Η οστεοπαθητική συνεργάζεται με την συμβατική ιατρική;

  • Για μια πλήρη διάγνωση, ο οστεοπαθητικός xρησιμοποιεί ακτινογραφία, μαγνητογραφία, αξονική τομογραφία, γενικές αναλύσεις αίματος, κ.ά. Συνεργάζεται επίσης με νευροxειρουργούς, ορθοπαιδικούς, ρευματολόγους, γυναικολόγους, ψυxολόγους, παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους, οδοντιάτρους και ορθοδοντικούς (πάνω στις συγκλίσεις της άνω και κάτω γνάθου) κ.α. Γι αυτό, άλλωστε, στις περισσότερες xώρες του εξωτερικού, η οστεοπαθητική έxει ενταxθεί στο σύστημα υγείας τους, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και της ίασης. Στην Ευρώπη και την Αμερική, η οστεοπαθητική ιατρική βρίσκεται ήδη στους περισσότερους τομείς εργασίας, αθλητισμού, xορού, σε μαιευτικές κλινικές, πολυκλινικές και κέντρα μυοσκελετικής αποκατάστασης.

Η Οστεοπαθητική διορθώνει τη μηχανική αταξία του ανθρώπινου σκελετού. Με ειδικούς χειρισμούς και τεχνικές, ο οστεοπαθητικός «διαβάζει» το σώμα και διορθώνει πιθανές ανωμαλίες και παρεκκλίσεις της φυσιολογικής δομής του, ανακουφίζοντας έτσι άμεσα μικρούς και μεγάλους, σε ελάχιστο χρόνο θεραπείας.

Το παράπονο «Ωχ, η πλάτη μου» δεν έχει ηλικία. Χρονολογείται από τότε που το ανθρώπινο είδος στην εξέλιξή του πήρε την όρθια στάση. Όμως, τα αίτια για το …παράπονο δεν έχουν σχέση με την ηλικία. Έτσι και οι ειδικοί που όρισαν κάποτε τον πόνο στην πλάτη ως το τίμημα της λανθασμένης στάσης κατά τη βάδιση, της πολύωρης παραμονής σε μια καρέκλα και μπροστά στην τηλεόραση, αποδείχτηκαν λάθος, καθώς οι ενοχλήσεις και οι πόνοι στην πλάτη που νιώθετε πολλοί, ακόμα και οι κάτω των 50 ετών, προέρχονται από μηχανικά προβλήματα, ασυμμετρίες της σπονδυλικής στήλης-κορμού, ασυμμετρίες κρανίου και λεκάνης.

Ο πόνος όπως είναι γνωστό, είναι ένα από τα πιο βασανιστικά συμπτώματα των διαφόρων ασθενειών. Ένας, λοιπόν, από τους πιο έντονους είναι και αυτός που οφείλεται στις παραπάνω αιτίες, οι οποίες αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας, ενώ παρουσιάζονται συχνά και σε αυτούς που εκτελούν βαριές χειρωνακτικές εργασίες, που ζουν σε κακές συνθήκες, δε διατρέφονται σωστά ή είναι παχύσαρκοι και έχουν χάσει την ελαστικότητα των ιστών.

Προσοχή!

Πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το μυοσκελετικό μας σύστημα, αντιμετωπίζονται συνήθως από τη συμβατική ιατρική  με φαρμακευτική αγωγή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις κορτικοστεροειδών σε οξείες κρίσεις πόνου, καθώς και άλλα παυσίπονα, φυσικοθεραπεία, μασάζ, ασκήσεις κ.τ.λ. Ακόμα και με χειρουργικές επεμβάσεις, σε περιπτώσεις που το πρόβλημα εμποδίζει καθημερινές δραστηριότητες. Στις μέρες μας, όμως, για την αντιμετώπισή τους υπάρχει και ο άλλος δρόμος που είναι η  οστεοπαθητική.

Τα …παιχνίδια της  σπονδυλικής στήλης

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της οστεοπαθητικής, η σπονδυλική μας στήλη, χάρη στην ανατομική της τελειότητα, εξελίσσεται και προσαρμόζεται αρμονικά ανάμεσα στη λεκάνη και το κρανίο που μοιάζουν σα να είναι η αρχή και το τέλος ενός τεντωμένου σχοινιού . Πρέπει λοιπόν να μπορούν να συνλειτουργούν αρμονικά και κυρίως να έχουν συντονισμένη και συμμετρική κίνηση καθώς αυτό μπορεί να καθορίσει την ισορροπία του σώματος.  Έτσι, η “ροή” των δυνάμεων μεταφέρεται από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο χωρίς δυσκολία. Η αρτιότητα αυτού του φυσιολογικού συστήματος είναι ο βασικός συντελεστής της λειτουργίας της μηχανικής του σώματος. Όμως, εάν οι κανόνες αλληλουχίας δεν τηρηθούν, τότε, αρχίζει η αλληλένδετη αποδιοργάνωση με επακόλουθο κάποιες δυσλειτουργίες.  Έτσι, λοιπόν:

-Μια διαταραχή στη μέση (οσφυαλγία) αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα οδηγήσει σε λανθασμένη κινητικότητα και τον αυχένα, με συνέπεια τον πόνο.

-Μια ανισοσκέλια (το ένα πόδι πιο κοντό από το άλλο), προκαλεί επιπλέον μετακινήσεις της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης, η οποία στηρίζεται πάνω στη λεκάνη, με αποτέλεμα πόνους στη μέση, την πλάτη και τον αυχένα.

-Κακώσεις στα κάτω άκρα, όπως κατάγματα, διαστρέμματα κ.ά., που δεν θεραπεύτηκαν πλήρως, θα προκαλέσουν με μηχανισμό αλυσιδωτής επίδρασης οσφυαλγίες και αυχεναλγίες.

-Όταν η άρθρωση του πρώτου και δεύτερου αυχενικού σπονδύλου χάσει τη δομοστατική της ισορροπία, τότε κάθε στέλεχος των νεύρων που έχει άμεση σχέση με τις μοίρες εκείνες στις οποίες συμπεριλμβάνονται ο εγκέφαλος, τ΄αφτιά, τα μάτια και γενικά τα νεύρα του προσώπου, πιέζονται. Το αποτέλεσμα; Να παρουσιαστούν κεφαλαλγίες, διαταραχή στην ακοή και την όραση, αϋπνία, νευρικότητα ή νευρικές και άλλες διαταραχές, οι οποίες προέρχονται από την ανικανότητα των νεύρων αυτών να μεταβιβάσουν εκείνη την ποσότητα διανοητικών ώσεων ζωικής ενέργειας, που είναι αναγκαία για να διατηρείται η υγεία μας.

-Όταν έχουμε ασύμμετρες μετακινήσεις του ιερού και των ιερολαγωνιων μπορούμε να έχουμε γυναικολογικά προβλήματα, πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση, πρόσθια κλήση μήτρας με επακόλουθα προβλήματα σε πιθανή εγκυμοσύνη και τοκετό.

-Επίσης, από τον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο μπορούν να προκληθούν παθήσεις των πνευμόνων, ενώ από το δεύτερο και τέταρτο θωρακικό σπόνδυλο, παθήσεις της καρδιάς.

-Τέλος, από την οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης μπορεί να εμφανιστούν παθήσεις στα έντερα, τα γεννητικά όργανα, ρευματικές παθήσεις των ποδιών ή ακόμα και προβλήματα στη σκωληκοειδίτιδα αλλά αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ανάποδα δηλαδή από μία οισοφαγίτιδα να προκληθεί πόνος στην πλάτη.

Τι είναι η οστεοπαθητική;

Είναι μια σύγχρονη επιστήμη, ένα σύστημα διάγνωσης και θεραπείας -άγνωστη για πολλούς από μας- που όμως κατάφερε να δώσει απαντήσεις και θεραπεία σε εκατοντάδες μυοσκελετικά, σπλαχνικά προβλήματα του ανθρώπινου σώματος από τη  νεογνική ακόμα ηλικία που ως σήμερα η επιστήμη δεν είχε εξηγήσει, ( π.χ. χρόνια κεφαλαλγία ή ημικρανία, προβλήματα κατάποσης ή ισορροπίας λόγω μη σύγκλησης, οφθαλμικών βολβών, κολικοί και παλινδρόμηση μωρών κ.ά.).

Εδραιώθηκε στην Αμερική από τον Δρ.Τ.Still στα τέλη του 19ου αιώνα και δίνει ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα δομής του σώματος και στις παθήσεις και ανισορροπίες που προκύπτουν σε αυτό, κυρίως, από ατυχήματα, εξαρθρήματα ή  αλλοιώσεις των συνδέσμων στη σπονδυλική στήλη αλλά κυρίως από τον τοκετό με τον μεγαλύτερο τραυματισμό του κρανίου. Με δυο λόγια, η οστεοπαθητική, βοηθά τον οργανισμό να αυτοίαθεί, να ξαναβρεί την κινητική του ισορροπία, χωρίς την παρέμβαση φαρμάκων και μηχανημάτων, ενώ το ανθρώπινο  σώμα  αντιμετωπίζεται ολιστικά και όχι μόνο στο σημείο που παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Προσοχή!

-Η οστεοπαθητική είναι η μοναδική επιστήμη που ασχολείται με την περιτονία ( σύνολο ιστών που περιβάλουν τα όργανα) του σώματός μας. Ενός δηλαδή δομικού στοιχείου -που έως πρόσφατα μας ήταν άγνωστο- παρόλο που  ευθύνεται για την άρτια λειτουργία, συνεργασία και ισορροπία όλων των στοιχείων του σώματός μας.

-Η οστεοπαθητική βασίζεται στην άριστη αμφίδρομη σχέση δομής – λειτουργίας και λειτουργίας – δομής. Έτσι εξετάζει όλα τα ανθρώπινα όργανα όπως είναι ακόμα και η γλώσσα, τα μάτια, τ’ αφτιά, η λεκάνη, ο κόκκυγας, ο αυχένας, οι κλείδες, οι κροταφογναθικές κ.ά.
Πού βοηθά περισσότερο;

Η οστεοπαθητική- πέρα από ότι μπορεί να προλάβει διάφορες ασθένειες, επαναφέροντας ή    διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη και το κρανίο σε φυσιολογική κατάσταση- μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλές παθήσεις όπως: πόνους στη μέση (οσφυική μοίρα), αρχές δισκοπάθειας, ισχιαλγία, αυχενικά σύνδρομα, αθλητικές κακώσεις, ορισμένες περιπτώσεις δύσπνοιας, κούρασης. Ή προβλήματα οφθαλμολογικά, δοντιών -γνάθου ( κροταφογναθική- προγναθισμός- υπογναθισμός), εγκυμοσύνης, γυναικολογικά-μαιευτικά, στατικότητα σώματος,  παραμορφώσεις πελμάτων, ιδιοπαθή σκολίωση, κ.ά. 

Βοηθά επίσης στην αποκατάσταση των πόνων της κοιλιακής xώρας ( κυρίως όταν αυτοί προέρxονται από δεισλειτουργίες των σπλάxνων). ‘Αλλωστε υπάρxει και ο τομέας της σπλαxνικής οστεοπαθητικής, ο οποίος ασxολείται εκτενώς με τις τεxνικές για την προσπάθεια «απελευθέρωσης» των σπλάxνων.Υπάρχει ακόμα και η κρανιακή οστεοπαθητική, που μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που υποφέρουν από ωτίτιδα, ημικρανία, αλλά και τα μωρά που έχουν υποστεί ένα δύσκολο τοκετό, και υποφέρουν από υπερκινητικότητα, αυπνίες κ.α.

“Εργαλείο” τα χέρια του οστεοπαθητικού

Ο οστεοπαθητικός, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος στην αφή, με μοναδικό “εργαλείο” τα ίδια του τα χέρια, ψηλαφίζει, “ακούει”, μετράει, και ψάχνει να βρεί την ακριβή αιτία του προβλήματος. Στη συνέχεια, και αφού εντοπίσει την προέλευση της δυσλειτουργίας, “αφουγκράζεται” τις δυσκολίες στη ροή των υγρών του σώματος, καθώς και στις μικροκινήσεις των σπονδύλων, των οστών του κρανίου και των σπλάχνων μεταξύ τους. Από εκεί και πέρα, ο ρόλος του είναι να βοηθήσει, ώστε τα ζωτικά ρεύματα να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο σώμα, επιφέροντας ίαση και αναζωογόνηση στην πάσχουσα περιοχή. Με ειδικές, λοιπόν, τεxνικές που ασκεί με τα χέρια, τις λεγόμενες ανατάξεις,  απεγκλωβίζει (συνήθως xωρίς να προκαλεί πόνο) τους φυσιολογικούς ιστούς (μυς, αρθρώσεις, συνδέσμους, περιτονίες, σπλάxνα), που ασφυκτιούν και παρεμποδίζουν τις μεταβολικές λειτουργίες και την καλή κυκλοφορία των υγρών του σώματος (αίμα, λεμφικό υγρό, κ.τ.λ.).

Προσοχή!

-Ο χειροπράκτης βρίσκει λύσεις περισσότερο με τους χειρισμούς, απελευθερώνοντας τις αρθρώσεις των σπονδύλων. Ο οστεοπαθητικός  χρησιμοποιεί τους χειρισμούς, αλλα αυτό αποτελεί μέρος μόνο της τεχνικής του. Έχει πολλές ακόμα μεθόδους για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα ελευθερώνοντας την περιτονία μέσα από το σύνολο του ανθρώπινου σώματος δηλαδή το κρανίο, την σπονδυλική στήλη, την λεκάνη και τα σπλάχνα.

ΠΩΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ Η ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΤΑ……παιδιά

 Μπορεί άραγε η οστεοπαθητική να θεραπεύσει και παιδιά; αναρωτιούνται πολλοί. Και βέβαια, λένε αυτοί που γνωρίζουν την επιστήμη αυτή, αφού από την ώρα ήδη που γεννιέται το παιδί, το κρανίο του δέχεται τις πιέσεις και την ένταση από τη λεκάνη στον φυσιολογικό τοκετό και από τα χέρια του γιατρού κατά την ελικοειδή κίνησή τους στην καισαρική. Στη συνέχεια, μεγαλώνοντας το παιδί αρχίζει να μπουσουλάει, να περπατάει, να τρέχει και να πέφτει… Τι επιπτώσεις όμως θα μπορούσαν να επιφέρουν στη σπονδυλική στήλη του νηπίου αυτά τα φαινομενικά  αθώα πεσίματα; Η επιστήμη της οστεοπαθητικής δίνει μεγάλη σημασία αλλά και λύσεις στα μελλοντικά προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν στη ζωή του παιδιού, του εφήβου και έπειτα του ενηλίκου. Και τι συμβουλεύει τους γονείς; Να διορθώνουν ενδεχόμενες ατέλειες του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης, ενώ ακόμα το παιδί βρίσκεται στη νεογνική και νηπιακή ηλικία.

Επίσης, κλινικές παρατηρήσεις έχουν αποδείξει ότι συχνές ασθένειες της παιδικής ηλικίας, όπως κρυολογήματα, δυσκοιλιότητες, νυχτερινή ενούρηση κ.ά. καθώς επίσης προβλήματα όπως η βάδιση στις μύτες με αδικαιολόγητη έως τώρα αιτία μπορούν να βοηθηθούν.

Αξίζει να γνωρίζουμε πως η σκολίωση που τόσα χρόνια πιστεύαμε πως ίσως είναι κληρονομική ή οφείλεται σε λάθος στάση βρίσκει λύση μέσω της κρανιακής οστεοπαθητικής καθώς διορθώνει την θέση του ινιακού οστού που είναι η βάση του κρανίου και η αρχή της σπονδυλικής στήλης που φαίνεται να πάσχει.

Προσοχή!

Τα παιδιά αποδέχονται τις οστεοπαθητικές τεχνικές γιατί δεν προκαλούν πόνο και συγχρόνως τ΄ανακουφίζουν.

Απαραίτητες γνώσεις

Κάθε γέννα στο μέλλον θα έπρεπε να ακολουθείται και από μία οστεοπαθητική εξέταση.

Πότε :

  • Όταν η γέννα έγινε με επισκληρίδιο αναισθησία ή με ηθελημένη καθυστέρηση.
  • Όταν η γέννα ήταν πολύ δύσκολη (πάνω από 8 ώρες) ή πολύ γρήγορη (λιγότερο από 2 ώρες).
  • Αν πρόκειται για δίδυμα.
  • Αν το παιδί γεννήθηκε με τα πόδια ή με το πρόσωπο.
  • Αν τραβήχτηκε πολύ το κεφάλι.
  • Αν ο ομφάλιος λώρος ήταν τυλιγμένος γύρω από το λαιμό
  • Αν το μωρό ήταν πρόωρο.
  • Αν έσπρωξαν την κοιλιά της μαμάς για να βοηθήσουν την εξώθηση.
  • Αν χρησιμοποιήθηκαν σπάτουλες ή βεντούζα.
  • Αν έγινε καισαρική.
  • Αν το μωρό μπήκε σε θερμοκοιτίδα στην εντατική ή αν απλώς του έγιναν χειρισμοί όπως να του βάλουν σωληνάκια στο λαιμό.

Αλλά κυρίως μάθετε να παρακολουθείτε το μωρό σας και κάντε του μία οστεοπαθητική εξέταση αν :

  • Το μωρό τεντώνεται προς τα πίσω σαν τόξο όταν το παίρνετε αγκαλιά ή όταν θηλάζει.
  • Είναι νευρικό και “μυγιάγγιχτο” – χτυπάει χέρια και πόδια.
  • Πετάγεται σε κάθε θόρυβο.
  • Είναι υποτονικό και δεν μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του όσο χρειάζεται για την ηλικία του.
  • Κλαίει συνέχεια.
  • Δεν κοιμάται σχεδόν καθόλου.
  • Κάνει εμετό μόλις φάει.
  • Χωνεύει δύσκολα και είναι νευρικό μετά τον θηλασμό.
  • Κάνει πολύ χρόνο για να φάει.
  • Έπεσε από το τραπέζι ή το κρεβάτι.
  • Έχει πρόβλημα στο γοφό του.
  • Τεντώνει πάντα τα χέρια του
  • Γυρίζει πάντα το κεφάλι προς την ίδια μεριά και κοιμάται πάντα από την ίδια μεριά .
  • Στραβώνει τα μάτια του πολύ όταν το κοιτάζετε.
  • Έχει ωτίτιδες, συχνές βρογχίτιδες, κάνει θόρυβο αναπνέωντας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να βοηθήσει η οστεοπαθητική

Στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν παθολογικά αίτια , όπως όγκοι, γενετικές ανωμαλίες, προχωρημένες παθογόνες καταστάσεις, σοβαρές τραυματικές δυσλειτουργίες, κ.ά.

Πόσες συνεδρίες xρειάζονται για μια οστεοπαθητική αγωγή;

  • Η διάρκεια της αγωγής έxει άμεση σxέση με τον ασθενή, την ασθένεια και το xρόνο πάθησής του. Επομένως, οι συνεδρίες καθορίζονται ανάλογα την περίπτωση. Σε ένα αυχενικό πρόβλημα, για παράδειγμα, από τη στιγμή που θα απελευθερωθεί το τμήμα που είναι μπλοκαρισμένο ( μεταξύ 3-4 συνεδριών), δίνονται στον ασθενή ειδικές ασκήσεις, που μπορεί να τις κάνει μόνος του και ελέγχεται μετά από λίγο καιρό. Συνήθως οι ασκήσεις αυτές αφορούν την οστεοπαθητική τεχνική

Τι γνώσεις πρέπει να έxει ο οστεοπαθητικός;

  • Η οστεοπαθητική είναι αυτόνομη επιστήμη μεταξύ των κλάδων της υγείας. Για να αποκτήσει κανείς τον τίτλο του D.O (διπλωματούχος οστεοπαθητικός), απαιτούνται πολύχρονες ειδικές σπουδές, που περιλαμβάνουν μαθήματα Ανατομίας, Φυσιολογίας, Παθολογίας, Βιοδυναμικής και άλλων κλάδων της ιατρικής επιστήμης. Το επίσημο ομοσπονδιακό όργανο του κλάδου, στο οποίο εκπροσωπούνται οι τοπικοί σύνδεσμοι και τα κολέγια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Ακαδημία της Οστεοπαθητικής με έδρα τις Βρυξέλες, είναι το Federation Europeen des Osteopathes D.O.-BSc.
  • Η μέθοδος Μεζιέρ, τι είναι;

 Η μέθοδος Μεζιέρ (ορθοστατική) είναι μία επαναστατική μέθοδος, που ανακαλύφθηκε το 1947. Η ορθοστατική μελετά τη σωστή στάση του σώματος, με σκοπό την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως η οσφυαλγία (πόνος στη μέση), αυχενιικό σύνδρομο, περιαρθρίτιδα του ώμου, δισκοπάθειες, σκολίωση, κύφωση, κ.ά.

Προσοχή!

Με τον όρο ορθοστατική εννοείται η θέση-στάση του σώματος σε σχέση με το χώρο και τη βαρύτητα της γης.

Λευτέρης Παθιάκης, οστεοπαθητικός, φυσικοθεραπευτής, μεζιερίστας, ιδρυτής του Κέντρου Οστεοπαθητικής, Φυσιοθεραπείας & Ανάλυσης σώματος PLIOMETRICA

#########