Καθοριστικός ο ρόλος της Προληπτικής Ιατρικής
στον καρκίνο του μαστού .Όπως αναφέρεται και σε μια λαϊκή ρύση, «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και επιβάλλεται η ρύση αυτή, να εφαρμόζεται σε όλες τα εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, είτε είναι η εργασία, είτε είναι η οικογένεια, είτε είναι η υγεία, το πολυτιμότερο μας αγαθό, με το οποίο έχει προικιστεί ο άνθρωπος, για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.

 


Για να μπορεί όμως ένας άνθρωπος να είναι και να παραμένει υγιής, θα πρέπει να υιοθετήσει ως τρόπο ζωής την έννοια της πρόληψης. Ο ρόλος της Προληπτικής Ιατρικής, αποδεικνύεται καθοριστικός και σωτήριος σε όλες τις περιπτώσεις ασθενειών που απειλούν την υγεία και τη ζωή ενός ατόμου.

Μία από τις ασθένειες αυτές είναι και ο καρκίνος του μαστού. Στατιστικά στοιχεία, μας αναφέρουν ότι κάθε έτος 250.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη και 175.000 στην Αμερική και ότι, μία 1/8 γυναίκες περίπου, θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους.

Από τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις έρευνες που κατά καιρούς πραγματοποιούνται διεθνώς, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, το θέμα της πρόληψης.


Ας δούμε όμως τι εννοούμε προληπτική ιατρική

Η πρόληψη ξεκινά από δύο βασικούς παράγοντες, πρώτα τον ίδιο τον άνθρωπο που θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του και δεύτερον την ίδια την επιστήμη και κατά συνέπεια και αυτούς που την υπηρετούν. Το σημαντικότερο όλων είναι να κατανοήσουμε, ότι το να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού είναι πολύ πιο ανώδυνο, από το να τον αντιμετωπίσουμε, μιας και οι θεραπευτικές διαδικασίες σε προχωρημένη φάση δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε ευχάριστες.

Όταν αναφερόμαστε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, εννοούμε την έγκαιρη διάγνωση, ότι δηλ. κάθε χρόνο η γυναίκα, μετά την ηλικία των 40 ετών, θα υποβάλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μαστογραφία, χωρίς να παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα.

μαστογραφία: που είναι μία ακτινολογική εξέταση μπορεί να εντοπίσει ακόμη και την ύπαρξη πολύ μικρού μεγέθους καρκίνου στο μαστό, όταν αυτός δεν έχει δώσει ακόμη, κανένα κλινικό εύρημα. Σήμερα η συμβατική μαστογραφία βαθμιαία αντικαθίσταται, από την ψηφιακή μαστογραφία η οποία παρουσιάζει καλύτερη ευκρίνεια, άρα και καλύτερα διαγνωστικά αποτελέσματα και η γυναίκα δέχεται μικρότερη ποσότητα ακτινοβολίας.

Ασφαλώς κάθε φορά που η γυναίκα θέλει να συμπληρώσει τη μαστογραφία, που διεθνώς έχει ένα ποσοστό, ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος της τάξεως του 15% (δηλαδή αυτό θα πει, παρ’ όλο που υπάρχει καρκίνος να μην μπορεί η μαστογραφία να τον εντοπίσει) μπορεί να υποβληθεί και σε άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις όπως,


α) την κλινική εξέτασηπου θα της κάνει ο Μαστολόγος όπου θα επισκοπήσει και θα ψηλαφίσει τους μαστούς της,
β) τους
υπερήχουςπου είναι εξέταση ακίνδυνη χωρίς ακτινοβολία και που μπορεί κάλλιστα να συμπληρώσει τα μαστογραφικά ευρήματα, ή ακόμη μερικές φορές να χρειαστεί η γυναίκα να υποβληθεί σε μαγνητική μαστογραφία, που από την πλευρά της στηριζόμενη, σε άλλη πηγήπληροφόρησης μας δίνει τα δικά της ευρήματα. Αλλά η γυναίκα, το μήνα μια φορά μπορεί να πραγματοποιεί και μόνη της την αυτοεξέταση. Με την αυτοεξέταση, η γυναίκα γνωρίζει πολύ καλά το μαστό της και με την παραμικρή τυχόν αλλαγή που θα διαπιστώσει οφείλει να απευθυνθεί στο Μαστολόγο.

Όπως όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε, τα κύτταρα που έχουν την προδιάθεσή να γίνουν καρκινικά, χρειάζονται ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να μεταλλαχθούν και να αποβούν επικίνδυνα για τη υγεία της γυναίκας. Η πρόληψη και κατά συνέπεια η έγκαιρη διάγνωση, είναι το ήμισυ του παντός και ο καρκίνος του μαστού δεν σκοτώνει εφόσον η νόσος, διαγνωσθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί σωστά.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ = ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

Για να αλλάξει όμως η νοοτροπία των γυναικών και να υιοθετήσουν την έννοια της πρόληψης θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη ενημέρωση. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να γίνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και εκπομπές, που θα ενημερώνουν, θα αφυπνίζουν και θα κινητοποιούν τη γυναίκα, να μπει στη διαδικασία, του ελέγχου, της πρόληψης. Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, διοργανώνει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενημερωτικά σεμινάρια, για το κοινό με θέμα «την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού».

Για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, θα πρέπει να ενδιαφερθεί και η ίδια η πολιτεία, αφού το να προλαμβάνεις είναι καλύτερο από το να θεραπεύεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ώστε να δημιουργηθούν Εθνικά προγράμματα Προληπτικής Μαστογραφίας και να ιδρυθούν οργανωμένα Κέντρα Μαστού, στα οποία η γυναίκα θα υποβάλλεται εξ ολοκλήρου στον πλήρη προεγχειρητικό, διαγνωστικό έλεγχο και θα μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, προσφέροντας παράλληλα και ψυχολογική υποστήριξη, εφόσον την έχει ανάγκη. Το κόστος της προληπτικής ιατρικής είναι το 1/10 από τα έξοδα που δαπανώνται για μακροχρόνιες θεραπείας με ακριβά φάρμακα. Η πρόληψη θα πρέπει να εφαρμοστεί όχι μόνο για τον καρκίνο του μαστού, αλλά και για τον γυναικολογικό καρκίνο, τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η πρόληψη δεν είναι απλά ανάγκη, είναι επιλογή.
Επιλέγω να προλάβω, επιλέγω να είμαι υγιής, επιλέγω να ζήσω.

 

Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα

 

Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών ΓυναικολόγοςΧειρουργόςΕιδικός Μαστολόγος. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας ΜαστολογίαςΥπεύθυνη του Υποτομέα Υγεία και Κοινωνικής Πρόνοιας του Τομέα Γυναίκα και Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ν.Δ.

Αναπλ. Βουλευτής της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής
Ιδρυτικό Μέλος:
της Senologic International Society
της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας
του Συνδέσμου Κεντρικιάδων Κων/πολης
του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιατρών Ελευθέρου Επαγγέλματος
της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου του Μαστού
της Εταιρείας MANOSMED (Mastology Association North Quest South Mediterrannieen)
της European Society of Gynecology
της Διεθνούς Σχολής Μαστολογίας της S.I.S.
της CIME-G (Centre Imagerie Medicale Europeene-Grece)
του Ελληνικού Συνδέσμου Susan Komen για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού
του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και του Κέντρου «Έλλη Λαμπέτη»
του Διεθνούς Δικτύου Κωνσταντινουπολιτών
Τιμής Ένεκεν Μέλος
Της Μαστολογικής Εταιρείας της Βραζιλίας
Της Ορθοδόξου Πολιτιστικής Ένωσης
Προτάθηκε ως υποψήφια για την Ελλάδα για το θεσμό του “Βραβείο της Γυναίκας της Ευρώπης” (1992 και 1993)
Βραβεία
Χρυσούς Σταυρός της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου
Της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Κέντρο Στήριξης Οικογένειας
Της Senologic International Society
Το Cameo του Τhe Susan G. Komen Breast Cancer Foundation – Dallas – Texas – USA
Έχει εκδώσει τα παρακάτω βιβλία:
Η Κυστική Νόσος του Μαστού (1986) 88 (1988) (1992)
Η Αποκάλυψη του Στήθους (1992 – Δεύτερη έκδοση 2005)
Σύγχρονη Μαστολογία (1996)
Proceedings of the 22nd Congress of the International Association for Breast Cancer Research (1998)
Λεύκωμα ΑμεΑ 2006
Σύγχρονη Μαστολογία 2007 (Δίτομο)
Έχει δημοσιεύσει 235 επιστημονικές εργασίες σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει πάνω από 250 συνέδρια.

#########