Αποδεκτή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η εναλλακτική θεραπεία

Αυτόνομη ή επικουρική δράση για μείωση παρενεργειών φαρμακευτικής αγωγής

Ενα από τα πολλά  συμπεράσματα  του Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχοφαρμακολογίας που έγινε πρόσφατα.

«Ο βελονισμός εφαρμόζεται και για τη θεραπεία της κατάθλιψης, είτε ως αποκλειστική θεραπεία, είτε ως επικουρική της φαρμακευτικής αγωγής με αντικαταθλιπτικά,  στην οποία αμβλύνει και μειώνει αποτελεσματικά τις σοβαρές παρενέργειες  όπως είναι οι αυτοκτονικές σκέψεις, η βίαιη συμπεριφορά, το μεταβολικό σύνδρομο, τα προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα ή ακόμα και ο κίνδυνος αγγειακών επεισοδίων, όπως το εγκεφαλικό».

Αυτό επισημαίνει με δηλώσεις της η Δρ. Αγγελική Πετροπούλου, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, MD Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τις εργασίες και τα συμπεράσματα του Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχοφαρμακολογίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Στο Συνέδριο, αναλύθηκαν όλα τα νέα «όπλα» στη θεραπευτική φαρέτρα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και αναφέρθηκε ο βελονισμός, ως μία εξίσου αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία ως γνωστόν εφαρμόζεται σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία των ΗΠΑ, αλλά και που πολύ πρόσφατα  στην Ελβετία θα αποκτήσει μαζί με άλλες εναλλακτικές ιατρικές μεθόδους, τα ίδια δικαιώματα με τη συμβατική ιατρική σε σχέση με τις παροχές ασφάλισης.

«Στην Ελλάδα», σημειώνει η Δρ. Πετροπούλου, «ο βελονισμός είναι γνωστός κυρίως για την εξάλειψη του ορθοπαιδικού πόνου, τη διακοπή του καπνίσματος, το αδυνάτισμα και όχι για το θεραπευτικό του ρόλο στις ψυχικές παθήσεις, όπου η συμβολή του είναι σημαντική στην αντιμετώπιση αρκετών ψυχικών προβλημάτων, ανάμεσα στα οποία εκτός από την κατάθλιψη περιλαμβάνονται οι αγχώδεις διαταραχές και οι διάφορες φοβίες».

 

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Βελονισμός (acupuncture) ονομάζεται μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής

Πρόκειται για μία πανάρχαια θεραπευτική μεθοδολογία, η οποία χρησιμοποιείται και σήμερα, έχοντας υποστεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Έχει τις ρίζες της στην αρχαία Κίνα και στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν μερικοί ενεργειακοί δρόμοι που σχετίζονται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδων νευρώνων που στο βελονισμό ονομάζονται «μεσημβρινοί». Στη διαδρομή τους υπάρχουν μερικά σημεία στα οποία, επεμβαίνοντας με μηχανικό ερεθισμό (στην περίπτωση του βελονισμού εισάγοντας βελόνες από το δέρμα σε άλλοτε άλλο βάθος) βελτιώνουμε τη διαταραγμένη ροή της ενέργειας με θεραπευτικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το Κείμενο “A Comprehensive Text, Shanghai College of Traditional Chinese Medicine”, δημοσιεύτηκε ένας κατάλογος ασθενειών που ανταποκρίνονται στην θεραπεία με Βελονισμό. Στην Κίνα ο βελονισμός χρησιμοποιείται για θεραπεία μιας μεγάλης γκάμας ασθενειών και συμπτωμάτων τους. Το κείμενο δεν δηλώνει ότι όλες οι αναφερόμενες στον κατάλογο καταστάσεις μπορούν να θεραπευτούν. Μερικές μπορούν μόνο να βελτιωθούν ή να υπάρξει συμπτωματική θεραπεία. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες ασθένειες οι οποίες περιλαμβάνονται στο Κείμενο του Πανεπιστημίου της Σαγκάης της Παραδοσιακής κινεζικής Ιατρικής : Χρόνια Ηγμορίτιδα, Κώφωση, Γλαύκωμα, Μυωπία, Ρινίτιδα, πονόδοντος, κοινό κρυολόγημα, σχιστοσωμίαση, βρογχικό άσθμα, ακράτεια, αιματουρία, αμηνόρροια, δυσμηνόρροια, αιμορροΐδες, έκζεμα, πρόπτωση μήτρας,κλπ. Η τέχνη του βελονισμού βασίζεται στον συνδυασμό των πέντε στοιχείων (five elements) και αυτά είναι το ξύλο, η φωτιά, η γη, το μέταλλο και το νερό. Οι βασικοί μεσημβρινοί είναι οι εξής 12 : (LU) πνευμόνι, (LV) συκώτι, (GB) χοληδόχος κύστη, (LI) παχύ έντερο, (ST)στομάχι, (SP) σπλήνα,(H) καρδιά, (SI) λεπτό έντερο, (BL) ουροδόχος κύστη, (KD) νεφρά, (P) Περικάρδιο, (TW) Τριπλός Θερμαστής καθώς και οι δύο έξτρα μεσημβρινοί (GV) Governing Vessel, (CV) Control Vessel. Μεγάλη συμβολή στον συνδυασμό των σημείων του βελονισμού έπαιξε ο θεραπευτής Hua Tuo ο οποίος γεννήθηκε στην Κίνα το 110 της Κοινής μας χρονολογίας. Από αυτόν ονομάστηκε και ο μεσημβρινός Hua tuo ή jia ji που στην αγγλική μεταφράζεται lining spine (www.yinyanghouse.com). Σε πολλές χώρες του Κόσμου, ο βελονισμός συνδυάζεται αρμονικά με την κλασσική ιατρική. Στον βελονισμό η μέτρηση των αποστάσεων μεταξύ των σημείων του βελονισμού γίνεται με τον όρο cun (τσουν) όπου ένα cun ισούται με το μέγεθος του νυχιού του αντίχειρά μας.

Ο βελονισμός στον κόσμο

Για να γίνει κάποιος βελονιστής , απαιτείται πρωτίστως να έχει πτυχίο κλασσικής ιατρικής. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Σχολή Βελονισμού ακόμη στο Πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχει μόνο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική TCM (Traditional Chinese Medicine), αλλά επίσης ο Ιαπωνικός βελονισμός, ο κορεατικός βελονισμός κλπ.

Το 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε τον Βελονισμό στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από σχετική αίτηση της Κίνας.[1]

Στην Ελλάδα με καταγραφή το (2013) υπάρχουν 5 σχολές Βελονισμού (4 στην Αθήνα και 1 στην Θεσσαλονίκη) : το Διεθνές Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Βελονισμού, το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισμού Ελλάδος , ο Επιστημονικός Σύλλογος Ιατρών Βελονισμού Ελλάδος, η Ακαδημία Παραδοσιακής Κινέζικης & Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής και η Natural Health Science που διεξάγουν μαθήματα υποχρεωτικής φοίτησης μέσου όρου 250 ωρών.

 

#########