Στα παράδοξα και μοναδικά για τα παγκόσμια δεδομένα του συστήματος υγείας και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ότι το 5% του διαβήτη κύησης αφορά άντρες. Ναι συμβαίνουν και αυτά σε έναν κόσμο λαθών παρανοήσεων και φυσικά μη ελεγχόμενων καταστάσεων. Μάλιστα κατά γενική ομολογία κάτω από τον όρο του διαβητολόγου μπορούν να συνταγογραφηθούν ποικίλα σκευάσματα άσχετα με τον διαβήτη ακόμα και με τον διαβητικό με ότι αυτό σημαίνει για το σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Η συμμετοχή είναι μικρή και τα φάρμακα μπορούν και περνούν από την πίσω πόρτα παρακάμπτοντας λίστες και απαγορεύσεις. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από τρεις έγκριτους διαβητολόγους με αφορμή το 15ο πανελλήνιο διαβητολογικό συνέδριο που πραγματοποιείται στην ΑΘήνα με τη συμμετοχή πολλών και έγκριτων ειδικών του κλάδου.

Το πλέον ευχάριστο για τους διαβητικούς είναι ότι έρχεται η έξυπνη ινσουλίνη με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας που κάνει συνεχή καταγραφή της γλυκόζης αίματος  και δίνει τις ενδείξεις σε κινητό πέντε διαφορετικών ατόμων όσο μακριά και αν βρίσκονται. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τα διαβητικά παιδιά και τους εφήβους καθώς ενημερώνονται με αυτό τον τρόπο συνεχώς οι γονείς και οι ενδιαφερόμενοι για τα ποσοστά της γλυκόζης στο αίμα τους .

Από την άλλη διαπιστώθηκε ότι στρατιώτες που πολεμούσαν στις εμπόλεμες ζώνες όπως τη Συρία παρουσίασαν διαβήτη λόγω του έντονου στρες  ανεβάζοντας τα σάκχαρα στο αίμα τους. Σ αυτή την περίπτωση το στρες δεν είναι το αίτιο αλλά επιταχύνει την εμφάνιση του προβλήματος νωρίτερα. Το ίδιος συμβαίνει με έναν χωρισμό μεταξύ των γονιών που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη το παιδί, ή την απώλεια κάποιου προσφιλούς και οικείου προσώπου. .

Το άλλο ευχάριστο γεγονός είναι ότι πέντε διαφορετικές ομάδες με αντίστοιχους επιστήμονες σε διάφορα μέρη στον κόσμο αγωνίζονται να κόψουν πρώτοι το νήμα στην δημιουργία τεχνητού παγκρέατος το οποίο μέχρι στιγμής διατηρεί διαβήτη από 70 έως 180 μονάδες. Ωστόσο ο διαβήτης παρουσιάζει αύξηση 3% σε ομάδες όπως τα παιδιά και οι έφηβοι που οφείλεται καθαρά στην παιδική παχυσαρκία και στον τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλαο Παπάνα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας «Όλες οι διαχρονικές επιστηµονικές αξίες, ήτοι γνώση, εμπειρία, έρευνα τις οποίες υπηρετεί µε συνέπεια η ΕΔΕ από την ίδρυσή της, την κατατάσσουν (ιστορικά πλέον) σε σημαντικότατο θεσµικό παράγοντα της ιατρικής κοινότητας, και ειδικότερα της διαβητολογίας στη χώρα µας τα τελευταία 42 χρόνια».

 

Μελέτη Ε.ΜΕ.ΝΟ.

Ελήφθη τυχαίο δείγμα του πληθυσμού των ενηλίκων (≥ 18 ετών) που ζουν στην Ελλάδα, με βάση την απογραφή του 2011.

 

Συνολικά, 5.967 άτομα συμμετείχαν στην Ε.ΜΕ.ΝΟ. (51,5% γυναίκες, διάμεση ηλικία 47,7 έτη) από όλη την Ελλάδα. Το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 78,4%. Για 5.843 άτομα (97,7% των συμμετεχόντων) ήταν γνωστή η πληροφορία για το αν είχαν διαγνωσμένο διαβήτη και ανάμεσα σε αυτά, 660 δήλωσαν ότι είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, με το 82,3% αυτών να βρίσκεται υπό θεραπεία για τον διαβήτη την τελευταία εβδομάδα.

 

Ανάμεσα σε αυτούς, και εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, βρέθηκαν 63 άτομα με ενδείξεις για αδιάγνωστο διαβήτη. Από το σύνολο των 660 ατόμων που ανέφεραν ότι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, έχουμε αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για 504 (76,4%) άτομα. Από τα 504 αυτά άτομα, το 26,7% (Ν=133) έχουν γλυκοζυλιωμένη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι.

 

Συνολικός επιπολασμός διαβήτη στον ενήλικο πληθυσμό

Μετά από στάθμιση για το δειγματοληπτικό σχεδιασμό καθώς και για ηλικία και φύλο, ο επιπολασμός του διαβήτη εκτιμάται στον ενήλικο πληθυσμό στο 10%, με 95% όρια αξιοπιστίας. Επισημαίνεται ότι ο επιπολασμός υπολογίστηκε στο σύνολο των 5.910 ατόμων που είτε είχαν αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων είτε έγκυρη απάντηση στην ερώτηση για διαγνωσμένο διαβήτη.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία για το Σακχαρώδη Διαβήτη

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Ενδεικτικά επίσης:

  • Περίπου 1 στους 10 έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.
  • Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.
  • Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.
  • Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει πρόωρα την καρδιά.

 

#########