Νέα δεδομένα στην θεραπεία της σχιζοφρένειας και της ακρομεγαλίας (Μεγαλακρίας) δημιουργεί η ανάπτυξη δύο θεραπευτικών σκευασμάτων με την τεχνολογία Long Acting Injectable Products (LAI), δηλαδή ενέσιμων προϊόντων παρατεταμένης αποδέσμευσης. Μάλιστα, η καινοτομία αυτή ανήκει στην ελληνική εταιρεία Pharmathen, που έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Actavis για την παγκόσμια διάθεση δύο προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Ευάγγελος Καραβάς, αντιπρόεδρος Ερευνητικών και Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων της Pharmathen, εξήγησε ότι η τεχνολογία LAI εφαρμόζεται σε μία σειρά προϊόντων και συμβάλλει δραστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών καθώς, μέσω της προοδευτικής αποδέσμευσης του φαρμάκου στον οργανισμό του ασθενούς, επιτρέπει τη μείωση των ενέσιμων θεραπειών τους.

 

«Με την καινοτόμο αυτή τεχνολογία, η φαρμακολογικά ενεργή ουσία αποδεσμεύεται σταδιακά στον οργανισμό για έναν έως και έξι μήνες, και, ως εκ τούτου, δεν είναι πλέον στους ασθενείς απαραίτητη η καθημερινή ενέσιμη χορήγησή της. Έτσι μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών, βελτιώνεται θεαματικά η συμμόρφωση του ασθενή στη θεραπεία και συντελεί εκτός από το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα και σε καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα δύο νέα φαρμακευτικά προϊόντα, για τη σχιζοφρένεια και τη ακρομεγαλία, αναμένεται σύντομα να είναι διαθέσιμα σε εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τη συμφωνία της Pharmathen με την Actavis για από κοινού προώθηση των σχετικών φακέλων έγκρισης των σκευασμάτων στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές», συμπλήρωσε ο κ. Καραβάς.

Η Pharmathen έχει κατοχυρώσει τα δικαιώματα της στην τεχνολογία αυτή, με την κατάθεση δυο παγκοσμίων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, και έχει προχωρήσει στην επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέα παραγωγικής μονάδας στις Σάπες Ροδόπης, ώστε τα δύο καινοτόμα σκευάσματα να είναι όχι μόνο «invented in Greece, αλλά και made in Greece», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Pharmthen, Βασίλης Κάτσος.

Να σημειωθεί ότι η κατάθεση των σχετικών φακέλων με τα αποτελέσματα των σχετικών πειραματικών και κλινικών δοκιμών, στον FDA και τον ΕΜΑ, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2015, με στόχο το λανσάρισμα των φαρμάκων να ξεκινήσει το 2017 και έως το 2018 να έχει ολοκληρωθεί η διάθεσή τους σ’ όλες τις αγορές. 

Η Ελλάδα στο παγκόσμιο χάρτης της Καινοτομίας
Παριστάμενος στην παρουσίαση των καινοτόμων φαρμάκων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, συνεχάρη την εταιρεία για το επιστημονικό επίτευγμα «το οποίο επιφέρει μία σειρά οφελών τόσο για την επιχείρησή σας, όσο και για τη χώρα αλλά και τους ασθενείς σε διεθνές επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό, η Pharmathen βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της φαρμακευτικής καινοτομίας και μάλιστα σε περίοπτη θέση. Από τη θέση που μού εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, παρακολουθώ τη δραστηριότητά σας και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έχω εντυπωσιαστεί από τη συνέπεια και την αξιοπιστία σας σε όλα τα επίπεδα. Η εταιρεία σας αποτελεί πρότυπο ελληνικής επιχειρηματικότητας και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να συγκαταλέγεστε στους ‘πρεσβευτές’ της διεθνώς. Η Pharmathen αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ελληνική επιχείρηση που επιθυμεί να αποκτήσει εξωστρέφεια και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νέα οικονομία που θέλουμε να φτιάξουμε για τη χώρα. Καλή επιτυχία και καλή δύναμη για τη συνέχεια».

Ο πρόεδρος της Pharmathen, υπογράμμισε ότι τα καινοτόμα αυτά προϊόντα είναι αποτέλεσμα  στρατηγικής απόφασης της εταιρείας να λειτουργεί μέσω του τρίπτυχου έρευνα – Επενδύσεις – Εξωστρέφεια» και να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της με καινοτόμα αλλά και νέα προϊόντα και τεχνολογίες.

«Επενδύουμε συστηματικά και με συνέπεια στην έρευνα, όσο καμία άλλη φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα. Αποτέλεσμα αυτής της εστιασμένης απόφασής μας, είναι να αποτελούμε σημείο αναφοράς παγκόσμια στο χώρο της φαρμακευτικής αγοράς. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας LAI περαιτέρω, εισάγει τη Pharmathen ως μία ηγέτιδα δύναμη, ανάμεσα στους κορυφαίους οργανισμούς που οδηγούν τις ερευνητικές εξελίξεις παγκόσμια, προσδίδοντάς της σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσα από τα καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες που διαθέτει διεθνώς» ανέφερε ο κ. Κάτσος.

«Οι επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν στις Σάπες μέσα στον επόμενο χρόνο, η αύξηση του προσωπικού του Ομίλου κατά 100 τουλάχιστον άτομα, όλες οι συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν γίνει αλλά και που ακολουθούν, οφείλονται στην προστιθέμενη αξία που έχει δώσει στη Pharmathen, η Έρευνα», τόνισε ο κ. Κάτσος, συμπληρώνοντας πως «η βιομηχανοποίηση, εμπορική παραγωγή και διάθεση των LAI σκευασμάτων θα γίνεται από το εργοστάσιό μας στις Σάπες. Σήμερα κατατασσόμαστε μέσα στις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ με βάση τις επενδύσεις στην Έρευνα. Την περίοδο 2013 – 2018, οι επενδύσεις μας σε Έρευνα και Ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων θα ξεπεράσουν τα 100 εκ ευρώ».

Σύμφωνα με τον διευθυντή Επικοινωνίας της Pharmathen, Δρ Κώστα Κοτζιά, «όταν άλλες εταιρείες σημείωναν ζημίες και μετέφεραν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό, η Pharmathen υλοποίησε επενδυτικό πλάνο που ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας μία υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα στις Σάπες. Σήμερα, με βάση τα νέα δεδομένα, ο αριθμός των εργαζομένων θα ξεπεράσει σύντομα τους 1000. Έχουμε σχεδόν διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό μας μέσα σε 4 χρόνια, ενώ η εξαγωγική μας δραστηριότητα αγγίζει το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12% τα τελευταία 5 έτη, 65 πατέντες στο χαρτοφυλάκιό μας, πλήθος διακρίσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και αμείωτη επένδυση στην Έρευνα, η Pharmathen έχει ήδη εδραιωθεί ως “μοντέλο ελληνικής επιχειρηματικότητας”».

#########