Η φράση του Μεγάλου Αλεξάνδρου «εις τους γονείς μου οφείλω το ζήν, εις τον διδάσκαλο μου το εύ ζήν», είναι αδιαμφισβήτητα αποδεκτή διαχρονικά απο όλους.  

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη της Αλήθειας για ζητήματα ευζωϊας για να την απολαμβάνει πρακτικά ισόβια. Παράγοντες που συντελούν στην ευζωϊα είναι η ορθολογική διατροφή, η άθληση-κίνηση, η υγιεινή κατοικία, η εργασία, η κοινωνικότητα και πάνω απο όλα η διατήρηση της καθαρότητας της συνείδησης δια της υγιούς παιδείας και πρακτικής άσκησης.

Απο την διεθνή βιβλιογραφία και την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια (internet) μαθαίνει κανείς για τους συντελεστές ευζωϊας.

Πρακτικά στο θέμα της διατροφής καλή είναι η διαίτα με χόρτα, φρούτα, όσπρια, νωπά λαχανικά με αφεψήματα βοτάνων, αποφυγή συχνής κρεατοφαγίας και γλυκισμάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αλλά η πλέον σημαντική φροντίδα είναι να διατηρεί κανείς αμόλυντο τον ψυχικό του κόσμο απο κακίες, έχοντας άψογο και ακατάκριτο λόγο και έργο.

Να υπομένει στις ασθένειες, τις δοκιμασίες, στις θλίψεις, προσδοκώντας την απαλλαγή. Η υπερκατανάλωση τροφίμων, φαρμάκων και μάλιστα χημικών, η χρήση πολύωρης τηλεόρασης, διαδικτύου, η ελλειπής μάθηση στα υλικά και πνευματικά ζητήματα είναι επιβλαβής.

Πρέπει ο άνθρωπος να σπουδάζει να γίνει καλός και αγαθός, έτοιμος για έντιμο και έργο αγαθό. Η ομορφιά  της τελειότητας έχει στον τράχηλο της περιδέραιο απο πνευματικά διαμάντια και είναι η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η υπομονή, η αγαθοσύνη, η χρηστότητα, η πιστη, η πραότητα και η ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ.

Ο μυαλωμένος άνθρωπος πρέπει να σπουδάζει στην διατήρηση τους ισόβια. Ιδιαίτερα η αγάπη χαρακτηρίζεται ως ο σύνδεσμος της τελειότητας και κοινωνικότητας και δι’αύτης  απολαμβάνει επάξια τιμή απο Θεό και ανθρώπους πλήρης χαράς και ευζωϊας.

Απο τον γενικό γιατρό Μωϋσίδη Δημοσθένη

#########