Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν με την ευγενική χορηγία της Φαρμακευτικής Εταιρείας Pfizer Ελλάς και τη συνεργασία της εξειδικευμένης εταιρείας New Event Generation, Ενημερωτική Εκδήλωση για τα μέλη των ΚΑΠΗ και τους κατοίκους της περιοχής, με θέμα «Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Ακράτεια Ούρων – Νευροπαθητικός Πόνος» στο 1ο ΚΑΠΗ Μάνδρας, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

. 

Η εκδήλωση είχε ιδιαίτερη επιτυχία καθώς πλήθος μελών των ΚΑΠΗ του Δήμου, αλλά και πολλοί δημότες προσήλθαν και παρακολούθησαν την ενημέρωση σχετικά με την ακράτεια ούρων και το νευροπαθητικό πόνο. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κος Γεώργιος Δρίκος, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κος Γεώργιος Σαμπάνης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Την πρώτη ομιλία για την Ακράτεια Ούρων και την Υπερδραστήρια Κύστη πραγματοποίησε η κα Ματίνα Βλάχου, MD, F.E.B.U., Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος. Η κα Βλάχου αναφέρθηκε στους διαφορετικούς τύπους της Ακράτειας ούρων, τις επιπτώσεις τους στην υγεία και την κοινωνική ζωή καθώς και στους  τρόπους αντιμετώπισής τους. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς 1 στους 5 Έλληνες πάσχει από ακράτεια ούρων, 33% των γυναικών άνω των 65 ετών έχουν ακράτεια ούρων, ενώ 26% των γυναικών άνω των 18 ετών έχουν παρουσιάσει ακράτεια κάποια στιγμή της ζωής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρόλο που το 80% της ακράτειας ούρων μπορεί να θεραπευτεί ή να βελτιωθεί σημαντικά, οι ασθενείς δεν περιγράφουν τα συμπτώματά τους στο γιατρό, αλλά και οι γιατροί δεν ρωτούν τους ασθενείς τους για ακράτεια όσο συχνά θα έπρεπε ώστε να τους παροτρύνουν να μιλήσουν για το πρόβλημα.

Στη συνέχεια η κα Ελένη Καββαδία, Νευρολόγος, ενημέρωσε το κοινό για το Νευροπαθητικό Πόνο. Παρουσίασε τον ορισμό, τα αίτια, καθώς και τα κύρια χαρακτηριστικά του Νευροπαθητικού Πόνου, τους τρόπους διάγνωσης, εκτίμησης της έντασής του και αντιμετώπισης. Εστίασε ακόμη και ανέλυσε τη διαβητική νευροπάθεια, μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση για τους διαβητικούς. Και στην περίπτωση του νευροπαθητικού πόνου οι ασθενείς δεν καταφεύγουν πάντα στο γιατρό και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον πόνο με παυσίπονα ή ξεκούραση. Με αυτόν τον τρόπο δε λαμβάνουν ουσιαστικά βοήθεια και δε βρίσκουν λύση στο πρόβλημά τους. Θα πρέπει οι ασθενείς να επισκέπτονται άμεσα στο γιατρό, καθώς η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία της υγείας τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μήνυμα της μεγάλης σημασίας της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης του κοινού για την προαγωγή της υγείας του γενικού πληθυσμού.

#########