Ένα από τα διλήμματα που αντιμετωπίζει ο αισθητικός οδοντίατρος στις μέρες μας, είναι η συνολική αντιμετώπιση μιας κατεστραμμένης οδοντοστοιχίας. Η ολική καταστροφή ενός χαμόγελου είναι συνήθως συνέπεια μιας κακής σύγκλισης, κακών προσθετικών εργασιών, κακής αισθητικής. Mεγάλη πρόκληση στην οδοντιατρική σαν σύνολο, και συνεπώς και στην αισθητική οδοντιατρική, είναι όταν αποκαθιστάς συνολικά κατεστραμμένα στόματα με εργασίες σταθερές λειτουργικές και ταυτόχρονα άριστες αισθητικά.Με την βοήθεια ενός πολύ καλού κεραμίστα οδοντοτεχνίτη και την εγγύηση μιας από τις πιο διάσημες εταιρίες πορσελάνης, μπορούμε να αποκαταστήσουμε ένα χαμόγελο που λειτουργικά και αισθητικά είχε πολλά προβλήματα, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και συνολικά 5 επισκέψεις.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ:

Μια 35χρονη γυναίκα παρουσιάστηκε στο ιατρείο μας λέγοντας ότι « μισώ το χαμόγελό μου και δεν μπορώ να μασήσω. Ο οδοντιατρός μου ισχυρίζεται ότι τα δόντια μου είναι μια χαρά»

 

Η εξέταση περιελάμβανε:
1) πανοραμική ακτινογραφία
2) οποισθοφατνιακές ακτινογραφίες στα πίσω δόντια
3) αρχικά αποτυπώματα για κατασκευή εκμαγείων μελέτης
4) καταγραφή της σύγκλισης
Η σύγκλιση, η ορθοφωνία και η αισθητική του ασθενούς ελέχθησαν προσεκτικά. Κατασκευάσθηκαν
’’mock ups’’ δηλαδή προσωρινές εργασίες με συνθετική ρητίνη, οι οποίες τοποθετήθηκαν στα δόντια χωρίς να κολληθούν για να δούμε το μήκος, το χρώμα και την αισθητική των μπροστινών και των πίσω δοντιών και να συζητήσουμε με την ασθενή μας.

Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν:

-> Πολλά στραβά δόντια.
-> Αρκετά αποχρωματισμένα σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια.
-> Ακανόνιστο τόξο αισθητικά.
-> Ακανόνιστο σχήμα στα ούλα.
-> Έλλειψη 2 δοντιών (προγόμφιοι) κάτω αριστερά.
-> Προβληματικό χρώμα δοντιών.
-> Πολλαπλές τερηδόνες (χαλασμένα) στα πίσω δόντια.

ΦΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ:

Η φάση αποκατάστασης περιελάμβανε μια σειρά εργασιών.
Τοποθετήθηκαν σε ολόκληρο το στόμα ολοκεραμικές εργασιές, στεφάνες (θήκες), όψεις, μια γέφυρα ζιρκονίου πορσελάνης και σφραγίσματα πορσελάνης.
Αρχίσαμε με την θεραπεία των ούλων. Στην ασθενή μας κάναμε μια αποτρύγωση (καθαρισμό) και στη συνέχεια ουλοπλαστικές με διοδικό laser αναίμακτα και χωρίς αναισθησία για να δημιουργήσουμε μια συμμετρία στα ούλα της.
Συνεχίσαμε με αλλαγές στα παλιά της σφραγίσματα που ήταν από συνθετική ρητίνη με την βοήθεια του laser ερβίου για την κατασκευή ενθέτων πορσελάνης (σφραγίσματα πορσελάνης με διάρκεια ζωής 15-20 χρόνια).
Στην συνέχεια τροχίσαμε το μπροστινό και το πίσω δόντι κάτω αριστερά για την κατασκευή μιας γέφυρας ζιρκονίου-πορσελάνης. Συστήσαμε στην ασθενή μας να τοποθετήσει 2 εμφυτεύματα στην περιοχή που της έλλειπαν τα δόντια. Της εξηγήσαμε ότι με αυτό τον τρόπο δεν τροχίζουμε δόντια και ότι η επέμβαση είναι πολύ απλή. Επειδή όμως και τα δύο στηρίγματα της μελλοντικής γέφυρας έφεραν δυο πολύ μεγάλα σφραγίσματα αποφασίσαμε από κοινού να προβούμε στην κατασκευή γέφυρας.
Επιλέξαμε το ζιρκόνιο σαν υλικό αποκατάστασης, αφού θέλαμε εργασία ‘’metal free’’χωρίς μεταλλικό σκελετό, αισθητικά άριστη και ταυτόχρονα πολύ ανθεκτική και με μεγάλη διάρκεια ζωής 20-25 χρόνια.
Το επόμενο και τελικό στάδιο περιελάμβανε την αποκατάσταση του χαμόγελου.
Αρχικά αποφασίσαμε να μην επέμβουμε στα κάτω μπροστινά δόντια με όψεις πορσελάνης, αλλά με λεύκανση μόνο στο χρώμα.
Έγινε λεύκανση δοντιών με KTP laser σε μία ώρα. Το KTP laser θεωρείται το πιο ασφαλές και ‘’up to date’’ όπλο στην λεύκανση, αφού εγγυάται άριστα αποτελέσματα και το λευκαντικό που χρησιμοποιούμε έχει βασικό ph, ενώ όλα τα υπόλοιπα συστήματα της αγοράς έχουν όξινο με αποτέλεσμα να μην δημιουργεί φθορές στην αδαμαντίνη και να έχει την μεγαλύτερη διάρκεια 4-5 χρόνια.
Στην άνω γνάθο τροχίστηκε μόνο η μπροστινή επιφάνεια των δέκα δοντιών για την κατασκευή όψεων πορσελάνης.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ισιώσουμε τα στραβά δόντια, να ξαναχαρίσουμε στα δόντια την χαμένη τους ζωντάνια, προσθέτοντας διαφάνειες, ‘’να ανοίξουμε’’ το τόξο προς στα πίσω, να επέμβουμε στο χρώμα ριζικά και όλα αυτά τροχίζοντας μόνο μισό χιλιοστό την μπροστινή επιφάνεια των δοντιών με διάρκεια αποτελέσματος γύρω στα 20 χρόνια.
Αφού τοποθετήθηκαν όλες οι εργασίες στο στόμα της ασθενούς μας κατασκευάστηκε ένας λεπτός νάρθηκας και της συστήσαμε να τον φορά το βράδυ.
Τέλος, της επισημάναμε να μας επισκέπτεται κάθε 6 μήνες για check up και θεραπεία των ούλων.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Αυτή η περίπτωση, περιελάμβανε έναν μεγάλο αριθμό εργασιών, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία και η
αισθητική του στόματος.
Η ασθενής μας τόνισε, μετά το τέλος των εργασιών, ότι είναι πιο ευτυχισμένη και μπορεί να χαμογελά χωρίς να τοποθετεί το χέρι μπροστά στο στόμα της.
Παράλληλα νιώθει ότι όλα τα δόντια της ‘’ πατάνε μεταξύ τους’’, μπορεί να μασάει κανονικά και να μην πονάει στο κρύο και στο ζεστό ή στο γλυκό.
Αυτό που θεωρούσε πριν αδύνατο για το στόμα της δεν είναι θαύμα, αλλά μια πραγματικότητα.

Παναγιώτης Πετρ. Καρποδίνης
Χειρουργός Οδοντίατρος

Επιστημονικός Διευθυντής της SMILE DESIGN ΕΠΕ – Αισθητική Οδοντιατρική
Μέλος του οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Μέλος της ESOLA (Πανευρωπαϊκή Οδοντιατρική Ομοσπονδία Χρηστών Laser)

#########