22o Συνέδριο ” Εξελίξεις στην Καρδιολογία “
Είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις δυτικές χώρες.  Προσβάλει άνδρες και γυναίκες. Τελευταία αυξάνονται στις γυναίκες και στα νέα άτομα. Το κάπνισμα, η αυξημένη χοληστερίνη, η υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το άγχος και η κληρονομικότητα είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του οξέος εμφράγματος του Μυοκαρδίου. Τελευταία, σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι και η φλεγμονή.Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας αυξάνουν το ποσοστό των εμφραγμάτων. Το χειμώνα  έχουμε αύξηση των εμφραγμάτων σχετικά με τους καλοκαιρινούς μήνες

 

 

 

Η μείωση των παραγόντων κινδύνου μειώνει και το ποσοστό εμφραγμάτων. Το 25% των εμφραγμάτων πεθαίνει με την έναρξη του εμφράγματος. Το υπόλοιπο ποσοστό, ανάλογα με την θεραπεία θα έχει επιπλέον ένα ποσοστό θνητότητας.

 

Μετά την αντιμετώπιση του εμφράγματος με αγγειοπλαστική το ποσοστό θνητότητας είναι 5-6%. Με χορήγηση θρομβόλυσης  το ποσοστό θνητότητας είναι 6-8%.

Χωρίς θεραπεία το ποσοστό θνητότητας τον πρώτο μήνα σε γυναίκα διαβητική είναι 25-30%.

 

Σε οργανωμένα κράτη το ποσοστό  των εμφραγμάτων που αντιμετωπίζεται με επαναγγείωση είναι περίπου 55-60%. Το ποσοστό που αντιμετωπίζεται με αγγειοπλαστική είναι περίπου 30-35%.

Σε μερικά κράτη όπως στη Τσεχία και στα Σκανδιναβικά κράτη το ποσοστό αντιμετώπισης των εμφραγμάτων με αγγειοπλαστική είναι πολύ μεγαλύτερο.

Στην Αττική από 18μήνου και πλέον με τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας διενεργείται και καταγράφεται η αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του Μυοκαρδίου. Εχουν γίν ει περισσότερες από 1.400 αγγειοπλαστικές σε οξέα εμφράγματα του Μυοκαρδίου στην περιοχή της Αττικής.

 

Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να συγκριθούν με τα αποτελέσματα της θρομβόλυσης πριν  τη διενέργεια της αγγειοπλαστικής, ως επίσης πρέπει να συγκριθούν με τα αποτελέσματα ανάλογων κέντρων της Ευρώπης.

 

Από τα λεπτομερή αποτελέσματα του Τζανείου Νοσοκομείου φαίνεται ότι οι ασθενείς που παθαίνουν έμφραγμα, καθυστερούν να ενημερώσουν το ΕΚΑΒ και άρα φθάνουν αργά στο νοσοκομείο, πέραν των δύο ωρών, ενώ ο χρόνος από την ώρα που φθάνουν στο νοσοκομείο μέχρι να διενεργηθεί η αγγειοπλαστική είναι πολύ καλός και συγκρίσιμος με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς χρόνους .

 

Για το λόγο αυτό πρέπει να ενημερωθεί το κοινό ότι με την εμφάνιση πόνου στο στήθος, πρέπει  ο ασθενής να λαμβάνει υπογλώσσια μια ασπιρίνη και πολύ γρήγορα να ενημερώνεται το ΕΚΑΒ και να διακομίζεται  στο Νοσοκομείο όπου υπάρχει Αιμοδυναμικό για να γίνει Αγγειοπλαστική.


Στέφανος Γρ. Φούσας

Διευθυντής –Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας

Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά


07.01.2010

#########