Η Ελλάδα παραμένει μία από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά νοσοκομειακών λοιμώξεων.Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, οι λοιμώξεις εκείνες που ο ασθενής αποκτά κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο και μεταδίδονται μέσω του προσωπικού ή των επισκεπτών του ιδρύματος, στοιχίζουν τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στη χώρα μας. Στη Ευρώπη, ευθύνονται για 37.000 θανάτους ετησίως

και κοστίζουν στα ευρωπαϊκά συστήματα δημόσιας υγείας επτά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
 
 
 
Η υγιεινή των χεριών, και συγκεκριμένα το σωστό πλύσιμο με σαπούνι ή αντισηπτικό, αποτελεί τον πιο απλό, φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Παρόλα αυτά, στα ελληνικά νοσοκομεία, πολλοί γιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς και επισκέπτες, δεν συμμορφώνονται με κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει σωστό πλύσιμο των χεριών.
 
Για το σωστό πλύσιμο των χεριών πρέπει να ακολουθούνται κάποια συγκεκριμένα βήματα, όπως να τρίβουμε τις παλάμες εσωτερικά και εξωτερικά, τα δάχτυλα μεταξύ τους, τους αντίχειρες, καθώς και τις άκρες των δαχτύλων. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι απαραίτητο να πλένει σωστά τα χέρια του πριν και μετά την επαφή του με κάθε ασθενή, ενώ οι γονείς ή οι ασθενείς μπορούν με τη σειρά τους να τους το υπενθυμίζουν.
 
Η απαγόρευση της εισόδου στο δωμάτιο νοσηλείας επισκεπτών ή άλλων ασθενών με συμπτώματα ίωσης, όπως βήχας, συνάχι και πυρετός μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης μικροβίων, ενώ στην περίπτωση παιδιατρικών ασθενών τα μικρόβια μεταφέρονται και μέσα από τη χρήση κοινών παιχνιδιών. Τέλος, είναι σημαντικό οι θάλαμοι καθώς και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι ασθενείς να καθαρίζονται καθημερινά.
 
Η εφαρμογή των παραπάνω πρακτικών υγιεινής έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ενώ πρόσφατα και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο, το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Παιδιατρικών Νοσημάτων – «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (CLEO) εφάρμοσε πρακτικές σωστού πλυσίματος των χεριών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», οι οποίες οδήγησαν σε σημαντική μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
 
Τα παραπάνω αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο τέλος Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελέγχου Λοιμώξεων στην Αθήνα από τον καθηγητή παιδιατρικής στο The Children’s Hospital of Philadelphia, Θεοκλή Ζαούτη και επιστημονικό διευθυντή του CLEO. Το Κέντρο ιδρύθηκε από τις Α’ και Β’ Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές και ως στόχο του έχει την καταγραφή της επιδημιολογίας των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε παιδιατρικούς ασθενείς καθώς και την εφαρμογή παρεμβάσεων με σκοπό τον περιορισμό τους.
 
Κατερίνα Μουγκού
Παιδίατρος – Επιστημονικός Συνεργάτης CLEO

#########