Αρχική Ο γιατρός απαντά .. Το πολύ αλάτι αυξάνει και τις πιθανότητες δημιουργίας έλκους…

Το πολύ αλάτι αυξάνει και τις πιθανότητες δημιουργίας έλκους…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα παθογόνο μικρόβιο, που έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει στο όξινο περιβάλλον του στομαχιού και του δωδεκαδάκτυλου και το οποίο ευθύνεται σε ποσοστά 90% για την πρόκληση έλκους στο δωδεκαδάκτυλο και 80% για το έλκος στομάχου. Νεότερες έρευνες από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Μπεθέσδα του Μέριλαντ στις Η.Π.Α, ανακάλυψαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού στο στομάχι προάγουν την ενεργοποίηση γονιδίων του ελικοβακτηρίδιου , που το καθιστούν περισσότερο επιθετικό και επικίνδυνο αυξάνοντας την παθογόνο δράση του. Έτσι, υπάρχει ακόμη ένας σοβαρός λόγος, για να τρώμε κάθε μέρα μόνο την ποσότητα του αλατιού που χρειαζόμαστε (ποσότητα που περιέχεται σε 1 κουταλάκι του γλυκού, δηλαδή περίπου 5 γραμμάρια). Εκτός από την υψηλή πίεση, τα καρδιακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή μας φαίνεται ότι προάγει και τη δημιουργία έλκους στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο.

Γεωργία Καπώλη,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Επιστημονικός συνεργάτης Διαιτολογικού Τμήματος EUROMEDICA ΚΟΣΜΗΤΙΚΗ, Χαλάνδρι
Eπιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας

Το πολύ αλάτι αυξάνει και τις πιθανότητες δημιουργίας έλκους…
Rate it