Γνωστές συμπτωματολογίες όπως Πονοκέφαλοι, Αυχεναλγία,Αυχενοβράχιο Σύνδρομο, Περιαρθρίτιδα Ώμου, Ραχιαλγία,Οσφυαλγία, Ισχιαλγία, Πόνοι Ισχίων – Γονάτων – Άκρου Ποδός κ.λ.π.,οφείλονται συνήθως σε μυοσκελετικές παθήσεις μηχανικής αιτιολογίας, που είναι το αντικείμενο της μεθόδου Mckenzie.Eίναι η μέθοδος που παρέχει την ικανότητα αυτοθεραπείας των προβλημάτων σπονδυλικής στήλης και περιφερειακών αρθρώσεων, για μια ολόκληρη ζωή.Αν η μέση ή ο αυχένας του ασθενή μπορεί να θεραπευθεί, με τη μέθοδο Mckenzie θα είναι γνωστό από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις του στον θεραπευτή.Η μέθοδος Mckenzie διακρίνει και αυξάνει τις δυνατότητες του ασθενή για Αυτοθεραπεία, χωρίς φάρμακα, ζεστά ή κρύα επιθέματα, υπέρηχα, βελόνες, χειρουργείο. Έτσι τον καθιστά ικανό να επεμβαίνει αποτελεσματικά στα συμπτώματά του μειώνοντας την εξάρτησή του από ιατρική επέμβαση

.

 

Οι στόχοι που επιτυγχάνονται ακολουθώντας τη μέθοδο Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας Μckenzie είναι:

  • Κατάργηση συμπτωμάτων
  • Αποκατάσταση λειτουργικότητας
  • Πρόληψη υποτροπών

Πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα


1. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία με τη μέθοδο McKenzie είναι μία μοναδική λογική και βήμα προς βήμα μηχανική αξιολόγηση των μυοσκελετικών προβλημάτων (Σπονδυλική Στήλη και Περιφερειακές Αρθρώσεις) του ασθενή. Η μηχανική αυτή αξιολόγηση με βάση το ιστορικό αλλά κυρίως την κλινική εικόνα του ασθενή, μπορεί να κατατάξει την κατάστασή του αξιολογώντας το επίπεδο του πόνου ή τον περιορισμό συγκεκριμένων κινήσεων ή θέσεων. Η αξιολόγηση με τις αρχές της Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας Mckenzie μειώνει την ανάγκη για ακριβές και/ή επεμβατικές διαδικασίες. Η Έρευνα έχει καταδείξει ότι η αρχική διαδικασία αξιολόγησης κατά Mckenzie είναι τόσο αξιόπιστη όσο, τουλάχιστον, οι πολύ δαπανηρές διαγνωστικές απεικονιστικές εξέτάσεις στον καθορισμό της πηγής του προβλήματος, ενώ πολύ γρήγορα αναγνωρίζει τους ασθενείς που θα ανταποκριθούν θετικά από ακείνους που δεν θα ανταποκριθούν στη Θεραπεία.


2. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Θεραπεία με τη Μέθοδο Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας McKenzie καθορίζει μία σειρά εξατομικευμένων, για κάθε ασθενή, ασκήσεων. Δεν χρησιμοποιεί κανένα μηχάνημα και κανένα φάρμακο. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην ενεργό εμπλοκή του ασθενή παρέχοντάς του τις αναγκαίες γνώσεις ώστε μπορεί να αντιμετωπίζει μόνος  το πρόβλημά του και να ελαχιστοποιείται ο αριθμός επισκέψεών του στο θεραπευτήριο. Τελικά, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν επιτυχώς να αντιμετωπίζουν μόνοι  το πρόβλημά τους, όταν τους δοθεί η απαιτούμενη γνώση και η καλή εκπαίδευση. Για ασθενείς με πιο δύσκολα μηχανικά προβλήματα o εξειδικευμένος και πτυχιούχος στη μέθοδο Mckenzie κλινικός, θα εφαρμόσει συγκεκριμένες τεχνικές με τα χέρια του, μέχρις ότου o πάσχων καταστεί ικανός να αυτο-διαχειριστεί την κατάστασή του.


3. ΠΡΟΛΗΨΗ

Οι ασθενείς αποκτούν μια εμπειρική εκπαίδευσης στην αυτοθεραπεία του παρόντος πρβλήματός τους. Η σωστή χρήση αυτών των δεξιοτήτων και η σωστή συμπεριφορά στην καθημερινότητα και τις δραστηριότητες θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο υποτροπής  και θα επιτρέψει στους ασθενείς να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν γρήγορα τα συμπτώματα όταν εμφανίζονται.

Κορυφαία Επιστημονικά Ιατρικά Περιοδικά, αναφέρουν για τη μέθοδο Mckenzie:
“H αξιολόγηση κατά Mckenzie ήταν ανώτερη της μαγνητικής απεικόνισης στη διάκριση των οδυνηρών από τους μη οδυνηρούς μεσοσπονδύλιους δίσκους”
R. Donelson, C. Aprill, R. Medcalf, W. Grant.
“A prospective study of centralization of lumbar and referred pain:
A predictor of symptomatic discs and annular competence”.
Spine May 15, 1997.
Άτομα που αντιμετωπίσθηκαν με τη μέθοδο Mckenzie, πέντε χρόνια αργότερα είχαν σημαντικά λιγότερες υποτροπές πόνου και ελάχιστοι ήταν αυτοί που απουσίασαν από τη δουλειά τους, σε σχέση με αυτούς που αντιμετωπίσθηκαν με το mini back school.
R. Stankovic, O. Johnell.
“Conservative treatment of back pain:
A 5-year follow-up study of two methods of treatment.”
Spine 20 (4), 1995
“…Το πρόγραμμα Mckenzie είναι αποτελεσματικό σε οξέα ή χρόνια περιστατικά. Υπερτερεί του Back School και της Οσφυϊκής Έλξης”
Dimaggio A., Mooney V.
“Πρόγραμμα Mckenzie: αποτελεσματικές ασκήσεις κατά της οσφυαλγίας”.
Journ. Musculoskel Med. 4:12; 63-74, 1987

 

 

 


Αναστάσιος Γ. Μαντζώρος

Φυσικοθεραπευτής Cert.MDT

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Εκπαιδευτικός Ε.Ε.Μ. Τ.Ε.Ι. Λαμίας

#########