Αρχική Ογκολόγος Όλο και μεγαλύτερο διάστημα επιβίωσης έχουν ασθενείς με καρκίνους ακόμα και του...

Όλο και μεγαλύτερο διάστημα επιβίωσης έχουν ασθενείς με καρκίνους ακόμα και του νεφρού χάρις στα σύγχρονα φάρμακα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Όλο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται η επιβίωση ασθενών με καρκίνο ακόμα και τους πιο επιθετικούς όπως ο καρκίνος του νεφρού που προοιωνίζει μεταστάσεις και αρνητική τελική εξέλιξη. Παρόλα αυτά οι ασθενέις καταφέρνουν να επιβιώσουν ακόμα και  δύο χρόνια πριν πάρουν οποιαδήποτε θεραπεία. Ομως η νόσος είναι ύπουλη και μπορεί το γονίδιό της να χτυπάει ακόμα και πέντε μέλη σε μια οικογένεια. VHL παρουσιάζει ένας στους 32.000 και όμως η διάγνωση που προκαλεί ακόμα και τύφλωση έρχεται όλο και πιο αργά. Η πρώιμη ανίχνευση βοηθάει κατά 50-50 να μην νοσήσουν τα παιδιά γονιών που έχουν το την νόσο. Οδηγεί σε καρκίνο του νεφρού. Υπάρχει περίπτωση ακόμα και 600 καρκίνοι να διαγνωστούν σε ένα νεφρό. Παρόλα αυτά αφαιρείται ο όγκος και δεν χάνεται το νεφρό. Οι μεταστάσεις δεν πιστοποιούνται αν ο όγκος δεν φτάσει τα 3 εκατοστά. Σήμερα χάρις τα σύγχρονα φάρμακα, υπάρχουν ασθενείς που ζουν με ένα νεφρό και αυτό με καρκίνο αλλά θεωρούνται ότι έχουν μια χρόνια νόσο. Συνήθως οι μεταλλάξεις του ιού είναι όγκοι που διαγιγνώσκονται σε ηλικίες κάτω των 45 ετών.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με τίτλο Latest Developments in Cancer που πραγματοποιήθηκε  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Η ημερίδα διοργανώθηκε για να αποτελέσει ένα forum συζήτησης και κατάθεσης προτάσεων από εκπροσώπους της αγοράς, μέλη επιστημονικών εταιρειών, μέλη φορέων ασθενών και στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας με στόχο το σχεδιασμό ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με βάση αξιόπιστα στοιχεία και δεδομένα, ώστε να υποστηριχθούν αποτελεσματικότερα οι ασθενείς με καρκίνο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν οι καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η σχέση κόστους-οφέλους για το σύστημα υγείας και τους ασθενείς καθώς και η πραγματική πρόσβαση των ασθενών σε αυτές στην Ελλάδα της κρίσης. Χορηγός της ημερίδας ήταν η φαρμακευτική εταιρεία IPSEN Hellas.

 

Στη συζήτηση για τις πολιτικές υγείας τονίστηκε ότι στην Ελλάδα το έργο των Ελλήνων Ογκολόγων συναγωνίζεται, παρά τις αντιξοότητες, αυτό των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Η διάθεση περιορισμένων πόρων για την υγεία και η έλλειψη του πραγματικά απαραίτητου προσωπικού, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους. Οι βασικές λύσεις είναι η ανανέωση δυναμικού που ασχολείται με το management της υγείας και η επένδυση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επενδύουν σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και σε κοινωνικά προγράμματα υπέρ των ασθενών. Το 50% των καρκίνων θεραπεύεται μέσω της επένδυσης σε Έρευνα & Ανάπτυξη σε καινοτόμες θεραπείες.

 

Στην εισήγησή του ο Καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν. «Αλεξάνδρα», κος Αριστοτέλης Μπάμιας αναφέρθηκε στην ελπίδα που έφερε η εξέλιξη των θεραπειών στον καρκίνο του νεφρού. Ο κ. Μπάμιας τόνισε ότι «ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 12ος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες, συνήθως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής. Παρόλο που οι εξελίξεις στις στοχεύουσες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού από το 2006 έως σήμερα ήταν ραγδαίες, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης».

Πλέον υπάρχουν καινοτόμες θεραπείες για επιλέξιμους ασθενείς με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (aRCC), όπως οι επόμενης γενιάς  αναστολείς κινάσης τυροσίνης (TKI) με τη δυνατότητα να παρέχουν επιπρόσθετες αντικαρκινικές επιδράσεις σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες.

«Είναι σημαντικό που έχουμε θεραπευτικές επιλογές, που χορηγούνται ως πολυ-στοχευμένες θεραπείες με σημαντική αποτελεσματικότητα στη δεύτερη γραμμή aRCC με εύκολο δοσολογικό σχήμα του ενός δισκίου την ημέρα» επεσήμανε ο καθηγητής κ. Μπάμιας.

 

 

 

Η κα Αθηνά Αλεξανδρίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Ελληνική συμμαχία οικογενειών κατά της νόσου  VHL δήλωσε ότι «Ο ασθενής θα πρέπει να είναι το επίκεντρο του συστήματος υγείας. Στόχος μας να μην μείνει κανείς αδιάγνωστος να είναι ευαισθητοποιημένοι ιατροί και ασθενείς ώστε να σώζονται όργανα και ζωές αλλά και να γίνεται σωστός προγενετικός έλεγχος και να βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά στην λύση του καρκίνου».

Τέλος ο κ. Βύρων Μαρκούσης, Ιατρικός Διευθυντής της IPSEN Hellas σημείωσε ότι «Η IPSEN είναι ένας παγκόσμιος εξειδικευμένος βιοτεχνολογικός όμιλος που στοχεύει στο να προσφέρει αξία στην ογκολογική κοινότητα. Οι ασθενείς είναι το επίκεντρο των ενεργειών της εταιρείας. Η IPSEN είναι παρούσα από το 1986 στην ογκολογία και δραστηριοποιείται σε εξειδικευμένους τομείς της ογκολογίας όπως ο καρκίνος του νεφρού, οι νευροενδοκρινείς όγκοι, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς, ο καρκίνος του μαστού, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και ο καρκίνος του παγκρέατος.

Μέσα από ισχυρές επιστημονικές συνεργασίες, η IPSEN δημιουργεί το αύριο της ογκολογίας με τους κορυφαίους επιστήμονες του σήμερα».

 

Όλο και μεγαλύτερο διάστημα επιβίωσης έχουν ασθενείς με καρκίνους ακόμα και του νεφρού χάρις στα σύγχρονα φάρμακα
Rate it