Ένα φάρμακο που είχε δώσει ελπίδες σε καρκινοπαθείς με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου που είχε κυκλοφορήσει το 2011 είχε αποσυρθεί από την Ελληνική αγορά λόγω ασύμφορης τιμής. Χάρις όμως στην αλλαγή πολιτικής της εταιρείας αλλά και της συναίσθησης ότι η κρίση κατεβάζει όλο και περισσότερο τις τιμές των φαρμάκων ακόμα και αν αυτά προέρχονται από μια μακροχρόνια έρευνα, το φάρμακο ξανακυκλοφορεί και μάλιστα με κατώτερη τιμή από αυτήν που πρωτοείχε πάρει το 2011.
Ο λόγος για την περίφημη κετουξιμάμπη για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου παχέος εντέρου  για ασθενείς με μη μεταλλαγμένους όγκους καθώς και του υποτροπιάζοντα ή/και μεταστατικού καρκίνου κεφαλής και τραχήλου από πλακώδη κύτταρα. Στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η κετουξιμάμπη αποτελεί τη μοναδική εξατομικευμένη βιολογική θεραπεία. Όπως ανέφερε η κα Αμάντα Ψυρρή , Ογκολόγος – Παθολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Yale University ΗΠΑ, ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι ο έκτος στον κόσμο με 600.000 νέα κρούσματα το χρόνο εκ των οποίων τα 150.000 στην Ευρώπη.
Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι μία νόσος, η οποία μπορεί να εμφανιστεί στα επιθηλιακά κύτταρα ιστών ή οργάνων στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου (εκτός των οφθαλμών, του εγκεφάλου, των ώτων, του θυρεοειδούς ή του οισοφάγου). Πάνω από 90% των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου ξεκινούν στα επίπεδα «πλακώδη» κύτταρα που καλύπτουν την επιφάνεια των περιοχών της κεφαλής και του τραχήλου, όπως το στόμα, η μύτη και ο λαιμός, και για το λόγο αυτό ονομάζονται «καρκινώματα εκ πλακωδών κυττάρων της κεφαλής και του τραχήλου. Κατά την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση της επίπτωσης των καρκινωμάτων εκ πλακωδών κυττάρων της κεφαλής και του τραχήλου παγκοσμίως, και ειδικότερα στις γυναίκες.
Ο Δρ. Παύλος Παπακώστας, Ογκολόγος – Παθολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» δήλωσε: «Η εξατομίκευση της θεραπείας με βάση τη μετάλλαξη ή μη μετάλλαξη του γονιδίου RAS, προσφέρει στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με χαμηλότερη τοξικότητα. Η πρόγνωση και η επιβίωση αυτών των ασθενών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη αντιμετώπιση και την εξατομικευμένη θεραπεία».
Ο καρκίνος παχέος εντέρου-ορθού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με εκτιμώμενα περισσότερα από 1,36 εκατομμύρια νέα περιστατικά ετησίως. Εκτιμώνται επίσης 694.000 θάνατοι από καρκίνο παχέος εντέρου-ορθού παγκοσμίως κάθε χρόνο, δηλαδή ποσοστό 8,5% όλων των θανάτων από καρκίνο, γεγονός που τον κάνει να είναι η τέταρτη πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από καρκίνο. Το 55% σχεδόν των περιστατικών διαγιγνώσκονται στις αναπτυγμένες περιοχές του κόσμου και τα περιστατικά καθώς και τα ποσοστά θνησιμότητας είναι σημαντικά υψηλότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
Η κετουξιμάμπη είναι ένα δραστικό IgG1 μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο στοχεύει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα και συνδυάζει υψηλή αποτελεσματικότητα με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν έναν τύπο στοχευμένης θεραπείας, καθώς δρουν παρεμποδίζοντας συγκεκριμένα σηματοδοτικά μόρια, τα οποία είναι απαραίτητα για την αύξηση του μεγέθους και τη διαίρεση του όγκου.
Ως στοχευμένη θεραπεία κατά του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, η κετουξιμάμπη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό, την επιβίωση, την κινητικότητα, την ικανότητα εισβολής των καρκινικών κυττάρων και την αγγειογένεση του όγκου (ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων) και επιπλέον, μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική και ανεκτή από τα συνήθη θεραπευτικά σχήματα.
Η κετουξιμάμπη είναι η μοναδική στοχευμένη βιολογική θεραπεία στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η οποία έχει αποδεδειγμένο όφελος στη συνολική επιβίωση των ασθενών. Οι συχνότερες περιοχές εμφάνισης αυτού του καρκίνου είναι το στόμα σε ποσοστό 43%, ο στοματοφάρυγγας σε ποσοστό 33% και ο λάρυγγας σε ποσοστό 24%.
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η χορήγηση κετουξιμάμπης στο μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου παρατείνει τη διάμεση επιβίωση των ασθενών με μη μεταλλαγμένους όγκους για διάστημα περισσότερο από 30 μήνες. Πρόκειται για μία από τις πλέον κοινές κακοήθειες στον κόσμο και για τον συχνότερο καρκίνο του πεπτικού συστήματος.
#########