Το μυοπεριτονιακό σύνδρομο πόνου ορίζεται ως περιοχικό επώδυνο σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από την παρουσία επώδυνων μυϊκών σημείων  (trigger points) στους μύες και στην περιτονία τους.

Παρουσιάζεται σε πάνω από 10% του ενήλικου πληθυσμού και είναι βασικό αίτιο οξύ και χρόνιου πόνου. Επιδημιολογικές έρευνες από την Αμερική έδειξαν ότι ενεργά  “trigger points” ήταν η βασική αιτία πόνου στο 30% με 85% των ασθενών που παρουσιάστηκαν σε κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή σε κλινικές πόνου. Πρόκειται για σημεία μυϊκών ομάδων με αυξημένη ένταση τα οποία ανιχνεύονται με ψηλάφηση και είναι πολύ χρήσιμα στη θεραπεία μυοσκελετικών νοσημάτων. 
 
Ως αιτιολογικοί παράγοντες ενεργοποίησης τους αναφέρονται η οξεία καταπόνηση, η μυϊκή κούραση ή τραυματισμός (άμεσης διέγερσης) και παθήσεις σπλάχνων, δυσλειτουργούσες αρθρώσεις ακόμα και συναισθηματικές διαταραχές (έμμεσης διέγερσης). Γενικότερα σε  κάθε επαγγελματική, ψυχαγωγική ή αθλητική δραστηριότητα, όταν η χρήση των μυών υπερβαίνει την ικανότητα τους και η φυσιολογική αποκατάσταση τους έχει διαταραχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου. 
 
Ένα ενεργό “trigger point”, μπορεί εκτός από πόνο, να οδηγήσει σε περιορισμό της κινητικότητας των αρθρώσεων όπως και ελάττωση της μυϊκής ισχύος. Η κλινική εξέταση γίνεται από έμπειρο φυσικοθεραπευτή και περιλαμβάνει την επισκόπηση του ασθενή, την λήψη ιστορικού και τέλος την ψηλάφηση της επώδυνης περιοχής. Η εύρεση ενεργού “trigger point” αρκετές φορές λύνει αρκετές απορίες σε δυσλειτουργίες που το αίτιο τους παραμένει ασαφές, όπως χρόνια οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχεναλγία ή ωμαλγία. 
 
Σαν θεραπεία προτείνονται αρκετές μέθοδοι στη διεθνή βιβλιογραφία, όπως μυϊκές διατάσεις, εφαρμογή θερμότητας, υπέρηχοι, ηλεκτροθεραπεία με επικρατέστερη όμως τα τελευταία χρόνια τον βελονισμό με ξηρά βελόνα (dry needling). Η τεχνική έχει σαν βάση την εισαγωγή μίας αποστειρωμένης (μιας χρήσης) βελόνας στα εντοπισμένα “trigger points” για 15-20 min. Απαιτούνται συνήθως 5-8 συνεδρίες για απενεργοποίηση των σημείων ανάλογα με την οξύτητα της κάθε περίπτωσης. 
 
H τεχνική αυτή διαφέρει από τα γενικευμένα πρωτόκολλα κινέζικου βελονισμού καθώς σε αυτά απαιτούνται 10-15 βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία μεσημβρινών, αν και το 70% περίπου των μυϊκών επώδυνων σημείων είναι και σημεία κινέζικου βελονισμού. Η ένθεση της βελόνας προκαλεί αλλαγή στο μήκος και την τάση των μυϊκών ινών, μείωση των αγγείο-νευροενεργών ουσιών και ενεργοποιεί κατιόντα συστήματα αναλγησίας με τελικό αποτέλεσμα την απενεργοποίηση των επώδυνων σημείων. 
 
Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε σχεδόν ασθενή καθώς έχει ελάχιστες αντενδείξεις (εγκυμοσύνη, αιμορροφιλία, αντιπηκτική αγωγή) από ιατρό ή φυσικοθεραπευτή εξειδικευμένους στον βελονισμό. 
 
 
Ο Κωνσταντίνος Ηλίας (PT, MSc) είναι φυσικοθεραπευτής, μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξειδικευμένος στην αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων και επιστημονικός συνεργάτης Κ.Α.Α Φιλοκτήτης.

Τηλ.6977141370
Email: kostisilias@gmail.com

#########