Από τα επτά τους χρόνια ξεκινάνε το κάπνισμα κάποια ελληνόπουλα σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη σχετικά με το κάπνισμα που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και λήγει σε δύο μήνες περίπου. Υπεύθυνος για την μελέτη στα παιδιά είναι ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής του Θεσσαλικού Πανεπιστημίου. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο με τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστών ενώ πρώτη στην κατάταξη έρχεται η Ρωσία

.

Η μελέτη και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου στο υπουργείο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης παρουσία της κας Μακρή εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, της κας Κρεμαστινού εκ μέρους του ΚΕΛΠΝΟ του καθηγητή κου Μπεχράκη,  και της κας Μπαρμπούνη από τη δημόσια σχολή υγείας που πρωτοστάτησε στην έρευνα όσον αφορά τους ενήλικες.

Τ αποτελέσματα ήταν άκρως απογοητευτικά παρά την μικρή κάμψη της κατανάλωσης προϊόντων καπνού.

Η κα Μακρή διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι πλέον έχουν ενταθεί και πως είναι θέμα ημερών η αστυνομία να ελέγχει για την εφαρμογή του νόμου σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δυστυχώς κάθε χρόνο σημειώνονται 10.000 θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο και 300.000 κρούσματα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας που όλα οφείλονται καθαρά στο κάπνισμα. Το 16,9% των αγοριών ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ηλικίας 13-15 ετών, και το 15% των κοριτσιών καπνίζουν συστηματικά. Το 10% περίπου των παιδιών και των δύο φύλων  καπνίζουν τσιγάρα που βρίσκουν πολύ εύκολα στο εμπόριο και σε σημεία πώλησης κοντά στα σχολεία τους.

Ένα 2,5% των αγοριών κάνει χρήση μη καπνικών προϊόντων καπνού και ένα 18% των αγοριών κα ι13% των κοριτσιών στρίβουν κατά το κοινώς τσιγάρα. Από αυτά τα παιδιά τα 6 στα 10 προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα αλλά πολύ λίγοι το κατάφεραν ενώ όπως  δήλωσαν 4 στους 10 θέλουν να το κόψουν αλλά δεν μπορούν. Δυστυχώς ακόμα το σπίτι είναι η εστία του παθητικού καπνίσματος σε ποσοστό 56% ενώ και οι δημόσιοι κλειστοί χώροι δεν πάνε  πίσω με ποσοστό 67%. Αν και μεγάλο ποσοστό των μαθητών έχουν δει τόσο διαφημίσεις όσο και προειδοποιήσεις για το κακό που κάνει το κάπνισμα και παρά το γεγονός ότι το 77%γνωρίζει τα πάντα για το παθητικό κάπνισμα στην ουσία τίποτα δεν γίνεται.

Πρωταθλήτρια σε νεαρούς καπνιστές έρχεται η Πελοπόννησος και δεύτερα τα νησιά του Αιγαίου. Όλο όμως και περισσότερα παιδιά καταλαβαίνουν ότι δεν είναι πια μαγκιά να  καπνίζεις. Τα τσιγάρα νόμιμα ή λαθραία τα παιδιά τ αγοράζουν από το χαρτζιλίκι τους. Όσο αυτό μειώνεται τόσο μειώνεται και η αγοραστική δύναμη του παιδιού. Την ίδια στιγμή το 60% δηλώνουν εξάρτηση από το κάπνισμα με 6 τσιγάρα και πάνω ημερησίως.

Και οι ενήλικες δεν πάνε πίσω σε συνήθειες εξάρτηση και ποσοστά όπως ανέφερε και η κα Μπαρμπούνη. Μέσα από 4359 προσωπικές συνεντεύξεις για τις ανάγκες του προγράμματος, αποκαλύφθηκε ότι 3,5 εκατομμύρια Έλληνες καπνίζουν συστηματικά περίπου 38% και το 72,2% είναι απόλυτα εξαρτημένοι από το τσιγάρο. Το μεγαλύτερο ποσοστό καπνίζει τσιγάρα, ένα 15,7% στριφτά τσιγάρα και ένα 3,7% πούρο ή ναργιλέ.

Τα μη καπνικά προϊόντα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Δυστυχώς το 51% των ανδρών και το 25% των γυναικών πανεπιστημιακής μόρφωσης καπνίζουν συστηματικά κυρίως ηλικιών 15 έως 40 και με 20 τουλάχιστον τσιγάρα την ημέρα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αν και μη δημοφιλές έχει προσελκύσει  κυρίως γυναίκες. Το 72% των ενηλίκων είναι θύματα παθητικού καπνίσματος σε εστιατόρια και το 65% στο σπίτι. Αν σκεφτεί κανένας ότι μέσος όρος κόστος το πακέτο είναι 3,3 € άρα περίπου 100€ το μήνα, τα 100 πακέτα είναι το 2% του ΑΕΠ.

Μια κουβέντα θέλησε να πει ο κ. Μπεχράκης κάνοντας σκληρό σχόλιο τονίζοντας ότι τα πανεπιστήμια μέσα στην ασύδοτη ασυλία τους έχουν γίνει χαλί στους λαθρεμπόρους τσιγάρων.

#########