Έχει αποδειχτεί διεθνώς εδώ και χρόνια ότι ο κάθε άνθρωπος έστω και μια φορά στην ζωή του θα πονέσει στην σπονδυλική στήλη και ιδίως στην μέση. Η περιοχή αυτή της σπονδυλικής στήλης είναι ιδιαίτερα ευπαθής και ευάλωτη στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι περισσότερες από τις κινήσεις μας κάθε ημέρα έχουν σαν αποτέλεσμα να φορτίζουν την σπονδυλική μας στήλη στο χαμηλότερο της σημείο δηλαδή στην μέση.  Τα συνηθεστέρα προβλήματα πόνου και δυσκαμψίας της περιοχής αυτής οφείλονται σε κακές θέσεις και στάσεις που παίρνει το σώμα μας στην διάρκεια της ημέρας.Έτσι λοιπόν η οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται σε παρατεταμένο κάθισμα, σε κακή στάση ή σε παρατεταμένη κάμψη, σε κακές θέσεις εργασίας ( σκάψιμο- σκούπισμα- κηπουρικές εργασίες-οδήγηση κ.α.).

Επίσης  η οσφυαλγία μπορεί να εκδηλωθεί μετά από σήκωμα βαριών αντικειμένων με λάθος τρόπο, μετά παρατεταμένη κατάκλιση σε όχι και τόσο βολικές στάσεις . Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εξαφανίζεται μια φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα αποπλάτυνση της οσφύος (flat back) η οποία όταν μεταπέσει σε χρονιότητα συνδέεται με συχνές κρίσεις οσφυαλγίας.

 

Ο σκοπός μας επομένως εντοπίζεται κυρίως στην λήψη τέτοιων θέσεων στις καθημερινές μας ασχολίες που να διατηρούν η και να ευνοούν αυτή την θέση (λόρδωση). Οι περισσότεροι από μας έχουν λόρδωση της οσφύος στο περπάτημα η στο τρέξιμο με αποτέλεσμα αυτές οι δραστηριότητες συχνά να ανακουφίζουν την οσφυαλγία. Είναι προφανές  ότι από όλες τις ‘‘κακές στάσεις’’ η συνηθέστερη είναι το κακό κάθισμα. Το δυστύχημα είναι ότι αν κάποιος δεν έχει συγκεκριμένες επιστημονικές γνώσεις και οδηγίες στην προσπάθεια του να ανακουφιστεί από τον πόνο συνεχίζει και επιδεινώνει την κακή του θέση με αποτέλεσμα την επιδείνωση του ίδιου υπάρχοντος προβλήματος.

Συνοψίζοντας  πολλά από τα καθημερινά προβλήματα που εμφανίζονται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να ξεπεραστούν με τους έξης τρόπους :

  1. Σωστές θέσεις εργασίας.
  2. Σωστή διαμόρφωση θέσεων σε χώρους εργασίας (καρέκλα, γραφείο, θέση υπολογιστή κ.α.).
  3. Σωστή καθημερινή κίνηση (βάδιση, γυμναστική, σπορ).
  4. Όταν εμφανιστούν προβλήματα να γίνεται έγκαιρη επικοινωνία με ειδικό (ιατρό, φυσικοθεραπευτή) έτσι ώστε το βλαπτικό αίτιο να εντοπιστεί έγκαιρα και να μην μεταπέσει σε μονιμότητα οπότε και η αντιμετώπιση είναι συχνά δύσκολη και αρκετές φορές αδύνατη.

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

 


 

 

 

 

ΧΡΙΣΤΟΣ  Γ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πτυχιούχος Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πτυχιούχος σχολής Φυσικοθεραπείας.

Προϊστάμενος τμήματος Φυσικοθεραπείας Νοσοκομείο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

Μετεκπαίδευση εις KING’S COLLEGE HOSPITAL & ST. GEΟRGE’ S HOSPITAL

Αγγλίας .

#########