Έχει αποδειχτεί στατιστικώς ότι οκτώ στους δέκα ενηλίκους θα πονέσουν κάποια στιγμή στην ζωή τους στην μέση, θα εκδηλώσουν δηλαδή οσφυαλγία.

Πιο ευάλωτοι είναι οι παχύσαρκοι, οι έγκυες( λόγω χαλάρωσης των κοιλιακών μυών και όχι μόνο) και όσοι κάνουν βαριές εργασίες, αλλά η οσφυαλγία παρουσιάζεται ακόμα και σε λεπτούς ή γυμνασμένους ανθρώπους.

Έτσι  λοιπόν, η οσφυαλγία  μπορεί να οφείλεται σε παρατεταμένο κάθισμα σε κακή θέση ή σε παρατεταμένη διάρκεια κακών θέσεων εργασίας (σκάψιμο-σκούπισμα-κηπουρικές εργασίες κ.τ.λ.) Επίσης μπορεί να εκδηλωθεί μετά από σήκωμα βαριών αντικειμένων με λάθος τρόπο και μετά από παρατεταμένη κατάκλιση σε όχι και τόσο βολικές θέσεις.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εξαφανίζεται μια φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, η λόρδωση, με αποτέλεσμα την αποπλάτυνση της οσφύος (flatback)  η οποία όταν μεταπέσει σε χρονιότητα συνδέεται με συχνές κρίσεις οσφυαλγίας. Ο σκοπός μας επομένως εντοπίζεται κυρίως στην λήψη τέτοιων θέσεων στις καθημερνές μας ασχολίες που να διατηρούν ή να ευνοούν αυτήν την θέση (λόρδωση). Οι περισσότεροι από εμάς έχουν λόρδωση της οσφύος στο περπάτημα ή στο τρέξιμο με αποτέλεσμα αυτές οι δραστηριότητες συχνά να ανακουφίζουν την οσφυαλγία. Είναι προφανές ότι από όλες τις ¨κακές στάσεις¨ η συνηθέστερη είναι το κακό κάθισμα.

Συνοψίζοντας αναφέρουμε ότι για την καλύτερη πρόληψη και θεραπεία της οσφυαλγίας προτείνονται:1) Σωστές θέσεις και στάσεις στις καθημερινές δραστηριότητες.  2) Σωστή διαμόρφωση θέσεων σε χώρους εργασίας  3) Προσπάθεια σωστής καθημερινής κίνησης (βάδιση, γυμναστική, σπορ) 4) Ενδεδειγμένες ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων σε συνδυασμό με ασκήσεις σε όρθια θέση 5) Όταν εμφανιστούν προβλήματα να γίνεται έγκαιρη επικοινωνία με τον ειδικό (ιατρό, φυσικοθεραπευτή) έτσι ώστε το βλαπτικό αίτιο να εντοπισθεί άμεσα και να μην μεταπέσει σε μονιμότητα όπου σε αυτήν την περίπτωση η αντιμετώπιση είναι συχνά πολύ δύσκολη και αρκετές φορές αδύνατη.

#########