Το Acid Pocket, ή αλλιώς ο γαστρικός θύλακας οξέος  είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση της  καούρας, και της δυσπεψίας τόνισε ο κος Μανώλης Συμβουλάκης , γαστρεντερολόγος, Δ/ντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center στη διάλεξή του κατά τη διάρκεια του πρόσφατου 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γενικής Ιατρικής στη Ρόδο.

 

Ο κος Συμβουλάκης διευκρίνησε ότι 15 λεπτά μετά το γεύμα στην επιφάνεια των τροφών δημιουργείται  μια περιοχή με υψηλή οξύτητα την οποία ονομάζουμε Acid Pocket.  Αυτή η περιοχή λειτουργεί σαν δεξαμενή του γαστρικού οξέος και διατηρείται εκεί για περίπου  90 λεπτά.  Η παρουσία του θύλακα οξέος τόσο κοντά στον οισοφάγο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσο ( ΓΟΠΝ) και θεωρείται μια από τις βασικές αιτίες της.

Το Acid Pocket,  δημιουργείται σε όλους τους ανθρώπους αλλά,  βρέθηκε ότι στα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  είναι μεγαλύτερoυ μεγέθους και  έτσι δημιουργείται ένα νέος θεραπευτικός στόχος για φάρμακα που θα μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά  αυτό το όξινο στρώμα.

Η νέα πρόταση στην αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας, συνέχισε ο κος Συμβουλάκης, είναι τα κατασταλτικά της παλιδρόμησης όπως τα αλγινικά σκευάσματα (Gaviscon). Τα φάρμακα αυτά δημιουργούν μια προστατευτική γέλη που επικαλύπτει  το Acid Pocket, αποτρέποντας την επαφή του οξέος με τον οισοφαγικό βλεννογόνο  και για αυτό θα πρέπει να θεωρούνται ως σκευάσματα   πρώτης εκλογής  για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καούρας και της δυσπεψίας. 1-6  .Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να επιφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε 3 λεπτά από τη λήψη και η διάρκεια δράσης τους είναι έως και 4 ώρες.

Μάλιστα η κλινική έρευνα έδειξε ότι αν  συνδυαστούν τα αλγινικά ( Gaviscon) με τα   αντιεκκριτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ΓΟΠΝ  τότε εμφανίζουν συνεργική δράση προσφέροντας  ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ, στη χώρα μας 5 στους 10 ανθρώπους παρουσιάζουν συμπτώματα ΓΟΠΝ με τo αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς να είναι 3 στα 10 άτοµα. Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε άτοµα μεγαλύτερης ηλικίας (>45 ετών), ενώ το φύλο δεν επηρεάζει τη συχνότητα εµφάνισης της νόσου.

Επιπρόσθετα , 1 στους 10 Έλληνες δεν γνωρίζει ότι πάσχει από ΓΟΠΝ δεδομένου ότι µόνο 5 στους 10 απευθύνονται σε γιατρό για τα συμπτώματά τους.

 

Το πιο σηµαντικό από όλα όµως είναι ότι το 60% των πασχόντων από γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση ταλαιπωρούνται από την πάθηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όπως προκύπτει από µελέτες, το 80% των ασθενών κοιμάται δύσκολα, το 50% υποφέρει από καούρες κατά τη διάρκεια της εργασίας του, ενώ το 40% δεν µπορεί να γυµναστεί.

#########