Η Oμοιοπαθητική είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία που βασίζεται στις φυσικές ουσίες του περιβάλλοντος. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα προκύπτουν από τις φυσικές ουσίες με φυσικούς τρόπους, χωρίς καμία χημική επεξεργασία ή πρόσθετα.Η Ομοιοπαθητική αποκαλείται ήπια ιατρική επειδή τα φάρμακά της δεν έχουν παρενέργειες, δεν αναστατώνουν και δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό.Η Ομοιοπαθητική είναι γνωστή ως ολιστική ιατρική γιατί εκτός από τη θεραπεία της τοπικής αρρώστιας για την οποία έρχεται ο άρρωστος, βελτιώνει την υγεία ολόκληρου του οργανισμού και γι αυτό βελτιώνονται βαθμιαία και ταυτόχρονα και τα υπόλοιπα προβλήματα της υγείας του.

Η Ομοιοπαθητική ονομάζεται εναλλακτική ιατρική γιατί αναλαμβάνει τη θεραπεία παθήσεων στις οποίες η κλασική ιατρική ανεπαρκεί ή αδυνατεί να προσφέρει ικανοποιητική λύση.


Τέτοιες παθήσεις είναι όλες σχεδόν οι χρόνιες ασθένειες: άσθμα, ημικρανίες, αλλεργίες, κολίτιδες, έλκος, ψυχικές παθήσεις, δερματοπάθειες κλπ.


Επειδή το ομοιοπαθητικό φάρμακο δρά θεραπευτικά σε
ολόκληρο τον οργανισμό, για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν ειδικότητες στην Ομοιοπαθητική. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με την Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζονται εξίσου καλά τόσο οι σωματικές παθήσεις που προαναφέρθηκαν όσο και οι ψυχικές, όπως τα άγχη, οι φοβίες, η κατάθλιψη, η νευρογενής ανορεξία, ψυχικά προβλήματα των παιδιών κλπ. Η Ομοιοπαθητική είναι μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα θεραπεία για τις περισσότερες από τις δύσκολες παθήσεις που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο σήμερα.

Η Ομοιοπαθητική είναι μια
φυσική πραγματικότητα:
αποτελεί γνωστή ιδιότητα των φυσικών ουσιών να προκαλούν συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό, συμπτώματα που είναι ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά για την κάθε φυσική ουσία.
αποτελεί επίσης ιδιότητα των φυσικών ουσιών να θεραπεύουν σε αρρώστους τα ίδια συμπτώματα τα οποία οι ουσίες αυτές μπορούν να προκαλέσουν σε υγιείς ανθρώπους.
Η πραγματικότητα αυτή είναι γνωστή από την αρχαιότητα ακόμα με τη μορφή μεμονωμένων μαρτυριών, παρατηρήσεων και περιστατικών και επίσης ως εφαρμοσμένη λαϊκή θεραπευτική. Ο
Samuel Hahnemann (1755-1843), Γερμανός καθηγητής της Βιοχημείας (Ιατρικής Χημείας όπως ονομάζονταν τότε) γνώστης των παραπάνω δεδομένων, αποκάλυψε πληρέστερα και οικοδόμησε σε πλήρες θεραπευτικό σύστημα αυτή την ήδη γνωστή φυσική πραγματικότητα. Στο θεραπευτικό αυτό σύστημα έδωσε το ελληνικό όνομα Ομοιοπαθητική.


Ομοιοπαθητική, είναι η χορήγηση στον ασθενή της φυσικής ουσίας η οποία σε υγιείς προκαλεί παρόμοια συμπτώματα
με αυτά του συγκεκριμένου ασθενούς : όμοιο πάθος, ομοιοπαθητική.


Ο Hahnemann ήρθε σε επαφή με το φαινόμενο αυτό απολύτως εμπειρικά, και επίσης εμπειρικά επεξέτεινε την ανακάλυψή του και τη θεμελίωσε ως
επιστήμη. Η εμπειρία του αυτή εύλογα κινητοποίησε την οξυδέρκειά του, τους συνεργάτες του και όλους τους μεταγενέστερους, προς την κατεύθυνση της θεωρητικής εποικοδόμησης πάνω στην εμπειρία και της βελτίωσης της μεθόδου, μια διαδικασία η οποία όπως σε κάθε επιστήμη συνεχίζεται μέχρι σήμερα.



Η Ομοιοπαθητική έχει ιστορία 200 περίπου χρόνων, ενώ
στην Ελλάδα ασκείται ανελλιπώς από το 1900, επί έναν και πλέον αιώνα.


Πώς παρασκευάζονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Για να γίνουν οι φυσικές ουσίες ομοιοπαθητικά φάρμακα, υφίστανται μόνο μηχανική κατεργασία. Η Ομοιοπαθητική Φαρμακοποιία είναι τμήμα της επίσημης Γαλλικής και Γερμανικής Φαρμακοποιίας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας. Η κυκλοφορία των ομοιοπαθητικών φαρμάκων διέπεται από την Ελληνική και την Κοινοτική Νομοθεσία (ΟΔ/92/73/ΕΟΚ, 22/9/1992 και Υ 6/7881, 14/2/1994).


Για όλα τα χρόνια (μακροχρόνια) προβλήματα ενός ασθενούς χρειάζεται
ένα και μόνο φάρμακο την κάθε φορά. Το φάρμακο αυτό, στις χρόνιες περιπτώσεις, επιλέγεται με βάση όλα τα συμπτώματα του ασθενούς από όλα του τα συστήματα λειτουργίας, ψυχικά και σωματικά. Για το λόγο αυτό προαναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει ανάγκη ειδικοτήτων στην Ομοιοπαθητική Ιατρική. Στις οξείες παθήσεις, το φάρμακο επιλέγεται με βάση τα συμπτώματα της οξείας παθήσεως μόνο, και δρα μόνο σε αυτή.

Tά Ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν παρενέργειες;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα χορηγούνται σε απειροελάχιστες δόσεις και για το λόγο αυτό δεν έχουν παρενέργειες. Η δραστικότητά τους σχετίζεται με το μέγεθος της συγγένειας (σχέσης, ευαισθησίας) του συγκεκριμένου οργανισμού με την συγκεκριμένη φυσική ουσία. Όσο μεγαλύτερη η συγγένεια του πάσχοντος οργανισμού με την ουσία τόσο μικρότερη δόση της ουσίας απαιτείται για να επιφέρει αποτέλεσμα.
Αντίστοιχο φαινόμενο έχομε και στις αλλεργίες : όσο πιο αλλεργικός (ευαίσθητος) είναι κάποιος, τόσο μικρότερη (απειρομικρή) δόση της αλλεργιογόνου ουσίας χρειάζεται για να προκληθεί η αλλεργική αντίδραση. Στην περίπτωση της αλλεργίας πρόκειται για αρνητική συγγένεια με τη φυσική ουσία ενώ στην περίπτωση της Ομοιοπαθητικής πρόκειται για θετική συγγένεια.


Στην εμβέλεια της Ομοιοπαθητικής εμπίπτουν τόσο οι
χρόνιες όσο και οι οξείες παθήσεις, οι ψυχικές και οι σωματικές, των παιδιών και των ενηλίκων. Στα δεδομένα αυτά στηρίζεται η λειτουργία των πέντε Ομοιοπαθητικών Νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, η προσυπογραφή του τίτλου του Ομοιοπαθητικού από τους Ιατρικούς Συλλόγους της Γερμανίας, η χορήγηση Ομοιοπαθητικών Διπλωμάτων από 9 Πανεπιστήμια στη Γαλλία, η ισότιμη με τις άλλες ειδικότητα της Ομοιοπαθητικής στη Βραζιλία, οι επίσημες και ισότιμες Ιατρικές Σχολές Ομοιοπαθητικής στην Ινδία κλπ.

Θα μπορέσει ποτέ στην χώρα μας να επισημοποιηθεί η Ομοιοπαθητική για να καταφέρει τελικά να προσφέρει παράλληλα……στην Υγεία των Ανθρώπων;


Πιστεύουμε ότι και στη χώρα μας, με τις προσπάθειες που καταβάλλονται, θα υπάρξει η αντίστοιχη θεσμοθέτηση ώστε η Ομοιοπαθητική πιο οργανωμένα και σε συνεργασία με την κλασσική ιατρική να μπορέσει να προσφέρει τις ανεκτίμητες δυνατότητές της στον πάσχοντα άνθρωπο.


Η γνωριμία όλων των γιατρών με την Ομοιοπαθητική είναι απαραίτητη για τη διάδοσή της, προς όφελος των ασθενών. Η Εθνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Συνεργασίας (Ε.Ε.Ο.Ι.Σ) έκρινε ότι οφείλει να υπηρετήσει πρωτίστως αυτή την αναγκαιότητα και αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν το πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμά της, εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ομοιοπαθητικής, Ε.C.H. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε αριθμό σπουδαστών Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ομοιοπαθητικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Πρόγραμμα είναι ανοιχτό επίσης σε οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, φαρμακοποιούς και φοιτητές των αντίστοιχων σχολών, ενώ σεμινάριο έγκυρης επιστημονικής ενημέρωσης για την ομοιοπαθητική, παρέχεται επίσης δωρεάν για επαγγελματίες του χώρου της υγείας (φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, μαίες, βιολόγους και ψυχολόγους).


Με τα παραπάνω δεδομένα και με γνωστές τις δυνατότητες της Ομοιοπαθητικής, έχομε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για την πορεία της και στη χώρα μας.

 

 

Βαγγέλης Ζαφειρίου

ΝευρολόγοςΨυχίατρος
Ασκεί και διδάσκει την Ομοιοπαθητική πλέον της 25ετίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (Ε.Λ.Ο.Ι.).Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων για την Προώθηση της Ομοιοπαθητικής (Σ.Ε.Π.Ο).
Ιδρυτικό Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Συνεργασίας (Ε.Ε.Ο.Ι.Σ).
Ιδρυτής του μετεκπαιδευτικού Προγράμματος Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης
Ομοιοπαθητικοί Διάλογοι (ΟΜ-ΔΙΑ).Ιδρυτικό Μέλος της Κίνησης Ιατρικής Αναβάθμισης (Κ.Ι.ΑΝ).Υπεύθυνος Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής 1995-1997.Υπεύθυνος Εκπαίδευσης της Εθνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Συνεργασίας 2004-2009.Μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ομοιοπαθητικής, E.C.H.Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Επίσημος αξιολογητής ερευνητικής εργασίας του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αθηνών με αντικείμενο την Ομοιοπαθητική (1995). Προσκεκλημένος ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Προσκεκλημένος ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Παρουσιάσεις και δημοσιεύσεις επιστημονικών εργασιών σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια και περιοδικά.

#########