Ένα Ιρλανδικό νοσοκομείο, είναι το πρώτο στον κόσμο που ενστερνίζεται την τελευταία επιστήμη, τοποθετώντας χάλκινες χειρολαβές στις πόρτες του, σε μία προσπάθεια να μειώσει τις σχετιζόμενες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως το MRSA, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή και αξιόπιστη προστασία στους ασθενείς του .Το Ιδιωτικό Νοσοκομείο St Francis, μία εγκατάσταση 140 κλινών στο Mullingar, της Κομητείας Westmeath καθώς και το συνεργαζόμενο γηροκομείο St Clair’s, πήραν αυτήν την απόφαση, μετά από εξέταση αδιάσειστων αποδείξεων από τις κλινικές δοκιμές του Νοσοκομείου Selly Oak στο Birmingham, οι οποίες έδειξαν ότι οι επιφάνειες του χαλκού, όπως βρύσες, καθίσματα τουαλέτας και χειρολαβές πόρτας μπορούν να μειώσουν τις μικροβιακές μολύνσεις κατά 90 έως 100%.

 

Ο Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Περίθαλψης, κ. Noeleen Sheridan, εξηγεί αυτή την απόφαση ορόσημο: «Όλες οι υγειονομικές μας υπηρεσίες γνωρίζουν ακριβώς το ρίσκο εξάπλωσης μικροβίων και το υψηλό κόστος εξαφάνισής τους. Εκτιμάται ότι το 80% των λοιμώξεων εξαπλώνονται μέσω της επαφής, όπως σε χειρολαβές πορτών, καθώς τα μικρόβια συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στην εξάπλωση της μόλυνσης. Η απόφασή μας να χρησιμοποιήσουμε αντιμικροβιακά προϊόντα χαλκού, βασίζεται στις αποδείξεις των κλινικών δοκιμών του Selly Oak».
Ο Καθηγητής κ. Tom Elliott, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Birmingham, Ιατρικός Υποδιευθυντής του NHS Foundation Trust και υπεύθυνος των κλινικών δοκιμών χαλκού στο Selly Oak, πιστεύει ότι ο χαλκός μπορεί να διαδραματίσει ένα ουσιαστικό ρόλο, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των ενδονοσοκομειακών  λοιμώξεων.

«Εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι τα μικρόβια MRSA και Clostridium difficile πεθαίνουν πολύ πιο γρήγορα, όταν έρχονται σε επαφή με επιφάνειες που φέρουν χαλκό, σε αντίθεση με τις κοινές επιφάνειες που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Αυτό αποτελεί μία σημαντική ανακάλυψη, που μπορεί να παρέχει στο NHS Trusts ένα ακόμη μέσο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».
Η χρήση του χαλκού ως προληπτικό μέτρο υγιεινής αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο αναγνωρίσιμη. Ο χαλκός είναι το πρώτο σταθερό υλικό επιφάνειας που καταχωρήθηκε στο  ΥΠΠΑ (Environmental Protection Agency) των Ηνωμένων Πολιτειών, ως αποδεδειγμένο υλικό με οφέλη για την δημόσια υγεία, το οποίο συμβάλλει στην μείωση των μολύνσεων μεταξύ των καθαρισμών υγιεινής. Οι αντιμικροβιακές επιφάνειες χαλκού έχουν δείξει ότι εξαφανίζουν περίπου το 99.9% συγκεκριμένων μικροβίων (συμπεριλαμβανομένου του μικροβίου MRSA) μέσα σε διάστημα δύο ωρών, ενώ συνεχίζουν να εξουδετερώνουν το 99% αυτών των μικροβίων ακόμα και μετά την μόλυνση.

Ο κ. Noeleen Sheridan εξηγεί τη σχετικότητα του χαλκού με την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων: «Οι επιφάνειες επαφής του χαλκού εξυπηρετούν ως μία έξτρα ασπίδα άμυνας, επιπρόσθετα στα μέτρα υγιεινής του νοσοκομείου. Αυτή η πρωτοβουλία, είναι μέρος της δέσμευσής μας για βελτίωση της ποιότητας, που αφορά στην ασφάλεια και φροντίδα των ασθενών μέσω αποτελεσματικής διαχείρισης και ελέγχου των λοιμώξεων».
Ενώ το St Francis έχει το προβάδισμα στη χρήση καινοτομιών, φαίνεται ότι και άλλες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν. Αρχιτέκτονες μονάδων υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν αντιμικροβιακό χαλκό, ενώ πολλά έργα ανακαίνισης αναμένονται στα NHS Trusts εντός του 2010.

 

Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις: Το Μέγεθος του Προβλήματος

Στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, περίπου 300.000 ασθενείς προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ τουλάχιστον 5.000 πεθαίνουν από επιπλοκές λόγω λοιμώξεων που απέκτησαν στο νοσοκομείο. Αυτό εξομοιώνεται σε ένα ετήσιο κόστος του Εθνικού Συστήματος Υγείας περίπου 1 δις. Λίρες Αγγλίας.
Στην Ιρλανδία, υπάρχουν περίπου 25,000 καταγεγραμμένες HCAI το χρόνο, με έναν στους 20 ασθενείς να προσβάλλονται τουλάχιστον από μία λοίμωξη ως συνέπεια της νοσηλείας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η θνησιμότητα που οφείλεται άμεσα στις νοσοκομειακές λοιμώξεις, εκτιμάται ότι κυμαίνεται περίπου στους 37,000 ανθρώπους το χρόνο, ενώ συνεισφέρουν σε ακόμη 110,000 επιπλέον θανάτους. Τα συνολικά ετήσια κόστη περίθαλψης τέτοιων λοιμώξεων στην ΕΕ εκτιμούνται περίπου στα 7 δισεκατομμύρια Ευρώ το 2008.

Η Έρευνα του Selly Oak Δημοσιεύθηκε στην Περιοδική Έκδοση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του νοσοκομείου Selly Oak είναι διαθέσιμα στον τύπο, μαζί με δύο ακόμη μελέτες που ερευνούν την δυναμική του αντιμικροβιακού χαλκού.
Στη δεύτερη φάση των συνεχιζόμενων δοκιμών, τα ακόλουθα προϊόντα έχουν προταθεί για χρήση με αντιμικροβιακό χαλκό: μοχλός σε καζανάκι τουαλέτας, καρότσια ιματισμού, ερμάρια, σιφώνια νεροχυτών, χειρολαβές σε πόρτες, συστήματα κλειδώματος, κλειδαριές θαλάμων, κιγκλιδώματα στήριξης, βρύσες (θερμό-κρύο), καθίσματα τουαλέτας, διακόπτες, πρίζες και επιφάνειες τραπεζιών ειδικά προσαρμοσμένα σε κρεβάτια ασθενών.

Ιδιωτικό Νοσοκομείο St Francis

Το St Francis είναι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στο Mullingar της Ιρλανδίας. Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας και νοσηλείας βασίζονται σε χειρουργικές ειδικότητες, με τη συμβολή τεσσάρων θεάτρων και χώρων παρακολούθησης χειρουργικών επεμβάσεων. Ενσωματωμένο στο νοσοκομείο, βρίσκεται το γηροκομείο St Clair, το οποίο διαθέτει 43 κλίνες και φημίζεται για την ποιότητα φροντίδας στους φιλοξενούμενους του.

 

ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ) είναι μέλος του European Copper Institute (E.C.I.) που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.
Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.

Αθήνα,  14 Ιανουαρίου 2010

#########