Που οφείλεται η Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου;

Εκτός από την ηλικία, στους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση κήλης του μεσοσπονδυλίου διαστήματος είναι η κληρονομική προδιάθεση, η κακή στάση του σώματος(π.χ. λόρδωση), το υπερβολικό σωματικό βάρος, οι τραυματισμοί, η άρση βάρους, κ.α.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η άρση βάρους 10 kgr από το έδαφος έχει σαν αποτέλεσμα την άσκηση βάρους 100 kgr στους οσφυϊκούς δίσκους. Η σπονδυλική στήλη για να αντέξει στην επίδραση αυτών των δυνάμεων υποστηρίζεται από την μετατροπή της θωρακικής & της κοιλιακής κοιλότητας σε στέρεους κυλίνδρους με τις μυϊκές συσπάσεις κατά την ανύψωση. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ελάττωση κατά 30% της ασκούμενης πίεσης στους δίσκους. Η πίεση στους δίσκους προκαλεί δυνάμεις εκτονώσεως του πυρήνα που ασκούνται στα τοιχώματα του δίσκου, που εάν υπερβούν την αντοχή του, τότε μέρος του δίσκου προβάλει στον σπονδυλικό σωλήνα. Αποτέλεσμα η δημιουργία της κήλης, η οποία προκαλεί συμπτώματα όταν πιέζει τις ρίζες των νεύρων.


ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΚΗΛΗ ΔΙΣΚΟΥ

Μια κρίση οσφυαλγίας δεν χρειάζεται πάντα μεγάλη άρση βάρους για να εκδηλωθεί. Εάν υπάρχει αλλοίωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και καθώς η βλάβη είναι αθροιστική, αρκεί ακόμα και ένα απλό σκύψιμο, φτάρνισμα ή απλό γέλιο για να εμφανισθούν τα συμπτώματα.


ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΗΛΗΣ

Η ύπαρξη της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου επιβεβαιώνεται με Αξονική ή την Μαγνητική Τομογραφία ενώ η ενδεχόμενη ζημιά του νεύρου διαπιστώνεται με ηλεκτρομυογράφημα.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

1. Συντηρητική Αντιμετώπιση

  • Οι κλασικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου περιλαμβάνουν:
  • Κατάκλιση, παραμονή του ασθενούς για δύο – τρεις ημέρες σε κρεβάτι με σκληρό στρώμα σε ύπτια θέση με τα πόδια υψωμένα και λυγισμένα τα γόνατα λυγισμένα.
  • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με τη χρήση μη στεροειδών – αντιφλεγμονοδών για τον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα ισχυρότερα αναλγητικά και συμπληρωματικά μυοχαλαρωτικά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις γίνεται ενδοραχιαία έγχυση κορτικοστεροειδών.
  • Έλξεις της σπονδυλικής στήλης
  • Χρήση κηδεμόνων (ζωνών) οσφύος για την ύφεση του πόνου
  • Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από έξι εβδομάδες έως δύο μήνες ή επιδεινωθεί η κλινική εικόνα τότε ίσως απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση (δισκεκτομή).

2. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ένδειξη για χειρουργική επέμβαση αποτελούν οι ορθοκυστικές διαταραχές και η παραπάρεση, οι συνεχείς υποτροπές οσφυαλγίας, καθώς και η μη υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά από 60 ημέρες θεραπείας.
Η χειρουργική επέμβαση θεωρείται βαρεία, γίνεται υπό γενική αναισθησία, είναι αιματηρή καθώς το τμήμα του δίσκου που προβάλλει αφαιρείται αφού προηγηθούν εκτομές μυών και πιθανή αφαίρεση τμήματος του σπονδύλου.
Μετά την χειρουργική επέμβαση ο ασθενής πρέπει να φορά ζώνη στηρίξεως οσφύος, να παραμείνει κλινήρης για 15 ημέρες και εν συνεχεία να αρχίσει πρόγραμμα κατάλληλων ασκήσεων. Η πρόωρος επάνοδος στην εργασία και η βαριά εργασία πρέπει να αποφεύγονται λόγω εξασθενήσεως της σπονδυλικής στήλης.

Η χειρουργική επέμβαση κατά κανόνα ανακουφίζει άμεσα τα συμπτώματα της ισχιαλγίας. Δεν είναι όμως το ίδιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της καθαυτής οσφυαλγίας καθώς το 50% των ασθενών απαλλάσσεται της οσφυαλγίας, ενώ το υπόλοιπο 50% παραπονιέται για οσφυαλγία μετά από κόπωση. Το 75% των χειρουργημένων επανέρχεται στην εργασία του μετά από μεγάλη αναρρωτική άδεια, ενώ το 15% παρουσιάζει σαφή βελτίωση των συμπτωμάτων, με ελαττωμένη την ικανότητα προς εργασία και τέλος ένα μικρό ποσοστό παρουσιάζει υποτροπές της κήλης.


3. αποσυμπίεση κήλης με laser

H αποσυμπίεση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου με τη χρήση laser (διαδερμική δισκεκτομή) είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αποκατάστασης η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1986 από τους νευροχειρουργούς P. Ascher και D. Choy.
Η μέθοδος συνίσταται στην εξάχνωση του πυρήνα του δίσκου με τη χρήση ακτινοβολίας laser οδηγώντας στην άμεση υποχώρηση των συμπτωμάτων. Η διαδερμική δισκεκτομή με laser ακολουθεί τις ενδείξεις της κλασσικής χειρουργικής αποκατάστασης και είναι πλέον ευρύτατα διαδεδομένη σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.
Η διαδερμική δισκεκτομή με laser είναι μια αναίμακτη (ελάχιστα επεμβατική) μέθοδος που πραγματοποιείται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και συνεπάγεται πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία
  • Διαρκεί από 20 – 35 λεπτά και η νοσηλεία λίγες μόνο ώρες
  • Οσφυαλγία και ισχυαλγία υποχωρούν αμέσως
  • Τα αντανακλαστικά επανέρχονται με το τέλος της επεμβάσεως
  • Τα αισθητικά ελλείμματα αποκαθίστανται περίπου μετά από μία εβδομάδα
  • Τα νευρολογικά συμπτώματα εξαφανίζονται σε δύο εβδομάδες
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα (4-5 ημέρες) στις κανονικές του δραστηριότητες


Με εμπειρία από το 1994 και περισσότερες από 2000 επεμβάσεις μέχρι σήμερα, η διαδερμική δισκεκτομή αποτελεί εξαιρετική μέθοδο για την μεγάλη πλειοψηφία των κηλών του μεσοσπονδυλίου δίσκου.


Πως πραγματοποιείται η αποσυμπίεση κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου με τη χρήση laser


Για την αποσυμπίεση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου με laser, μια πολύ λεπτή βελόνα εισάγεται στον υπό θεραπεία δίσκο και μέσω αυτής μια οπτική ίνα εισέρχεται μέσα από την βελόνα. Εν συνεχεία μέσω της οπτικής ίνας εφαρμόζεται ενέργεια laser στον δίσκο εξαχνώνοντας ένα μέρος του πηκτοειδούς πυρήνα. Αυτό δημιουργεί μια κοιλότητα που επιτρέπει την απομάκρυνση της κήλης από τη ρίζα του νεύρου θεραπεύοντας τα συμπτώματα και τον πόνο. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως άμεσα.
Μετά την επέμβαση μια μικρή αυτοκόλλητη γάζα τοποθετείται στο σημείο εισόδου της βελόνας και ο ασθενής χρειάζεται 24 ώρες ξεκούρασης στο κρεβάτι του. Μετά αρχίζει η προοδευτική κινητοποίηση του ασθενούς. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους μέσα σε 4 – 5 ημέρες.
Για την επέμβαση δεν γίνεται καμία τομή και δεν υπάρχει καμία ουλή μετά από αυτήν. Καθώς ένα μικρό μόνο μέρος του δίσκου εξαχνώνεται, δεν υπάρχει καμιά αποσταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Σε αντίθεση με την ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση δεν υπάρχει καμιά βλάβη των οπίσθιων μυών, ούτε εξαγωγή τμημάτων σπονδύλων ούτε χειρουργικές τομές.
H αποσυμπίεση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου με τη χρήση laser μειώνει σε σημαντικό βαθμό τυχόν επιπλοκές που παρατηρούνται στην ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση.

ΠΟΤΕ ενδείκνυται Η ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΜΕ LASER

  • Αυτή είναι η κατάλληλη μέθοδος και πλέον αποτελεσματική μέθοδος για ασθενείς που αντιμετωπίζουν τα ακόλουθα προβλήματα σπονδυλικής στήλης:
  • Έντονη οσφυαλγία ή ισχυαλγία η οποία δεν υποχωρεί μετά από έξι εβδομάδες συντηρητικής θεραπείας (π.χ. ξεκούρασης στο κρεβάτι, φαρμακευτικής αγωγής, φυσιοθεραπείας, κ.α.)
  • Διάγνωση κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου μετά από εξετάσεις .

 

 

Γεώργιος Ανδρουλάκης

Νευροχειρουργός
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στη Νευροχειρουργική στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.
Συμμετείχε στη δημιουργία του πρώτου πειραματικού νευροφυσιολογικού εργαστηρίου του ΑΠΘ (1981) υπό την διεύθυνση του καθηγητού κ. Λογοθέτη και στο ερευνητικό πρόγραμμα STRIDE HELLAS (91- 93) ως εκπρόσωπος του Αντικαρκινικού Iνστιτούτου. Έχει συμμετάσχει σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια μικρονευροχειρουργικής, κλινικής ακτινολογίας, ογκολογίας, βιοστατικής και εφαρμογών laser στην ιατρική.
Είναι ειδικός στη χειρουργική αποκατάσταση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και ο πρώτος που εφάρμοσε στην Ελλάδα το 1994 την διαδερμική δισκεκτομή με τη χρήση laser για την αποκατάσταση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2000 διασκεκτομές με τη χρήση laser με ποσοστό απόλυτης επιτυχίας πάνω από 90%. Η εμπειρία του είναι από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας, του American Board of Laser Surgery και υπεύθυνος του Νευροχειρουργικού τμήματος της εταιρείας I.MEDICA.

#########