Goji berries (Κότζι Μπέρι)
Θα έχετε ακούσει σίγουρα  για αυτά τα περίφημα βατόμουρα και κάποιες απ’τις ιδιότητες τους. Αυτοί οι κόκκινοι καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου.
Λόγω της βιταμίνης Α που περιέχουν είναι γνωστοί για την αντιγηραντική τους δράση και τη συμβολή τους στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, περισσότερη και απ’ το πορτοκάλι. Αποτελεί ένα υγιεινό και εύκολο σνακ για το γραφείο συνδιασμένο με ξηρούς καρπούς ή με γιαούρτι και δημητριακά. Θα τα βρείτε εύκολα σε μορφή χυμού ή αποξηραμένα. Η καλλιέργεια τους έχει ξεκινήσει στην Κρήτη αλλά και ευρύτερα στη χώρα μας.
                               ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ORAC   
Cranberries 1750
Μούρα Goji 3307
Ρόδι 25300
Στέβια
Χαρακτηρίζεται από πολλούς η ‘ζάχαρη του μέλλοντος’. Νέο είδος φυτού για την Ελλάδα άγνωστο έως το 2005. Από το 2005 ξεκίνησε η συστηματική έρευνα για να αποτελέσει εναλλακτική καλλιέργεια για Έλληνες παραγωγούς. Από Ν.Αμερική όπου χρησιμοποιείται τα τελευταία 500 χρόνια.
 
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
● Έχει μηδενική θερμιδική αξία
● Η στεβιοσίδη, βασική γλυκαντική ουσία στη στέβια είναι 150-300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
● Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στου διαβητικούς και στους υπέρβαρους αλλά και για την υγιεινή διατροφή όλων.
● Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες – κατάλληλη στη ζαχαροπλαστική
● Είναι απλά βότανο με γλυκά φύλλα
● Είναι φυσικό προϊόν σε αντίθεση με τα χημικά υποκατάστατα της ζάχαρης
● Έχει διατροφική αξία – αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
● Προστατεύει την υγεία των δοντιών 
● Η είσοδος της Στέβια όπως καταλαβαίνετε στη γλυκιά βιομηχανία έχει προκαλέσει αντιδράσεις. 
● Η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη είναι τεχνητές μη θρεπτικές ουσίες 
● Η ξυλιτόλη είναι μεν φυσική ουσία που υπάρχει σε αρκετά φυτά αλλα μπορούμε να την πάρουμε μόνο αν την επεξεργαστούμε βιομηχανικά. 
●  Οι οργανισμοί Υγείας σε κάθε χώρα αξιολογούν διαφορετικά τις έρευνες γύρω από το φυτό. 
● Η στέβια, στις διαφορες μορφές της χρησιμοποιειται σε περισσότερες από 20 χώρες ως υποκατάστατο της ζάχαρης ως συμπλήρωμα διατροφής και δίαιτας.
Η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση είναι η Ιαπωνία, ενώ ακολουθούν η ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ελβετία, η Γαλλία.
ΡΟΔΙ 
● Πλούσιο σε βιταμίνες Α,C, E , φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες 
● Πολύ χαμηλό σε θερμίδες 
● 2-3 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι χάρη στις Φαινολικές ουσίες που περιέχει 
●  Μειώνει την LDL- χοληστερόλη και προστατεύει από την υπέρταση
 
 
ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ 
● Σε χυμό (1 ποτήρι κάθε πρωί ) 
● Ως αφέψημα ( βράζουμε τη φλούδα και πίνουμε 10 λεπτά προ γεύματος)  
● Ολόκληρο φρούτο, σε σαλάτες στο φαγητό 
ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ  – ΛΙΝΕΛΑΙΟ 
Οφείλει τις θεραπευτικές ιδιότητές του στα Ω3 λιπαρά που περιέχει, τα οποία μέσα στο σώμα μετατρέπονται στις προσταγλανδίνες, ουσίες που μιμούνται τις ορμόνες. Έτσι συστήνεται σε γυναίκες κυρίως αφού βοηθά στην εξισορρόπηση ορμονών με φυσικό τρόπο. Μας βοηθά στην απώλεια του βάρους, αφού μειώνει την όρεξη και τονώνει το μεταβολισμό. Πολύ σημαντική είναι και η δράση του στην δυσκοιλιότητα, αφού οι διαλυτές ίνες δρουν ήπια στο έντερο, βοηθώντας τις κενώσεις και μειώνοντας την χοληστερόλη.  
● Προέρχονται από το φυτό Λινάρι
● Πλούσια πηγή των αντιοξειδωτικών ουσιών Lignans που προστατεύουν την καρδιά
● Εξισορροπεί τα Ω-3 στον οργανισμό άρα προστατεύει από φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν αρθρίτιδα, Alzheimer, σακχαρώδη διαβήτη.
● Είναι πλούσιο σε  ωμέγα 3, ασβέστιο, Βιταμίνη Ε, πρωτεΐνη
● Ανακουφίζει τις γυναίκες που πάσχουν από προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
● Βοηθά στη καλή λειτουργία του εντέρου
ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ 
● Λινέλαιο => 1-3 κουταλιές / ημέρα στο φαγητό, στη σαλάτα
● Λιναρόσπορος => 2-3 κουταλιές στο φαγητό, στα δημητριακά
 
Σπόροι Chia
Ανήκουν στην ομάδα των δημητριακών. Είναι μικροί μαύροι σπόροι που δεν αλλιώνουν τη γεύση του φαγητού και μας δίνουν ενέργεια. Είναι πλούσιοι κυρίως σε ωμέγα-3 λιπαρά, φυτικές ίνες και ασβέστιο. Περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 και απ’ το σολομό. Προσθέστε 30gr ημερησίως αλεσμένους σπόρους chia σε χυμούς, γιαούρτι ή  σαλάτες. Αν τους ανακατέψουμε με νερό παίρνουν μία ζελατινοειδή μορφή με αποτέλεσμα να βοηθούν την πέψη και να δίνουν το αίσθημα κορεσμού γρηγορότερα. Λόγω της συμβολής τους στην αργή πέψη των υδατανθράκων σε σάκχαρα έχουν σημαντικά οφέλη στη δίαιτα των διαβητικών ατόμων. Θα τα βρείτε κυρίως σε βιολογικές αγορές.
 
ΙΠΠΟΦΑΕΣ 
● Πολύ δημοφιλές τα τελευταία 2 χρόνια, γνωστό από την αρχαιότητα
● Κατατάσσεται στη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο
● Περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου σε καλές συγκεντρώσεις και σωστά συνδυασμένες π.χ Ω-3, Ω-6, Ω-7, Ω-9
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
● Ενίσχυση ανοσοποιητικού, προστασία από ασθένειες
● Τόνωση και ευεξία
● Προστασία και ενίσχυση νευρικού συστήματος
● Ανακούφιση από συμπτώματα εμμηνόπαυσης
● Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως έκζεμα, ψωρίαση, ακμή
 
ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ 
● Αποξηραμένο φυτό ως αφέψημα ( βράζοντας τον καρπό) ή έγχυμα ( βράζοντας τα φύλλα)
● Πίνοντας συμπυκνωμένο χυμό που προκύπτει από πολτοποίηση των φύλλων και των καρπών.
Για τόνωση => 2-4 κουταλιές / ημέρα με νερό
● Κάψουλες / συμπλήρωμα διατροφής
Χαρουπι
Το χαρούπι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας, γιατί περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, πυρίτιο, καθώς και βιταμίνες Α, Β1, Β2, D. Τα χαρούπια περιέχουν  περίπου 4% πρωτεΐνη και 76% υδατάνθρακες. Το χαρούπι είναι ένα υγιές υποκατάστατο του κακάο, φυσικά γλυκό και χωρίς καφεΐνη!
Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μια και περιέχουν 350 mg  ανά 100 gr. Συγκριτικά, το γάλα, περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100 gr, κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην  περίπτωση του παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος. Τα χαρούπια αφθονούν στην Κρήτη!
Τα βρίσκετε με τη μορφή χαρουπάλευρου ή χαρουπόμελου.
Σύμφωνα με την Ιπποκράτειο διατροφή πειτε ναι σε
Ωμές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς
Ακατατέργαστα δημητριακά
Αποξηραμένα
Οσπρια
Αφεψήματα από βότανα
Νάσια Πασχαλέρη
Διαιτολόγος – Γεροντολόγος
#########