Συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες

Εκτός από τη φαρμακευτική αντιμετώπιση και τη χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν και άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Parkinson. Η συμπληρωματική θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αυτή που εφαρμόζεται μαζί με μια πιο παραδοσιακή θεραπεία, όπως με φαρμακευτική αγωγή. Πολλοί ασθενείς της νόσου θεωρούν ότι αυτές οι θεραπείες είναι πολύ βοηθητικές σωματικά και/ή συναισθηματικά.
Πριν ξεκινήσετε ή σταματήσετε μια θεραπεία, πρέπει να συζητήσετε όλες τις πτυχές ασφαλείας με το γιατρό σας.

Συναισθηματική υποστήριξη

Η συναισθηματική υποστήριξη αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson και μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στους ασθενείς, στους φροντιστές τους και στις οικογένειες τους.
Είναι συχνό φαινόμενο, τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο να παθαίνουν κατάθλιψη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Η κατάθλιψη προκύπτει ως αντίδραση στη διάγνωση της νόσου του Parkinson. Σ αυτές τις περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί μειώνοντας τα επίπεδα άγχους, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κίνηση και με την άσκηση. Αυτοί οι τρόποι αντιμετώπισης έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ατόμου που πάσχει από τη νόσο και, ως εκ τούτου, να καλυτερέψουν τη διάθεση του.

Aλλες θεραπείες

Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές μη-φαρμακολογικές/μη-χειρουργικές θεραπείες που ενισχύουν τη σωματική υγεία και βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής του ατόμου που πάσχει από τη νόσο του Parkinson. Αυτές περιλαμβάνουν έμπειρες τεχνικές όπως φυσικοθεραπεία: βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη και την κίνηση, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, πρακτικές συμβουλές σχετικά με το σπίτι, το χώρο εργασίας, ή γενικότερα το περιβάλλον που ζει ένα άτομο που πάσχει από τη νόσο.

Η νόσος του Parkinson μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς τρόπους, με φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, γυμναστική, διατροφή, συμπληρωματικές θεραπείες, συναισθηματική υποστήριξη και ισχυρούς δεσμούς. Όλα παίζουν σημαντικό ρόλο! Ωστόσο, η ποιότητα ζωής ενός ατόμου που πάσχει από τη νόσο δε σχετίζεται μόνο με την αντιμετώπιση της ασθένειας και των συμπτωμάτων της. Το ίδιο σημαντικό με την πρακτική αντιμετώπιση είναι να μαθαίνει ο ασθενής περισσότερα για τη νόσο του Parkinson, να εξοικειώνεται με τη νέα κατάσταση διαβίωσης και να αποδέχεται νέους στόχους και προκλήσεις. Επίσης, μια χρήσιμη και θετική αντιμετώπιση της ασθενείας είναι να εστιάζει ο ασθενής σε όσα μπορούν να επιτευχθούν και όχι σε όσα δεν μπορούν.

Η νόσος του Parkinson είναι κάτι παραπάνω από μια νευρολογική διαταραχή που χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης. Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλές κοινωνικές πτυχές και, μακροπρόθεσμα, οι κοινοτικές υπηρεσίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Αξίζει να μάθετε τι είδους υποστήριξη είναι διαθέσιμη στην τοπική κοινωνία μπορείτε να ξεκινήσετε ρωτώντας το γιατρό σας ή το νοσηλευτή νόσου Parkinson. Ο ασθενής δεν πρέπει να φοβάται να ζητήσει βοήθεια μακροπρόθεσμα ενισχύει την αυτοτέλεια και διατηρεί τη ζωή όσο φυσιολογική γίνεται.


Φροντίδα για τους φροντιστές

Η φροντίδα ενός ατόμου που πάσχει από τη νόσο του Parkinson αποτελεί πρόκληση, τόσο σωματική όσο και συναισθηματική. Επομένως, είναι σημαντικό οι φροντιστές να λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Η βοήθεια που προσφέρει ένας φροντιστής είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα του ασθενή, όμως δεν πρέπει να παραμελείται η ευημερία του φροντιστή.
Οι φροντιστές έχουν ανάγκη από μικρά διαλείμματα και από διακοπές. Πολλοί οργανισμοί για τη νόσο του Parkinson και για φροντιστές προσφέρουν συμβουλές σχετικά με την παροχή προσωρινής φροντίδας ή φροντίδας ανάπαυλας, ενώ ο κύριος φροντιστής κάνει ένα διάλειμμα αυτό μπορεί να προγραμματίζεται τακτικά (π.χ. εβδομαδιαίως) ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (διακοπές). Σε ορισμένες χώρες παρέχονται κρατικές επιχορηγήσεις γι αυτό το σκοπό.


ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ:
Εγχειρίδιο «Ζώντας με τη νόσο του Parkinson»: Lundbeck A/S, TEVA Pharmaceutical Industries σε συνεργασία με ευρωπαϊκή ένωση για τη νόσο του Parkinson (EPDA).

 

 

Κωνσταντίνος Σιτζόγλου

Νευρολόγος- Ψυχίατρος, είναι Διευθυντής Ε.Σ.Υ. στο Νευροφυσιολογικό Τμήμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μετά την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας της Νευρολογίας- Ψυχιατρικής, συνέχισε τις σπουδές του στο National Hospital of Nervous Disease και στο Neurological Institute του Λονδίνου, όπου εξειδικεύθηκε περαιτέρω στην Κλινική Νευρολογία και Νευροφυσιολογία.Εκπόνησε τη διδακτορική του Διατριβή στην Νευροφυσιολογία, έχει δημοσιεύσει αρκετές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά πάνω στη Νευροφυσιολογία των Χρόνιων Νευρολογικών Παθήσεων, όπως Ν. Πάρκινσον, Κινητικές Διαταραχές, Ν. Αλτσχάιμερ, Παθήσεις Κεντρικού και Περιφερικού Νευρικού Συστήματος.Τα τελευταία χρόνια διευθύνει το Εργαστήριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας και το Εργαστήριο Διαταραχών Ύπνου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας.

#########