Το κοινό κρυολόγημα είναι ο λόγος που στέλνει τα παιδιά στο ιατρείο 6 με 10 φορές τον χρόνο. Υπολογίζεται ότι μέχρι να ενηλικιωθούν εμφανίζουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 50 επεισόδια κρυολογήματος.Aντίθετα με το τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, το κοινό κρυολόγημα δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την γρίπη, αν και τα συμπτώματα και των δύο ασθενειών μοιάζουν σε κάποια σημεία.
Υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικούς ιούς που μπορεί να ευθύνονται για ένα κρυολόγημα, ενώ για την γρίπη ευθύνονται ο Α και ο Β. Διάφορες ομάδες ιών ονομάζονται εντεροϊοί, ρινοϊοι και άλλοι, που ευθύνονται για το κρυολόγημα.

Όταν λοιπόν , ένας ιός κρυολογήματος εισβάλλει στον οργανισμό μας, τα κύρια συμπτώματα είναι :

*Η άφθονη ρινική έκκριση(μίξες), μπούκωμα στη μύτη, φτέρνισμα και ξερός ερεθιστικός βήχας.
*Στα μικρά παιδιά μπορεί να συνυπάρχουν πυρετός, εμετοί και διαρροϊκές κενώσεις .
*Στα μικρά βρέφη η απόφραξη της μύτης μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική δυσκολία και να χρειαστεί η παραμονή στο νοσοκομείο

Μερικές φορές το κοινό κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές αρκετά σοβαρές , όπως η ρινοφαρυγγίτιδα, η πυώδης ωτίτιδα, η παραρινοκολπίτιδα και η πνευμονία.

Ειδική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει.

Θεραπεύουμε μόνο τα συμπτώματα με πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό, μικρες δόσεις αντιπυρετικών και αντισυμφορητικών και αν τα συμπτώματα παρατείνονται , τότε πρόκειται για κάτι σοβαρότερο και ο παιδίατρος θα χορηγήσει επιπλέον φάρμακα.

Όπως καταλαβαίνετε οι ιοί του κρυολογήματος πολύ εύκολα, διαδίδονται μέσω των χεριών μας, γι αυτό η στρατηγική που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι μόνο η πρόληψη

Χρήσιμες συμβουλές

  • Να εφαρμόζουμε την πατροπαράδοτη συμβουλή , να πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν τα βάλουμε στο πρόσωπο μας, γιατί αυτά φέρνουν τους ιούς σε μας.
  • Να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που μπορεί να συντηρούν μικρόβια, όπως θρανία, τραπέζια, καρέκλες κλπ
  • Να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα άτομα που είναι ήδη κρυολογημένα και έχουν συμπτώματα όπως βήχα κλπ
  • Να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, τις περιόδους που υπάρχει έξαρση ιώσεων, όπως παιδότοπους, καφετέριες, πάρτυ, κινηματογράφους , και αν παρ όλα αυτά δεν καταφέρουμε να την γλυτώσουμε,(ειτε εμεις , ειτε το παιδί μας) τότε μένουμε στο σπίτι, αποφεύγοντας τα πολλά φάρμακα και πίνοντας αφθονο νερό, χυμούς φρούτων φρέσκων και ροφήματα από βότανα για να μαλακώσει ο λαιμός

Σπύρος Μαζάνης

Παιδίατρος

Σπούδασε ιατρική και χειρουργική στο Universita deglli studi di Roma Αποφοίτησε με τον τίτλο του δόκτωρα ιατρικής και χειρουργικής. Θέμα διδακτορικής διατριβής ” η εφαρμογή των ακατέργαστων ινών ση διατροφή του παιδιού ως μέσον πρόληψης ασθενειών της ώριμης ηλικίας”. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως ιατρός της παθολογικής κλινικής του 406 στρατιωτικού νοσοκομείου Ιωαννίνων και ης 1 μοίρας αλεξιπτωτιστών. Εργάστηκε στην Υπηρεσία υπαίθρου στο νομό Βοιωτίας και την περίοδο αυτη περιόδευε σε πολλά χωριά.και με συνεργασία δήμων, κοινοτήτων και νομαρχίας έκανε ομιλίες και ενημερώσεις για ην πρόληψη του καρκίνου ης μήτρα και του μαστού Πήρε την ειδικότητα της παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Από το 1986 έως σήμερα ανοίγει το δικό του ιατρείο και ιδιωτεύει ως ιατρός παιδίατρος παράλληλα εργάστηκε ως παιδίατρος στο μαιευτήριο Αθηνών από ο 1987-96 και από ο 1996 έως σήμερα είναι παιδίατρος του μαιευτηρίου Ιασώ, παράλληλα ο 1987 ξεκίνησε να κάνει εκπομπές παιδιατρικού περιεχομένου όπως εβδομαδιαία εκπομπή στο κανάλι ΤΗΛΕΑΣΤΥ ο οικογενειακός γιατρός σας εβδομαδιαία εκπομπή στο κανάλι SEVEN η ώρα ης υγείας. Ταυτόχρονα αυτό το διάστημα υπήρξε καλεσμένος ομιλητής για παιδιατρικά θέματα σε πολλές εκπομπές και δελτία ειδήσεων σε πολλά κανάλια (ιδιωτικά και κρατικά όπως ΕΡΤ, MEGA, ANT1, ALTER, ALPHA κλπ). Επίσης αρθρογραφεί σε πολλά περιοδικά όπως , Το παιδί μου και εγώ, Είναι, Εμείς και οι γονείς, κ.α. Έχει συμμετάσχει σε 3 αποστολές του Δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη και του Πανελλήνιου Συλλόγου φουσκωτών σκαφών Ελλάδος σε ακριτικά νησιά όπου έχει εξετάσει όλα τα παιδιά των νησιών. Αυτό που κάνει στην τηλεόραση είναι κοινωνική εκπαίδευση και ενημέρωση του κόσμου. Έχει την ικανότητα να προσεγγίζει επιστημονικά θέματα με απλό τρόπο. Έχει γραψει σε 2 βιβλία παιδιατρικά (οδηγίες για τους γονείς). Επίσης υπάρχουν δημοσιεύσεις του σε παιδιατρικά συνέδρια. Είναι μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας μέλος της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρίας. Έχει χόμπυ την ιστιοπλοία (έχει δίπλωμα ιστιοπλοίας), ψάρεμα, κολύμπι, ποδήλατο. Ομιλεί Ελληνικά, Ιταλικά, Αγγλικά .

#########