Αρχική Ειδήσεις - Νέα Η συμβολή του φαρμακοποιού στην διαχείριση του πονοκεφάλου

Η συμβολή του φαρμακοποιού στην διαχείριση του πονοκεφάλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους κάποια στιγμή στη ζωή τους, είτε ήπιους (μικρής έντασης μικρής διάρκειας  ή εμφάνιση σε πολύ αραιά διαστήματα) ή πολύ πιο δυνατούς (πχ, ημικρανίες ή αθροιστική κεφαλαλγία). Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλούν πονοκεφάλους, καθώς και αρκετοί διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων.

 

Ο φαρμακοποιός κ. Κωνσταντίνος Θεοχάρης τονίζει ότι ο φαρμακοποιός,   αναλαμβάνει  πρωταγωνιστικό ρόλο στην φροντίδα υγείας για την πρόληψη και τη βελτίωση ποιότητας της ζωής των ασθενών με κεφαλαλγίες και οφείλει  να είναι σε θέση να τους συμβουλεύει και να τους εκπαιδεύει στην ενδεδειγμένη κάθε φορά  χρήση αναλγητικών και άλλων σκευασμάτων.

Τόσο λοιπόν το σημείο που εστιάζεται ο πόνος, όσο και η ένταση του είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστούν από το φαρμακοποιό, προκειμένου να προχωρήσει στο τρόπο αντιμετώπισης.

Οι πιο συνήθεις τύποι πονοκεφάλου σύμφωνα με την βιβλιογραφία είναι τέσσερις: o πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα,η αθροιστική κεφαλαλγία, ο πονοκέφαλος τάσης και η ημικρανία. Ο πόνος εντοπίζεται σε διαφορετικό σημείο του κεφαλιού σε κάθε περίπτωση – όπως φαίνεται και στην εικόνα- και έτσι ο φαρμακοποιός μπορεί να κάνει μια σωστή εκτίμηση πριν προχωρήσει στην φαρμακευτική παρέμβαση.

Στην κεφαλαλγία τύπου τάσης , το πιο κοινό τύπο πονοκεφάλου, ο ασθενής βιώνει ένα σφίξιμο χαμηλής έντασης που εκδηλώνεται κυρίως στο μέτωπο και στους κροτάφους.

Αντίθετη είναι η εικόνα του ασθενή που πάσχει από ημικρανία. Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος είναι μέτριος έως και έντονος, εντοπίζεται κατά κανόνα στη μία πλευρά του κεφαλιού και συνήθως συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς και ευαισθησία στο φως.

Στην αθροιστική κεφαλαλγία ο πόνος είναι εξοντωτικός και συχνά εντοπίζεται μέσα  ή γύρω από το ένα μάτι.

Στον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα τέλος ο πόνος εστιάζεται στην περιοχή πίσω από το μέτωπο, τα ζυγωματικά και την ρινική οδό.

Σε κάθε περίπτωση ο πόνος σε κάθε άτομο, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και γι’αυτό η αντιμετώπιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

Για να αναγνωρίσει συμπληρωματικά ο φαρμακοποιός  όσο γίνεται καλύτερα το είδος είναι απαραίτητο να υποβάλει στον ασθενή μερικές ερωτήσεις όπως:

  • Σε ποιό σημείο εντοπίζεται ο πόνος;
  • Πόσο έντονος είναι ο πόνος;
  • Πώς αλλάζει ο πόνος στη διάρκεια της ημέρας;
  • Πόσο διαρκεί χρονικά;
  • Τι νιώθετε να σας ανακουφίζει από τον πόνο;

Με διερευνητικές ερωτήσεις θα πάρει ένα μίνι ιστορικό από τον ασθενή προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορεί να λάβει κάποια φάρμακα με ασφάλεια.

Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να υπενθυμίσει  στον ασθενή ότι τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατόν νωρίτερα.

«Το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να ληφθεί με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη δόση για να έχουμε μια πλήρη και ταχεία αντιμετώπιση του πόνου >>

 

Ποιο είναι όμως το κατάλληλο  αναλγητικό;

Στην χαμηλότερη δόση 

– Καλά ανεκτό

Το ταχύτερο δυνατό

– Γρήγορη Δράση

 

 

 

Στην κεφαλαλγία τάσεως, τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη 400 mg, (Nurofen 400 mg)  βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων.  H ιβουπροφαίνη των  400 mg, σε μαλακές κάψουλες, απορροφάται γρήγορα, δρα αποτελεσματικά και διαρκεί έως και 8 ώρες.

Το φαρμακείο είναι το πρώτο σημείο επαφής του ασθενή για να λάβει πληροφορίες και συμβουλές για θέματα υγείας. Ο φαρμακοποιός  συμβάλλει για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των φαρμάκων αλλά και την καλύτερη διασφάλιση της ζωής των ασθενών.

Η συμβολή του φαρμακοποιού στην διαχείριση του πονοκεφάλου
Rate it