Η ανακοίνωση της Ε.Ο.Ο. έχει ως εξής:

 

  • Ανύπαρκτη η Εθνική Πολιτική για την οδοντιατρική πρόληψη και τη στοματική υγεία. Ο μέχρι τώρα διάλογος για τη Π.Φ.Υ. με τη Πολιτεία ήταν προσχηματικός και επί προειλημμένων αποφάσεων 
  • Η Οδοντιατρική είναι απαραίτητη στην Π.Φ.Υ. για την μείωση των δαπανών υγείας γενικότερα – Πάνω από 700 σοβαρότατα νοσήματα μπορούν να προληφθούν με την προληπτική Οδοντιατρική 
  • Ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου για τους ασφαλισμένους, με ανακοστολογημένες τιμές οδοντιατρικών πράξεων και συμμετοχή του ασφαλισμένου (co-payment), όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα  κράτη της Ε.Ε. 
  • Πάγια θέση της Ε.Ο.Ο. οι γιατροί  του ΕΣΥ να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης 

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.) απευθύνει πρόσκληση στην Πολιτεία για πραγματικό διάλογο αναφορικά με το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

 

Ο μέχρι τώρα διάλογος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπήρξε προσχηματικός και επί προειλημμένων αποφάσεων, ενώ μας έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στη διημερίδα «Υγεία εν Δράσει», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη παρουσία εξεχόντων παραγόντων από το χώρο της υγείας, της πολιτικής και της οικονομίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρουσία του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει με εισήγησή της η Ε.Ο.Ο.  

Στην ημερίδα αυτή όπου θα διαμορφωθεί ουσιαστικά το μέλλον της υγείας των Ελλήνων πολιτών για τις επόμενες δεκαετίες, απουσιάζει παντελώς η Οδοντιατρική, γεγονός που καταδεικνύει την ανυπαρξία Εθνικής πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης για την οδοντιατρική πρόληψη και τη στοματική υγεία. 

Η Οδοντιατρική στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας 

Η συμμετοχή των οδοντιάτρων στην Π.Φ.Υ. είναι εξέχουσας σημασίας για την αναγνώριση και τη γνωμάτευση πλήθους νοσημάτων. Σύμφωνα με έρευνες, είναι πάνω από 700 τα νοσήματα τα οποία δίνουν πρώιμες εκδηλώσεις από το στόμα, με μερικά από αυτά να είναι σοβαρότατα όπως ο καρκίνος του στόματος, οι επιπτώσεις των φλεγμονών στον καρδιακό μυ, η ρύθμιση του διαβήτη κλπ, ασθένειες που αν τελικά εκδηλωθούν, επιβαρύνουν πολλαπλάσια τις δημόσιες δαπάνες για να θεραπευθούν – αν θεραπευθούν.

Η παρούσα κυβέρνηση που ευαγγελίζεται τη μείωση δαπανών στο χώρο της υγείας, θα έπρεπε να δώσει περισσότερο βάρος σε προληπτικά μέτρα που θα μειώσουν πραγματικά και σε βάθος χρόνου τις δαπάνες, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την υγεία των πολιτών, παρά σε μέτρα οριζόντιων περικοπών που γίνονται άκριτα και χωρίς κανένα σχέδιο, έχοντας σαν τελικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας των πολιτών.

Ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. κ. Αθανάσιος Κατσίκης, με αφορμή τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας για την ΠΦΥ, σχολιάζει: «Ο κ. Α. Γεωργιάδης που δηλώνει παντού ότι το σχέδιο Θεοδωράκη για τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αποτελεί πιστή αντιγραφή των μοντέρνων συστημάτων υγείας των προηγμένων Ευρωπαϊκών κρατών, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σε κανένα τέτοιο κράτος στην Ευρώπη ή στην Αμερική δεν απουσιάζει η Οδοντιατρική από την ΠΦΥ». 

Η Ε.Ο.Ο. έχει καταρτίσει τον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας αναφορικά με την Οδοντιατρική και μπορεί να δώσει στο Υπουργείο τα στοιχεία που δείχνουν τις ανισότητες στη πρόσβαση της οδοντιατρικής περίθαλψης. Οι αυξημένοι δείκτες τερηδόνας και γενικά η κακή στοματική υγεία του πληθυσμού, καταμαρτυρούν την έλλειψη Εθνικής πολιτικής για το θέμα αυτό, καθώς η ανασφάλιστη πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη κατάντησε τη χώρα μας να φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη στοματική υγεία. 

Συνεπώς, η Ε.Ο.Ο. προτείνει τα κέντρα που θα αναλάβουν την Π.Φ.Υ. να προσφέρουν υπηρεσίες σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Α3β/οικ./15-3-88, όπου περιγράφεται πλήρως το πεδίο δράσης της πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας, δηλαδή Πρώτες βοήθειες – Αντιμετώπιση οξέων περιστατικών – Πρόληψη – Αγωγή στοματικής υγείας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει πλήρης πρωτοβάθμια Οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά ηλικίας έως 18 ετών. Αυτό να ισχύσει στα Κέντρα Υγείας (νέες δομές) Αστικού Τύπου, όπου θα μπορούσαν να ενταχθούν και οι ανασφάλιστοι, δεδομένου ο αριθμός του αυξάνεται συνεχώς. 

Η ένταξη των οδοντιάτρων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 

Αποτελεί πάγια θέση μας εδώ και πολλά χρόνια ότι – όπως και οι υπόλοιποι γιατροί – οι οδοντίατροι που εντάσσονται στο ΕΣΥ, θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση του Υπουργείου Υγείας ότι θα πρέπει να είναι μόνον αγοραστής. 

Το υπόλοιπο φάσμα των προσφερομένων οδοντιατρικών υπηρεσιών, πέραν αυτών που θα προσφέρονται από τη πρωτοβάθμια οδοντιατρική πρόληψη, θα πρέπει να παρέχεται από ελεύθερους επαγγελματίες με αγορά υπηρεσιών μέσω Συλλογικών Συμβάσεων, με κανόνες τους οποίους έχουμε επανειλημμένα προτείνει – ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου- ανακοστολογημένες τιμές οδοντιατρικών πράξεων – συμμετοχή του ασφαλισμένου – αμοιβή κατά πράξη. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την Οδοντιατρική. 

Αναφορικά με την ένταξη οδοντιάτρων του Ι.Κ.Α. στο Ε.Σ.Υ. θα πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις, ώστε οι θέσεις στις οποίες θα καταταγούν να είναι ανάλογες της προσφοράς και των προϋποθέσεων που υπηρετούσαν. Προκειμένου να υπάρξει ενιαίο σύστημα εργαζομένων, θα πρέπει οι εντασσόμενοι γιατροί του Ι.Κ.Α. να αξιολογηθούν με το βαθμολόγιο το οποίο δεν είχε υλοποιηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια αν και υπήρχε. Έτσι, δεν θα έχουμε γιατρούς στο νέο σύστημα 2 ταχυτήτων (Ε.Σ.Υ.-Ι.Κ.Α.). Σημαντικό επίσης και ευχόμαστε να υλοποιηθεί, είναι η ένταξη των γιατρών του πρώην Ι.Κ.Α. να γίνει σε μονάδες του ιδίου δήμου – περιφέρειας. 

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, αποτελεί το ανώτατο θεσμικό, συλλογικό και επιστημονικό όργανο των οδοντιάτρων όλης της χώρας και για το λόγο αυτό έχει θέσει επανειλημμένα τις συμβουλευτικές της υπηρεσίες στη διάθεση της Πολιτείας. Για το λόγο αυτό, χαιρετίζουμε  την καινούργια πρόταση του υπουργείου για διάλογο και  δηλώνουμε ότι  θα είμαστε παρόντες.” 

#########