Νοέμβριος 2009 – Έρευνα, που δημοσιεύτηκε σήμερα,  και αφορούσε  την άποψη που έχουν οι καταναλωτές για την κατανάλωση των πλαστών φαρμάκων, αναφέρει ότι  5% των Ευρωπαίων  καταναλωτών υποψιάζονται ότι ενδεχομένως να τους έχουν χορηγηθεί πλαστά φάρμακα ενώ  1%  πιστεύει  τρομοκρατημένο  ότι έχει  σίγουρα καταναλώσει κάποιο πλαστό σκεύασμα. Αυτό σημαίνει ότι  πάνω από 12.8 εκατομμύρια καταναλωτές έχουν ήδη εκτεθεί στον κίνδυνο των πλαστών  φαρμάκων σ’ αυτές τις αγορές.

 

Σύμφωνα με έρευνα , που διεξήχθη από την ICM για λογαριασμό της Aegate, εταιρίας επικοινωνιών για την ασφάλεια των ασθενών, η ενημέρωση σχετικά με το εμπόριο πλαστών φαρμάκων είναι σε μέτρια επίπεδα με το 61% των ερωτηθέντων να απαντά ότι γνωρίζει πως τα φάρμακα που συνταγογραφούνται μπορούν να αντιγραφούν.  Ως εκ τούτου, το 79% των καταναλωτών δήλωσε πως ανησυχεί περισσότερο για την πλαστογράφηση φαρμάκων συγκριτικά με άλλα προϊόντα. Τα επώνυμα ρούχα και παιχνίδια, τα οποία ακολουθούν στη λίστα, βρίσκονται πολύ χαμηλότερα με ποσοστό 4% το καθένα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ανησυχία τους είναι δικαιολογημένη. Τον Δεκέμβριο του 2008 αποκαλύφθηκε ότι 34 εκατομμύρια πλαστά χάπια, αξίας 89 εκατομμυρίων ευρώ, κατασχέθηκαν από τελωνιακούς υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής  Ένωσης από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο του 2008.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πιστεύουν ότι για το εμπόριο πλαστών φαρμάκων ευθύνονται κυρίως οι πάροχοι φαρμάκων, με το 45 % να ισχυρίζεται ότι ο κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για το φαινόμενο. Δεν ευθύνονται όμως μόνο αυτοί, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Το 31 % ισχυρίζεται ότι υπεύθυνος είναι ο έμπορος χοντρικής πώλησης και το 30 τοις εκατό κατηγορεί τον φαρμακοποιό.

 

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ανησυχώντας με  το ενδεχόμενο να τους χορηγηθούν πλαστά φάρμακα και ζητούν αποτελεσματικότερους ελέγχους.  Το 85%  των καταναλωτών ισχυρίστηκε ότι θα ένιωθε μεγαλύτερη σιγουριά αν οι συσκευασίες φαρμάκων περιείχαν ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας που θα επέτρεπε στον φαρμακοποιό να πιστοποιήσει ότι το φάρμακο είναι γνήσιο πριν από την εκτέλεση της συνταγής.

 

Επιπλέον, το 90 % ισχυρίστηκε ότι δεν θα αγόραζε φάρμακα μέσω Διαδικτύου αν τα φαρμακεία στην Ευρώπη διέθεταν κάποιο εργαλείο πιστοποίησης συνταγογραφημένων φαρμάκων, γεγονός που είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό δεδομένου ότι, βάσει στοιχείων του EAASM (Ευρωπαϊκή Συμμαχία με σκοπό την πρόσβαση σε ασφαλή φάρμακα), 62% των φαρμάκων  που αγοράζονται μέσω Διαδικτύου είναι πλαστά.

Εκτός από αποτελεσματικότερους ελέγχους, οι καταναλωτές ζητούν και αυστηρότερες ποινές ώστε να δοθεί το σωστό μήνυμα. Πάνω από τα δύο τρίτα των καταναλωτών πιστεύουν ότι η πλαστογράφηση φαρμάκων θα έπρεπε να επισύρει ποινή φυλάκισης από 5 ως 15 έτη, παρά το γεγονός ότι οι προβλεπόμενες ισχύουσες ποινικές κυρώσεις δεν είναι τόσο αυστηρές. Μάλιστα, το  ⅕  των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ισόβια φυλάκιση είναι η κατάλληλη τιμωρία.

 

Ωστόσο, παρά την επιθυμία των καταναλωτών για απονομή δικαιοσύνης και το γεγονός ότι κατανοούν πως ο κίνδυνος των πλαστών φαρμάκων είναι πραγματικός, οι αντιδράσεις τους σε περίπτωση που θεωρούσαν ότι είχαν υπό την κατοχή τους ένα πλαστό φάρμακο ποικίλλουν. Το 55%  των ερωτηθέντων απήντησαν ότι είτε θα πετούσε ένα ύποπτο πλαστό φάρμακο χωρίς να το αναφέρει, ή θα έκανε έρευνα στο διαδίκτυο , ή θα το  συζητούσε με την οικογένεια και τους φίλους ή θα το κατήγγειλε σε μία τοπική εφημερίδα.  Ενα ποσοστό 40%  θα καλούσε την αστυνομία ή θα επικοινωνούσε με τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό.

 

«Η αγορά φαρμάκων μέσω του Διαδικτύου διαφέρει πολύ από την αγορά ρούχων», σχολίασε ο Gary Noon, Διευθύνων Σύμβουλος της Aegate. «Οι ασθενείς πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να αναζητούν φάρμακα από τον φαρμακοποιό της γειτονιάς τους, ο οποίος είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και ικανός να αξιολογήσει τις ιατρικές ανάγκες τους και το κατάλληλο φάρμακο για κάθε περίπτωση». Η ασφάλεια των ασθενών θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα του κλάδου για το ρυθμιστικό όργανο, τον κατασκευαστή και τον φαρμακοποιό και πρέπει να διασφαλίσουμε πως ο φαρμακοποιός διαθέτει τα σωστά εργαλεία στον χώρο του ώστε να φέρει εις πέρας αυτή τη σημαντική εργασία.»

#########