Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον και η φροντίδα για τα κατοικίδια έχει αυξηθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα έχει βελτιωθεί το επίπεδο των κτηνιατρικών υπηρεσιών έτσι ώστε το κάθε ιατρείο να προσφέρει διαγνωστική δυνατότητα αλλά και περίθαλψη ισάξια ενός μικρού ανθρώπινου νοσοκομείου.
Η πρόληψη (εμβολιασμοί, αντιπαρασιτικά, βιταμίνες κ.λ.π) και οι ισορροπημένη διατροφή έχει γίνει συνείδηση του κάθε ιδιοκτήτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου όρου ζωής των ζώων μας, όχι απαραίτητα όμως και την βελτίωση της ποιότητας της.

Εχουν εμφανιστεί νέες ή πιο δύσκολες ασθένειες και στα ζώα;

Οι ασθένειες σήμερα εμφανίζονται συχνά πολυπλοκότερες και περισσότερο επίμονες από παλιά. Τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι αλλεργίες, οι νεοπλασίες είναι καθημερινότητα στα ιατρεία. Αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, χημειοθεραπείες για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση γίνονται όλο και πιο επιθετικά για τα νοσογόνα αίτια, καθώς βεβαίως και για τον ίδιο τον οργανισμό. Αυτός ο φαύλος κύκλος αλληλοεξόντωσης γίνεται μέσα στον ίδιο τον οργανισμό ο οποίος όπως είναι φυσικό υφίσταται τις συνέπειες αυτής της «μάχης» που είναι άλλοτε ανακουφιστικές και άλλοτε ιδιαίτερα καταστροφικές.
Έτσι, η ανάγκη για στροφή σε πιο φιλικές για τον οργανισμό αλλά και το περιβάλλον θεραπείες, γίνεται όλο και πιο εμφανής.
Η ομοιοπαθητική είναι μία από αυτές.


Τι είναι η ομοιοπαθητική και πως μπορει να βοηθήσει τα ζώα;

Η ομοιοπαθητική είναι μια φυσική θεραπευτική μέθοδος. Στόχος της είναι η διέγερση, κινητοποίηση και υποστήριξη της ζωτικής ενέργειας (αμυντικό σύστημα) του οργανισμού ώστε να αντιμετωπίσει την ασθένεια και να αποκαταστήσει την υγεία στο σύνολο του οργανισμού ( ολιστική θεραπεία). Για την ομοιοπαθητική ο κάθε οργανισμός είναι ένα μοναδικό, ενιαίο αλληλοεξαρτώμενο σύνολο που προσπαθεί μέσω των συμπτωμάτων του να διατηρήσει την ισορροπία του στο περιβάλλον. Η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι εξατομικευμένη θεραπεία και όχι συμπωματική ή αιτιολογική. Βασίζεται δε σε πολύ συγκεκριμένους νόμους και αρχές.



Ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από ουσίες που προέρχονται από τη φύση (φυσικής, ζωικής, ορυκτής προέλευσης). Οι ουσίες αυτές λειοτριβούνται, κατεργάζονται και κατόπιν υφίστανται μια σειρά διαδοχικών αραιώσεων και δονήσεων ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη κάθε φορά δυναμοποίηση. Σήμερα υπάρχουν περί τα 2500 ομοιοπαθητικά φάρμακα. Τα περισσότερο συχνά συνταγογραφούμενα στην καθημερινή πράξη είναι περί τα 250-300 φάρμακα. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα κυκλοφορούν σε μορφή σακχαρόπηκτων σφαιριδίων, σε σκόνη, σε υγρή μορφή. Επιλέγεται όποια μορφή είναι η βολικότερη κάθε φορά για τον ασθενή. Απλή επαφή με τον βλεννογόνο του ασθενούς είναι αρκετή. Υπάρχουν επίσης ομοιοπαθητικές ουσίες σε μορφή βάμματος ή αλοιφών για τοπική εξωτερική χρήση. Ο τρόπος συντήρησης παίζει μεγάλη σημασία για τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Εξαιτίας της ενεργειακής τους φύσης είναι πολύ ευαίσθητα σε υγρασία, αρώματα και άλλες πτητικές ουσίες.


Τι θεραπεύει η ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει όλες τις αναστρέψιμες βλάβες ενός οργανισμού. Είναι αποτελεσματική τόσο σε χρόνια όσο και σε οξέα προβλήματα όπως : δερματοπάθειες, αλλεργίες, μυοσκελετικά προβλήματα, γαστρεντερικά προβλήματα, προβλήματα νευρολογικής φύσεως κ.ά. Σε προβλήματα στο συναισθηματικό επίπεδο όπως και σε προβλήματα συμπεριφοράς όπως κατάθλιψη, μελαγχολία από απώλεια αφεντικού, φόβοι, φοβίες, δυστροπίες, ανυπακοή κ.ά. Βέβαια δε μπορεί κανείς με την ομοιοπαθητική θεραπεία να υπερβεί τα όρια των φυσικών δυνατοτήτων του οργανισμού, μπορεί όμως να τα φτάσει και να τα διατηρήσει.


Είναι σαφές ότι δεν μπορεί η ομοιοπαθητική να αντιμετωπίσει χειρουργικά περιστατικά, μπορεί όμως να βοηθήσει στην γρήγορη και ασφαλέστερη μετεγχειρητική αποκατάσταση.


Πόσος χρόνος απαιτείται;


Ανάλογα με τη χρονιότητα του προβλήματος αναμένουμε και τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Συχνά τα αποτελέσματα απαιτούν λίγο χρόνο για να εμφανισθούν και να εδραιωθούν, δεδομένου ότι στόχος δεν είναι απλά η εξαφάνιση του συμπτώματος αλλά η ανασυγκρότηση του οργανισμού στο σύνολο του. Αν ο οργανισμός παραμένει υγιής, τα θεραπευτικά αποτελέσματα εμφανίζονται γρηγορότερα. Εννοείται ότι σε οξέα περιστατικά περιμένουμε άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα. Σε όλες τις περιπτώσεις η σωστή επικοινωνία ιδιοκτήτη- γιατρού, ιδιοκτήτη- ασθενούς ζώου φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα.


Η σχέση εμπιστοσύνης ασθενούς- θεραπευτή είναι γνωστό ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα θεραπείας. Πάντα έχουμε κατά νου ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.


Μη ξεχνάμε ότι στην αρχαία Κίνα οι γιατροί πληρώνονταν μόνο όσο οι πελάτες τους ήταν υγιείς. Όταν εμφάνιζαν ασθένειες σταματούσαν να τους αμείβουν μέχρι τη στιγμή που θεραπεύονταν. Που σημαίνει ότι, η υγεία είναι μια φυσική δυναμική κατάσταση που χρειάζεται την εγρήγορση και τη συμμετοχή μας.

 

 

 

Κωσταντίνα Μπελτέκου – Κανούρη

Πτυχιούχος Κτηνιατρικής σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (D.V.M). Πτυχιούχος Ελληνικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής (1994-1997). Πτυχιούχος Διεθνούς Ακαδημίας Ομοιοπαθητικής (2000-2002). Κτηνίατρος, ελεύθερος επαγγελματίας (ιατρείο μικρών ζώων). Ομοιοπαθητικός θεραπευτής. Εμπειρία ομοιοπαθητικής θεραπείας σε άλογα ιπποδρόμου ιππικών ομίλων. Εκπαιδεύτρια στο διετές πρόγραμμα σπουδών της Εθνικής Εταιρίας. Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Συνεργασίας. Μέλος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρίας (Ε.Κ.Ε.)
Μέλος της Ελληνικής Κτην. Δερματολογικής Εταιρίας (Ε.Κ.Δ.Ε.)
. Μέλος της Μακεδονικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής (Μ.Ε.Ο.). Συνδ. Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ο.Ι.). Συνδ. Μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Συνεργασίας (Ε.Ε.Ο.Ι.Σ.)
Συμμετοχή με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες
Διαλέξεις για θέματα: ψυχολογίας
συμπεριφοράς ανθρώπων-ζώων, ομοιοπαθητικής θεραπευτικής. Αρθογραφία σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Κτην. Μικρών Ζώων Αττικής (Σ.Κ.Μ.Ζ.Α.).Yπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού των κτηνιάτρων μικρών ζώων Ν.Αττικής. 1995-2001, 2004-2006: Πρόεδρος του Σ.Κ.Μ.Ζ.Α.
2007 Αντιπρόεδρος του Σ.Κ.Μ.Ζ.Α. Συμμετοχή στην οργανωτική – επιστημονική επιτροπή σεμιναρίων – ημερίδων – εκπαιδευτικών
προγραμμάτων κτηνιατρικού – ομοιοπαθητικού ενδιαφέροντος

#########