακή επιμόλυνση (σταφυλόκοκκο, πνευμονιόκοκκο, κ.α.). Aλλες σπάνιες επιπλοκές είναι περικαρδίτις, μυοκαρδίτις, θρομβοφλεβίτις, βρογχιολίτις, βρογχιεκτασίες, ακόμη και νευρολογικά νοσήματα, όπως Gullien Baree. Μερικές επιπλοκές της γρίπης είναι δυνατόν να παραμείνουν και εφ’ όρου ζωής, όπως μια ευαισθησία του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Δυνητικά – ευτυχώς σπανιότατα – μερικές μορφές γρίπης οδηγούν ακόμη και σε θάνατο, όπως αυτό όλοι το γνωρίζουμε από την περίπτωση της ασιατικής γρίπης. Οι επιπλοκές της γρίπης εμφανίζονται συνήθως σε άτομα με μειωμένο το αμυντικό σύστημα.

Προφύλαξη για την γριπώδη συνδρομή είναι το γνωστό εμβόλιο της γρίπης, το οποίο προφυλάσσει κυρίως από τον ιό της γρίπης Α και Β, διαρκεί από μήνες μέχρι και ένα χρόνο όχι για όλους του ιούς και όχι για πιθανές μεταλλάξεις ιών.

Ο τελειότερος προληπτικός έλεγχος για τη γρίπη αλλά και για πολλά άλλα νοσήματα είναι ο εμβολιασμός, δηλαδή, η ανοσοπροφύλαξη κατά της γρίπης. Το εμβόλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δηλαδή, ισχυροποιείται ο οργανισμός μας κατά των παθογόνων παραγόντων της γρίπης. Η αυτοπροφύλαξη, με το εμβόλιο της γρίπης αρχίζει περίπου 4 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου.

Ο ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται τον οικογενειακό του ιατρό, εάν πρέπει και πότε να κάνει το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο κατά προτίμηση γίνεται το φθινόπωρο, με τα πρώτα κρύα, Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Η καλύτερη θεραπεία της γρίπης είναι η πρόληψη, δηλαδή, συμπτωματική θεραπεία. Η γρίπη λοιπόν αντιμετωπίζεται κατ’ αρχήν με γενικές οδηγίες:
Το διάστημα που εμφανίζουμε συμπτώματα γρίπης μένουμε για
ξεκούραση και προφύλαξη στο σπίτι μας, που αερίζεται καλά και είναι ζεστό. Να μη βιαστούμε με την ανάρρωση, να βγούμε από το σπίτι μας.

Αποφεύγουμε το άγχος και χαλαρώνουμε για λίγο.

Αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους, τα υπερβολικά ζεστά ρούχα και βαριά κλινοσκεπάσματα.

Δεν επιτρέπονται το κάπνισμα και τα οινοπνευματώδη, όταν έχουμε συμπτώματα.
Να
προσέχουμε τη διατροφή μας
γενικά και ιδιαίτερα το διάστημα, που δεν αισθανόμαστε υγιείς.

Τα γεύματα μας να είναι ελαφρά – να είναι μικρά και πολλά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μην αισθανόμαστε γαστρικό φόρτο. Να τρώμε λοιπόν πολλές φορές από λίγο υγιεινές τροφές. Να τρώμε επίσης πολλά φρούτα. Να πίνουμε πολλά υγρά, νερό, χυμούς φρούτων και ζεστά αφεψήματα.

Η φαρμακευτική θεραπεία της γρίπης είναι συμπτωματική και προληπτική για να αποφευχθούν οι πιθανές επιπλοκές. Δηλαδή, δίδονται αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, βργχοδιασταλτικά, αποχρεμπτικά με την υπόδειξη του γιατρού σας. Αντιβίωση δεν δίδεται παρά μόνο εάν υπάρχουν επιπλοκές και εφ’ όσον το συστήσει ο γιατρός σας.
Η πρόγνωση της γριπώδους συνδρομής είναι γενικώς πολύ καλή εκτός ορισμένων σπανίων περιπτώσεων.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμβολιασμού, τους οποίους πρέπει να ακολουθούμε οπωσδήποτε, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO).


1. Πριν από κάθε εμβόλιο, άρα και το εμβόλιο κατά της γρίπης, πρέπει να προηγηθεί ιατρική εξέταση από τον οικογενειακό μας γιατρό.
2. Υπάρχουν εμβόλια για παιδιά και ενήλικες.
3. Για κάθε εμβόλιο ισχύει συγκεκριμένος τρόπος χορήγησης, που ο γιατρός μας γνωρίζει ακριβώς.
4. Τα εμβόλια γενικώς έχουν συγκεκριμένο τρόπο διαφύλαξης (συνήθως διατηρούνται στο ψυγείο), διότι σε υψηλές θερμοκρασίες γίνονται ανενεργά.
5. Και τα εμβόλια έχουν ημερομηνία λήξεως, την οποία πρέπει να προσέχουμε.


Υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις για τον εμβολιασμό ορισμένων ατόμων , έτσι και για το εμβόλιο της γρίπης ισχύουν τα ακόλουθα.

Δεν πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης:

1. Ατομα με διάφορες αλλεργίες. Μόνον με την υπόδειξη του γιατρού τους κάποια αλλεργικά άτομα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά της γρίπης.
2. Δεν επιτρέπεται να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες γυναίκες.
3. Επίσης, δεν εμβολιάζονται άτομα, που πάσχουν από οξέα νοσήματα.
4. ’τομα με κακοήθη νοσήματα σε οξεία φάση ή σε υποτροπή δεν τα εμβολιάζουμε.
5. Όσοι λαμβάνουν κορτικοειδή για κάποιο νόσημα να μην εμβολιάζονται.


Ποιοι λοιπόν πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης;

Την απάντηση θα σας τη δώσει ο γιατρός μας. Γενικά πάντως καλό θα είναι να εμβολιαστούν οι κάτωθι ασθενείς και εφ’ όσον δεν ισχύει γι αυτούς κάποια αντένδειξη.

1. Ατομα ηλικιωμένα άνω των 65 ετών.
2. Ατομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
3. Χρόνιοι και μη, καρδιοπαθείς.
4. Ανοσοκατεσταλμένοι.
5. Διαβητικοί ασθενείς.
6. Νευροπαθείς.
7.Ατομα με νευρολογικά και άλλα νοσήματα.
8. Νέα άτομα που έχουν κοινωνικά επαγγέλματα, δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι, κ.α.
9. Ευπαθείς οργανισμοί.

 

 

Ειρήνη Ε. Σταματάκη-Οικονόμου

Ειδικός παθολόγος – καρδιολόγος
Αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Βερολίνου, Διπλωματούχος ψυχολόγος του ίδιου Πανεπιστημίου. Μερικά εξάμηνα σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο Φιλοσοφία, Γερμανική Φιλοσοφία. Το 1974 ανακηρύχθηκα διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ιατρική βιοχημεία.: Ειδικότητες παθολογίας και καρδιολογίας στην Πανεπιστημιακή κλινική Klinikum Steglitz Berlin και αναγνώριση αυτών κατόπιν εξετάσεων, με την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1980. Έκτοτε επιστημονικός συνεργάτης στο ΄΄Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρου ΥΓΕΙΑ΄΄ μέχρι το 2004. Από το 2004 διευθύντρια παθολογικής κλινικής Metropolitan Hospital. Διδακτικό έργο: Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, σχολή κοινωνικών λειτουργιών και ελεύθερο πανεπιστήμιο στο Βερολίνο. Για έξι χρόνια δίδαξα ιατρικά θέματα στην Ελλάδα στα ΄΄ΙΕΚ Υγεία΄΄. Για χρόνια δίδαξα επίσης τους νοσηλευτές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων απασχόλησης. Ενεργός συμμετοχή σε ιατρικές επιστημονικές εταιρείες, ιατρικά επιστημονικά συνέδρια, διεθνή και ελληνικά, σε στρογγυλές τράπεζες και ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση με ιατρικά θέματα. Μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων σε ξένα και ελληνικά ιατρικά περιοδικά, στον ημερήσιο ελληνικό τύπο και σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας. Διακρίσεις: Υπότροφος του DAΑD για όλα τα έτη των σπουδών στο Βερολίνο, για αριστούχους φοιτητές, κοινωνικές διακρίσεις για το ιατρικό έργο από εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσης και ανωτέρας εκπαίδευσης.

#########