To Bόtano Pygeum- Africanum Bark Extract


H αύξηση του προστατικού αδένα, είναι γνωστή ως καλοήθης προστατική υπερπλασία, ή υπετροφία, και είναι μια κατάσταση η οποία και επηρεάζει τους άνδρες πάνω απο την ηλικία των 50. Η καλοήθης προστατική υπερπλασία, μπορεί να προκληθεί απο την αύξηση των οιστρογόνων ή της διυδροεστερόνης, ενός ισχυρού ανδρογόνου. Κλινικές έρευνες αναφέρουν οτι το pygeum, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της καλοήθους προστατικής υπερπλασίας, συμπεριλαμβανομένων της νυχτερινής ενούρησης, της επίπονης ούρησης, της ανεπαρκούς κένωσης της ουροδόχου κύστεως, την ανικανότητα και το μέγεθος του προστατή.
Το pygeum, επίσης μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό. ’νδρες με καλοήθη προστατική υπερπλασία, συχνά εμφανίζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μιας και η χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευθεί στους ιστούς του προστάτη και να προκαλέσει έτσι την αύξηση του μεγέθους του αδένα. Η ορμόνη προλακτίνη αυξάνει την λήψη τεστοστερόνης απο τον προστάτη και η χοληστερόλη που υπάρχει εκεί βοηθά στην πρόσδεση της τεστοστερόνης σε διάφορα σημεία του προστάτη, στην μορφή της διεδροτεστερόνης η οποία είναι η πιο ενεργή μορφή τεστοστερόνης. Τα διάφορα συστατικά του pygeum, μειώνουν την προλακτίνη και συνεπώς αναστέλλουν τον μεταβολισμό της χοληστερόλης στον προστάτη. Το pygeum, επίσης, βοηθά στην λειτουργία της αναπαραγωγής μέσω της δράσης που έχει στο πέος καθώς και στις εκκρίσεις του προστατικού αδένα και συνεπώς βελτιώνουν την σύσταση του σπερματικού υγρού. Συνεπώς με την σειρά του το pygeum, βοηθά και στην γονιμότητα.
Το pygeum, είναι επίσης αντιφλεγμονώδης παράγοντας λόγω των φυτοστερολών που περιέχει και οι οποίες μειώνουν τα αυξανόμενα κατά την φλεγμονή επίπεδα των προσταγλανδινών .Δεν υπάρχουν παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις κατα την λήψη του pygeum.

Το Βότανο Red Clover (Κόκκινο τριφύλλι)


Το κόκκινο τριφύλλι είναι ένα βότανο το οποίο προστατεύει τον προστάτη. Ως γνωστόν η ακραία παραγωγή οιστρογόνων στον άνδρα, συνδέεται με διάφορες δυσλειτουργίες του προστάτη, όπως για παράδειγμα την μεγένθυση του αδένα. Το κόκκινο τριφύλλι, εμφανίζει ανασταλτική δράση στην παραγωγή των οιστρογόνων μέσω των φυτοοιστρογόνων που περιέχει και ονομάζονται ισοφλαβόνες. Οι προστατευτικές για το κύτταρα ιδιότητες του κόκκινου τριφυλλιού είναι μεταξύ άλλων, η αναστολή διάφορων καταστροφικών παραγόντων, όπως π.χ. οι ελεύθερες ριζες καθώς και η αναστολή αντικρουόμενων αλλαγών. Δεν υπάρχουν παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις κατά την λήψη αυτού του βοτάνου.

Το Βότανο Rhodiola rosea


Είναι ένα βότανο το οποίο ενισχύει την ανδρική σεξουαλική λειτουργία. Οι ερευνητές αναφέρουν οτι άνδρες οι οποίοι είχαν προβλήματα στύσης ή πρόωρης εκσπερμάτισης και οι οποίοι έλαβαν το βότανο αυτό είχαν σημαντική βελτίωση. Μελέτες οι οποίες έγιναν περαιτέρω, έδειξαν ότι άνδρες οι οποίοι έχουν υψηλή πίεση δεν θα πρέπει να λαμβάνουν Rhodiola rosea, όπως επίσης και άτομα που έχουν πυρετό ή λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Το Βότανο Ashwagandha

Το βοτανο Ashwagandha είναι ασφαλές, ισορροπεί και αναζωογονεί όλα τα συστήματα του οργανισμού. Βοηθάει στημ μείωση των γρίζων μαλλιών και βελτιώνει την σεξουαλική δραστηριότητα. Επισης ενισχυει τις διανοητικές λειτουργίες και την μνήμη. Οι παρενέργειες είναι οτι ενισχύει την δράση των βαρβιτουρικών.

Το Βότανο Saw Palmetto

Tα λιπαρά οξέα και οι στερόλες που περιέχει το φυτό αυτό, αναστέλλουν την μεταφορά και την πρόσδεση του ανδρογόνου, διυδροτεστοστερόνη, στους κυτταρικούς υποδοχείς του προστάτη και επίσης αναστέλλουν και την ενεργότητα της 5-α ρεδουκτάσης, δηλαδή του ενζύμου που είναι απαραίτητο για την παραγωγή των οιστρογόνων και την μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροξυτεστοστερόνη. Το Saw palmetto, είναι κλινικά αποδεδειγμένο οτι βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της μεγέθυνσης του προστάτη καθώς και της ανδρικής ανικανότητας. Επίσης αποδεικνύεται οτι τα αυξημένα επίπεδα της διυδροξυτεστοστερόνης, συντελούν στην εμφάνιση προβλημάτων τριχόπτωσης. Δεν υπάρχουν παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις κατά την λήψη του συμπληρώματος αυτού.

Το αντιοξειδωτικό σελήνιο

Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν, οτι ο μέσος όρος του αριθμού των σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτωση μειώνεται. Επίσης άλλες έρευνες έχουν αποδειξει που στην Ελλάδα το έδαφος είναι φτωχο σε σελένιο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη συνεχή εκθεση σε διαφορες περιβαλλοντικης ρύπανσης (οπως τα εντομοκτόνα, τα βαρέα μεταλλα του ανδρικού πληθυσμου. Ηδη από πολύ παλιά εχει αναγνωριστεί ο πρωταρχικος πόλος που διαδραματιζει το σελήνιο στην αναπαραγωγική διαδικασία και μάλιστα με την παραγωγή του σπέρματος και την κινητικότητά του. Μελέτες έχουν αναφέρει, οτι, σπέρμα με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και μειωμένη κινητικότητα, έχει πιθανως χαμηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο. Το σελήνιο αποτελεί ανταγωνιστή πολλών βαρέων μετάλλων, μεταξύ των οποίων το κάδμιο και το αρσενικό, τα οποία επηρεάζουν αποδεδειγμένα την ποιότητα του σπέρματος.

Το σελήνιο επίσης βοηθά στην προστασία των κυττάρων. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει το ήπαρ, διατηρεί την κυτταρική αναπνοή, την αποτοξίνωση του κυττάρου απο διάφορους οξειδωτικούς παράγοντες π.χ. ελεύθερες ρίζες, μιας και σε συνδυασμό με άλλα συστατικά του κυττάρου δημιουργεί ένα ένζυμο, την υπεροξειδάσς της γλουταθειόνης. Το σελήνιο αυξάνει τα επίπεδα του ενζύμου αυτού, το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και παράγεται στα ηπατικά κύτταρα.
Έρευνες αναφέρουν οτι υπάρχει άμεση συσχέτιση του σεληνίου και των καρδιαγγειακών ασθενειών. Το σελήνιο αναστέλλει την σώρευση των αιμοπεταλίων, αυξάνει τον λόγο HDL:LDL, και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον άλλες έρευνες αναφέρουν οτι το σελήνιο είναι ανταγωνιστής του καδμιου,
( το οποίο υπάρχει στο τσιγάρο και ως γνωστόν αυξάνει την αρτηριακή πίεση), του μολύβδου και του υδραργύρου. Ο μηχανισμός δράσης του σεληνίου για την αποτοξίνωση του οργανισμού απο τα βαρέα μέταλλα είναι η δημιουργία χηλικών συμπλόκων. Στην συνέχεια το σύμπλοκο αυτό απομακρύνεται απο το σώμα μέσω του ήπατος. Η μόλυνση του οργανισμού απο βαρέα μέταλλα, συσχετίζεται με πολλές ασθένειες, όπως η υπογονιμότητα. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις κατά την λήψη του σεληνίου.

Tριμεθυλογλυκίνη

Η τριμεθυλογλυκίνη, ή αλλιώς βεταϊνη, μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης. Ο τρόπος δράσης της είναι ο εξής : η τριμεθυλογλυκίνη δίνει μεθυλικές ομάδες στην ομοκυστείνη και άρα η τελευταία μετατρέπεται σε μεθειονίνη, η οποία είναι μη βλαβερή. Υψηλά επίπεδα ομοκυστείνης συνδέονται με διάφορες διαταραχές, όπως είναι οι καρδιακές ασθένειες και η ασθένεια Alzheimer’ s.
Η τριμεθυλογλυκίνη δρα επίσης ως τονωτικό της καρδιάς. Η τριμεθυλογλυκίνη με απώλεια μιας μεθυλικής ομάδας, μετατρέπεται σε διμεθυλογλυκίνη, η οποία μειώνει την χοληστερόλη και βοηθά στην αποφυγή της αρρυθμίας ή της στηθάγχης. Η τριμεθυλογλυκίνη, επίσης είναι σημαντική για την καταπολέμηση της κόπωσης και της κατάθλιψης. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες.

Η αντιοξειδωτική βιταμίνη C


Η βιταμίνη C, βοηθά στην διατήρηση της πυκνότητας του τείχους των αρτηριών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό μιας και κατά την έλλειψη βιταμίνης οι αρτηρίες εμφανίζουν ρωγμές και οδηγούν στην αύξηση της παραγωγής της απολιποπρωτείνης Α, η οποία και θεωρείται ως ο πιο σταθερός δείκτης για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών. Η βιταμίνη C, επίσης, αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL, και άρα επηρεάζει θετικά για την υγεία του οργανισμού, τον λόγο HDL:LDL, που είναι άλλος ένας βασικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιαγγειακών διαταραχών.
Η βιταμίνη C, έχει σημαντικό ρόλο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, αφού επιφέρει μια ελαφρά μείωση της πίεσης, λόγω της χηλικής της δράσης. Υψηλά επίπεδα μολύβδου ως γνωστόν συνδέονται με την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης. και η βιταμίνη C όπως αποδείχθηκε μπορεί μέσω της δημιουργίας χηλικών ενωσιων με τον μόλυβδο να τον απομακρύνει απο το σώμα, μείωνοντας έτσι και την πίεση. Πληθυσμιακές μελέτες που έγιναν, αναφέρουν οτι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης στο αίμα τους, είχαν την χαμηλότερη πίεση.
Ακόμα η βιταμίνη C , παίζει σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα. Γενικά η αντιοξειδωτική της δράση θεωρείται οτι συντελεί στην προστασία του σπέρματος απο τις ελεύθερες ρίζες, μιας και το σπέρμα με υψηλά ποσά ελεύθερων ριζών είναι υπογόνιμο. Η βιταμίνη C προστατεύει το γενετικό υλικό του κυττάρου, το DNA, απο τις ελεύθερες ρίζες, και μάλιστα αυτοί που κινδυνεύουν είναι κύρια οι καπνιστές. Σε μια μελέτη, η οποία διεξήχθη σε άνδρες που κάπνιζαν, βρέθηκε οτι στους άνδρες που δόθηκαν συμπληρώματα βιταμίνης , υπήρξε βελτίωση στην ποιότητα του σπέρματος τους σε σχέση με πρίν.Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες κατά την λήψη βιταμίνης C.

Η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε βοηθά στη κυτταρική προστασία, είναι λιποδιαλυτή και αντιοξειδωτική, και άρα μπορεί να δράσει ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Πολλές έρευνες δείχνουν, οτι η βιταμίνη Ε μπορεί να θεραπεύσει πολλές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά και ο καρκίνος.
Η βιταμίνη Ε, ως λιποδιαλυτή βιταμίνη, βοηθά στην προστασία της χοληστερόλης LDL απο το φαινόμενο της οξείδωσης, και γι’ αυτό προστατεύει τις αρτηρίες απο τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης. Τέλος, η βιταμίνη Ε αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL, η οποία θεωρείται ως ”καλή χοληστερόλη” και αναστέλλει την δημιουργία θρόμβων. Η βιταμινη Ε μπορει να αλληλεπιδράσει με την ασπιρίνη. Μικρή δόση συνιστάται στα άτομα που πάσχουν απο διαβήτη ή απο υπέρταση. Γενικα η λήψη της βιταμινης Ε πρέπει να γίνεται σταδιακά ξεκινώντας με μικρες δόσεις.

Ψευδάργυρος

O ψευδάργυρος έχει αναγνωρισθεί ως ένα απο τα πιο σημαντικά στοιχεία για την προστασία του προστατικού αδένα. Υψηλές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, βρίσκονται στο εσωτερικό του προστάτη, και φαίνεται οτι έχουν να κάνουν με τον κανονικό ορμονικό μεταβολισμό. Χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στον προστάτη, συνδέονται με υψηλότερο επιπολασμό της κακοήθους προστατικής υπερπλασίας, του καρκίνου του προστάτη και με άλλες διαταραχές αυτού του αδένα. Σε μια προκαταρκτική έρευνα, 19 άνδρες με κακοήθη προστατική υπερπλασία λάμβαναν 150 mg ψευδαργύρου για χρονικό διάστημα 2 μηνών, και μετά απο 50 έως 100 mg ψευδαργύρου ημερησίως. Το 74% των ανδρών αυτών, εμφάνισε μείωση του μεγέθους του προστάτη . Ο ψευδάργυρος μειώνει την δραστηριοτητα του ενζύμου της 5-α ρεδουκτάση, η οποία είναι υπεύθυνη για την αντίδραση μετατροπής της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη. Η διυδροτεστοστερόνη ευθύνεται για την ανάπτυξη της καλοήθους προστατικής υπερπλασίας και του καρκίνου του προστάτη. Απο την άλλη η προλακτίνη, μια ορμόνη η οποία και εκκρίνεται απο την υπόφυση, φαίνεται οτι βοηθά στην λήψη της τεστοστερόνης και της διυδροξυτεστοστερόνης απο τον προστάτη. Όμως και στην προλακτίνη εμφανίζει ανασταλτική δράση ο ψευδάργυρος και άρα και μέσω αυτής της οδού, έχει ευεγερτικά αποτελέσματα για τον προστάτη. Επίσης ο ψευδάργυρος όπως και το σελήνιο, είναι ανταγωνιστής άλλων βαρέων μετάλλων όπως το κάδμιο, το οποίο ενοχοποίειται για την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.
Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός συμπαράγοντας για πολλά ένζυμα στο σώμα. Συνεπώς η έλλειψη του ψευδαργύρου θα επιφέρει διάφορες συνέπειες μεταξύ των οποίων η ορμονική ανισορροπία ( κύρια στις ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα).
Ο ψευδάργυρος αποτελεί σημαντικό στοιχείο για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Όπως ήδη αναφέρθηκε είναι απαραίτητος για τον γενικό ορμονικό μεταβολισμό, και επίσης βοηθά στην παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος. Χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συντελούν τη μείωση της τεστοστερόνης και την αύξηση της διυδροξυτεστοστερόνης, η οποία είναι βλαπτική. Διάφορες μελέτες έχουν γίνει για την επίδραση του ψευδαργύρου στην ανδρική γονιμότητα. Σε πείραμα που πραγματοποήθηκε χορηγήθηκε για 45-50 ημερες ψευδάργυρος σε άνδρες με πρόβλημα στο σπέρμα τους, και παρατηρήθηκε οτι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους αυξήθηκε κατά 250 %. Μάλιστα σε ένα γκρούπ ατόμων κατά την διάρκεια της χορήγησης, το 40 % κατάφερε να γονιμοποιήσει! Παρενέργειες κατά την χορήγηση του ψευδαργύρου μπορούν να εμφανιστούν πάνω απο τα 150mg ημερησίως, και ίσως να προκληθεί αναιμία, ( λογου ανισοροπεία το ιχνοστοιχειο χαλκού) καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και μειωμένα επίπεδα HDL χοληστερόλης.


Απο όλα τα προηγούμενα, φάνηκε ότι τα φυσικά συμπληρώματα, μπορούν να αποτελέσουν άριστους αρωγούς του σύγχρονου άνδρα, στην μάχη της διατήρησης μιας άριστης φυσικής κατάστασης και υγείας. Όχι μόνο βοηθούν σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος, αλλά και σε σοβαρότερα προβλήματα όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή η οστεοπόρωση, αλλά και σε προβλήματα δυσεπίλυτα και χωρίς άμεση θεραπεία όπως ο καρκίνος. Αυτό όμως που θα πρέπει κάθε άνδρας να έχει υπόψην είναι πως δεν λαμβάνονται μέτρα όταν κάποιο πρόβλημα έχει εμφανιστεί, αλλά οτι θα πρέπει να δίνει ιδιαιτέρη σημασία στην πρόληψη, διότι όπως είπε και ο Ιπποκράτης, ” το προλαμβάνειν μείζον εστίν του θεραπεύειν
.” « Ας ειναι η τροφή το φαρμακό σου και το φάρμακο σου η τροφή.»


Βιβλιογραφία

1) Albert, Christine M., et al.
Journal of the American Medical Association, 279, 1998, pp23-28
2) Brass EP,
Am J Clin Nutr 72, 2000, pp618s-23s
3) Boushey, Carol J. et al
Journal of the American Medical Association, 274, 1995, pp1049-57
4) Champlault, et al,
Br J Clin Pharmacol,18,1984, pp461-2
5) Ishani A, MacDonald R, Nelson D, Rutks I, Wilt TJ,
Am J Med 2000;109(8): pp54- 64
6) Kamikawa T et al, Am J Cardiol 56, (1985) pp247
7) Krebs NF. Am J Clin Nutr 68(2), 1998 pp509S-512S
8) Krendal F, Pharmacia,38,1989, pp58-62
9) Lee CJ, Lawler GS and Johnso Gh,
Am J Clin Nutr 34 , (1981)
10) Murray, Michael, Nd Ppizzorno, Joseph, Nd,
Encyclopedia of Natural Medicine, second ed, Prima Publishing, Rocklin, 1999
11) Nygard, Ottar, et al.
Journal of the Medical Association, 274, 1995, pp1526-33
12) Pennington JA and Young BE, J Am Diet Assoc 91, 1991 pp179-183
13) Perry, I. J. et al. The Lancet, 346, 1995 pp1395-98
14) Plioplys AV, Plioplys S.
Neuropsychobiol, 35, 1997, pp16-23
15) Pointel J, et al.,
Angiology, 38, 1987, pp46-50
16) Potter Sm, et al,
Am J Clin Nutr 68, 1998, pp1375S-1279S
17) Schacter A, Friedman S, Goldman JA Eckerling B.
Int J Gynaecol Obstet 1973:11:206-9
18) Simopoulos, Artemis.
American Journal of Clinical Nutrition, 54, 1991 pp438-63
19) Stampfer, Meir, J. and Malinow, M. Rene.
New England Journal of Medicine, 332, 1995 pp328-29.
20) Tixier J,
Biochem Pharmacol, 33, (1984) pp3933-3939
21)
Tufts University Health and Nutrition Letter, May 1997, p2
22) Vorberg,
Clinical Trials Journal, 22, 1985, p149-157
 
 
 
 
 
 
 
 

Δρ. Βιολεττα Αννίνου, Ph.D.

Μοριακός Βιολόγος, Πανεπιστημίου Delaware, ΗΠΑ

Ολιστική Διατροφολόγος

MSc. Νευρο-Ανατομία στη Νευροηλεκτρο-Φυσιολογία και στην Κβαντική Βιοανάδραση

Πιστοποιμένη ως Specialist στην Κβαντική Βιοανάδραση (NTCB and BANHS)

Diplomate στην Κβαντική Βιοαναδραση (BANHS)

National Coordinator, Greece

The Quantum Alliance, www.indigogreece.gr

Μέλος της QBAA

Quantum Biofeedback Advocate Associatio

#########