Πάνω σε αυτόν τον προβληματισμό ο Ελληνοαμερικανός γιατρός George Bakris MD, διευθυντής στο κέντρο υπέρτασης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σικάγου, ξεκίνησε μια έρευνα με 100 ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση, αλλά δεν έχουν κανένα μυοσκελετικό πόνο (πολλές φορές ο έντονος πόνος μπορεί να ανεβάσει την πίεση του ασθενούς). Οι ασθενείς που πήραν μέρος στην έρευνα είχαν υπέρταση στο ΣΤΑΔΙΟ 1 και αυτό που η έρευνα προσπαθούσε να αποδείξει είναι ο ρόλος του άτλαντα του πρώτου αυχενικού σπονδύλου στην εξέλιξη της υπέρτασης και άλλων παθήσεων (αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου)

.

Στην επιστήμη της χειροθεραπευτικής ο άτλαντας και η περιοχή που ενώνεται ο εγκέφαλος με τον νωτιαίο μυελό θεωρούνται πολύ σημαντικές (μερικοί το παρομοιάζουν με το κουτί με τις ασφάλειες του αυτοκινήτου). Η έρευνα ήταν διπλή τυφλή έρευνα (από τις πιο αξιόπιστες) και τα αποτελέσματα ήταν ότι στο 80% των ασθενών η υπέρταση έπεσε έως 28 mm of hg, πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο από τη λήψη συνδυασμού δύο αντιυπερτασικών φαρμάκων. Οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή ψάχνουν το αίτιο που αυτή η επαναστατική θεραπεία είχε αποτέλεσμα σε μια παθολογία του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς. Ο χειροθεραπευτής κάνει μια μικρή ανώδυνη ανάταξη στον αυχένα του ασθενούς, αφού πρώτα αξιολογήσει όλο το σώμα με διάφορες μεθόδους. Πολλοί ασθενείς έχουν κρατήσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα 6 μήνες μετά τη θεραπεία και κάποιοι άλλοι χρειάστηκαν πάνω από μια ανάταξη για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται μια έρευνα με περισσότερους ασθενείς και πιο πολλά στατιστικά στοιχεία. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας έτυχαν μεγάλης απήχησης στις ΗΠΑ από έγκριτες εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα και δημοσιεύτηκαν σε ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Journal of human hypertension.

Χαμηλά τα ποσοστά χρήσης αντισυλληπτικών στη χώρα μας

Ελάχιστη «πρόοδος» έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα στη στάση απέναντι στην αντισύλληψη στη χώρα μας, καθώς τα ποσοστά χρήσης αντισυλληπτικών από τις Ελληνίδες παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά και σε αντιστρόφως ανάλογη θέση με τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Όπως προκύπτει από επίσημα επιστημονικά στοιχεία, στην Ευρώπη οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το «χάπι» ξεπερνούν το 30%, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 4%! Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Κρεατσάς, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Ν. Σαλάκος και η καθηγήτρια Μαιευτικής Σχολής Τ.Ε.Ι. Αθηνών Κ. Λυκερίδου. Όπως ανέφερε ο καθηγητής κ. Κρεατσάς, ένα νέο αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο παρέχει για πρώτη φορά φυσικό οιστρογόνο και αποτελεσματική αντισυλληπτική προστασία, βρίσκεται τώρα στη διάθεση των γυναικών. Είναι το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι υψηλής αποτελεσματικότητας που απελευθερώνει φυσική οιστραδιόλη, την ίδια ορμόνη που παράγεται τακτικά από τις ωοθήκες σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιωργος Κακαβας
Φυσικοθεραπευτης-Χειροθεραπευτης

http://www.fysiotek.gr/

#########