Ο πόνος στις αρθρώσεις έχει πολλές ονομασίες (ρευματοπάθεια, χρόνια πολυαρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα), όπως και πολλά αίτια. Τα συμπτώματα όμως, δηλαδή πόνος, πρήξιμο, περιορισμένη κινητικότητα της άρθρωσης, είναι σχεδόν ίδια σε όλα τα είδη αρθρίτιδας. Αυτό οφείλεται στο κοινό χαρακτηριστικό τους, τη φλεγμονή, που εστιάζεται κυρίως στον υμένα που περιβάλει τα οστά κάθε άρθρωσης. Στην ρευματοειδή, ψωριασική και  αγκυλοποιητική αρθρίτιδα, το πρόβλημα αρχίζει με την φλεγμονή του υμένα, ενώ στην οστεοαρθρίτιδα, η εκφύλιση του χόνδρου και ενδεχομένως των οστών ερεθίζουν τον υμένα της άρθρωσης

 

.

Τι γίνεται με τις θεραπείες;
Σκοπός των θεραπειών στην αντιμετώπιση της χρόνιας αρθρίτιδας είναι η καταστολή ή η εξάλειψη της φλεγμονής. Εκτός από την βελτίωση των συμπτωμάτων, εξίσου σημαντική είναι και η αποφυγή της καταστροφής των οστών της άρθρωσης. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι αγωγές με καινούργια φάρμακα έχουν αξιόλογα αποτελέσματα, έτσι ώστε οι καταστρεπτικές επιπτώσεις της πάθησης να είναι σήμερα πιο σπάνιες. Όμως, ένα ποσοστό ασθενών δεν ανταποκρίνονται σε αυτές, πολλές φορές προκαλούν παρενέργειες, ενώ η ανάγκη χρόνιας χορήγησης φαρμάκων δεν είναι απλή, αφού η πάθηση είναι ακόμα ανίατη. Επίσης δύσκολη είναι και η  θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας  επειδή  η φλεγμονή δεν μπορεί πάντοτε να αντιμετωπιστεί με τα αντίστοιχα  αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ή η  χειρουργική αποκατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης   δεν είναι σε όλες τις αρθρώσεις δυνατή.

Τι είναι η ραδιοϋμενόλυση;
Αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία αντιμετώπισης της χρόνιας αρθρίτιδας που δρα τοπικά, δηλαδή στην άρθρωση που πάσχει. Η Ραδιοϋμενόλυση είναι παγκοσμίως γνωστή, αλλά στην Ελλάδα αν και έχει αναγνωριστεί και κοστολογηθεί, είναι σχεδόν άγνωστη. Σκοπός της είναι η συρρίκνωση του ερεθισμένου και διογκωμένου υμένα της άρθρωσης με αποτέλεσμα τη μείωση ή ακόμα και παύση της φλεγμονής.

Πώς γίνεται;
Μια ένεση ραδιοφαρμάκου γίνεται στην πάσχουσα άρθρωση και απορροφάται από τον υμένα της, χωρίς να επιβαρύνεται ο χόνδρος, τα οστά της και ο υπόλοιπος οργανισμός, αφού έχει μικρή ακτίνα δράσης και παραμένει προσκολλημένο στον υμένα της άρθρωσης για λίγες μέρες ως ότου χάσει την ενέργειά του. Συνήθως επαρκεί μια συνεδρία και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η επανάληψη της Ραδιοϋμενόλυσης μετά από μήνες. Βασική προϋπόθεση για ένα καλό αποτέλεσμα είναι ο εκτενής κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος, ώστε ο ειδικός να δει αν η συγκεκριμένη αρθρίτιδα ενδείκνυται για αυτή τη θεραπεία καθώς και ο τρόπος εφαρμογής της.

Που εφαρμόζεται;

Οι κυριότερες εφαρμογές της Ραδιοϋμενόλυσης είναι η ρευματοπάθεια και η οστεοαρθρίτιδα και μάλιστα σε όλες τις αρθρώσεις του σώματος, εκτός της σπονδυλικής στήλης. Στην ρευματοπάθεια  εφαρμόζεται συνήθως όταν κάποιες αρθρώσεις δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή ή όταν τα φάρμακα προκαλούν σημαντικές παρενέργειες. Σε αυτές τις παθήσεις αναφέρονται καλά αποτελέσματα σε 80% των περιπτώσεων με χρονική διάρκεια ως και χρόνια ή ακόμα και ίαση της αρθρίτιδας. Στην οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή και τα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εφαρμογή της σε αρθρίτιδες χεριών, δακτύλων, αγκώνα όπου μια χειρουργική επέμβαση δεν είναι εφικτή.

Τι αποτελέσματα έχει;
Τα αποτέλεσμα της ακτινοβόλησης είναι ευεργετικά και οδηγούν στην καταστροφή των κυττάρων που ενεργοποιούν και διατηρούν την φλεγμονή και στην συρρίκνωση του ερεθισμένου και διογκωμένου υμένα στον οποίο οφείλονται τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Έτσι, συνήθως ένα μήνα μετά την εφαρμογή της ραδιοϋμενόλυσης, η άρθρωση αρχίζει να ξεπρήζεται, να βελτιώνεται η κινητικότητα και να μειώνονται ή ακόμα και να σταματούν οι πόνοι.

Έχει παρενέργειες;
Η επιβάρυνση του ασθενή κατά την εφαρμογή της Ραδιοϋμενόλυσης είναι μηδαμινή. Πιθανές παρενέργειες ή επιπλοκές είναι η μόλυνση της άρθρωσης κατά την παρακέντηση και ένας παροδικός ερεθισμός εξαιτίας του ραδιοφαρμάκου. Οι ασθενείς όμως ανησυχούν εξαιτίας της ακτινοβολίας με την οποία είναι συνυφασμένη η Ραδιοϋμενόλυση, που ωστόσο μπορεί να μετρηθεί και να εκτιμηθεί η επικινδυνότητά της. Κατά την Ραδιοϋμενόλυση, η δόση ακτινοβολίας είναι μικρότερη από αυτήν μιας αξονικής τομογραφίας και δεν κινδυνεύει η υγεία του ανθρώπου. Επίσης, λόγω της μικρής ακτίνας δράσης δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον ούτε οι οικείοι του ασθενή.

 

 

 

 

Dr Χατζόπουλος Δημήτρης

Διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη

Πτυχιούχος και Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του  Johannes Gutenberg  Universitat του Πανεπιστημίου  Mainz  της Γερμανίας, με  διδακτορική διατριβή στην «Σπινθηρογραφική εκτίμηση της αιμάτωσης του εγκεφάλου».
Αρχικά εκπαιδεύτηκε επί τριετία στην εσωτερική Παθολογία. και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε επί εξαετία στην Πυρηνική Ιατρική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Schwabing του Μονάχου.
Ιδιαίτερα στο  Διαγνωστικό τομέα,  συνεργάστηκε με το Γερμανικό Καρδιολογικό Κέντρο και το Max Plank Institut στο Μόναχο όπως και με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Groningen της Ολλανδίας στην εκτίμηση της αιμάτωσης και λειτουργίας της καρδιάς, στην σπινθηρογραφική διερεύνηση της αιμάτωσης και λειτουργίας του εγκεφάλου όπως και στην πολυσύνθετη διερεύνηση κινητικότητας των αιμοπεταλίων αντίστοιχα.
Στον Θεραπευτικό τομέα  εξειδικεύτηκε σε όλες τις θεραπευτικές εφαρμογές της Πυρηνικής Ιατρικής συμπεριλαμβανομένης και της  ακτινοπροστασίας, σαν υπεύθυνος ιατρός  του Κέντρου Ακτινοπροστασίας νοτίου Βαυαρίας, όπου εφαρμόζονταν θεραπείες σε ραδιομολύνσεις από πυρηνικά ατυχήματα.
Το 1997 ίδρυσε το πρώτο ιδιωτικό θεραπευτικό κέντρο Πυρηνικής Ιατρικής στην Ελλάδα με εφαρμογή νέων / μοντέρνων θεραπευτικών προσεγγίσεων σε παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, ιδιαιτέρως του καρκίνου του θυρεοειδή,  με τη μέθοδο της Ραδιοϊωδιοθεραπείας.
Σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και ΕΕΑΕ ( Δημόκριτος ) έκανε δυνατή  την εισαγωγή και την παρασκευή νέων ραδιοφαρμάκων για την πλήρη και σωστή εφαρμογή της Ραδιοϋμενόλυσης στην Ελλάδα.
Το 2002  ανέλαβε τη Διεύθυνση του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη.
Εκτός από δημοσιεύσεις επιστημονικών εργασιών σε Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά περιοδικά,  έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις και ενημερώσεις σχετικά με τις εφαρμογές της Ραδιοϋμενόλυσης και της Ραδιοϊωδιοθεραπείας.

 

Dr Χατζόπουλου Δημήτρη
#########