Μια νέα μέθοδος αποσυμπίεσης μεσοσπονδυλίου δίσκου υπόσχεται θεραπεία στην ταλαιπωρημένη ραχοκοκαλιά του σύγχρονου εργαζόμενου.Για τις παθήσεις του μεσοσπονδυλίου δίσκου, που… προτιμούν τους 40άρηδες και τους ταλαιπωρούν επιδεινούμενες, υπάρχει πλέον μια σύγχρονη λύση, που έρχεται από τις ΗΠΑ και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα. Πρόκειται για την αποσυμπίεση μεσοσπονδυλίου δίσκου, αυχενικού και οσφυϊκού, πολύ πιο αποτελεσματική από άλλες μεθόδους, ακόμη και από τα παλιά «κρεβάτια έλξης», για ν’ αλλάζει την εσωτερική πίεση του δίσκου.Η μηχανική αποσυμπίεση δίσκου είναι μια επαναστατική θεραπεία για πολλές παθήσεις που ομαδοποιούνται κάτω από τον όρο «οσφυαλγία». «Η μέθοδος αυτή έχει βοηθήσει πολλούς ασθενείς, τόσο των ηλικιών 40-50, αλλά και μεγαλύτερους, που έχουν οσφυϊκό πόνο»

.

 

Λειτουργεί με έναν πολύ απλό μηχανικό τρόπο, που εφαρμόζεται με ειδικό εξοπλισμό, ασκώντας στο επίμαχο σημείο του δίσκου μικροκραδασμούς. Εχει προηγηθεί καταγραφή του προβλήματος, με βάση τα διαγνωστικά στοιχεία, που εισάγονται στον υπολογιστή με ειδικό λογισμικό, ώστε να καθοδηγηθεί ο χειριστής της συσκευής για ακριβή στόχευση και εφαρμογή, με έναν ειδικό αλγόριθμο, στο σπονδυλικό επίπεδο.
«Η μέθοδος αυτή», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, «έχει βοηθήσει πολλούς ασθενείς, τόσο των ηλικιών 40-50, αλλά και μεγαλύτερους, που έχουν οσφυϊκό πόνο, όπως και εκείνους που παρουσιάζουν υποτροπή, ύστερα από χειρουργείο».
Αποτέλεσμα, η καλύτερη τροφικότητα, λιγότερος πόνος, καλύτερη κινητικότητα και επούλωση της «ρωγμής» στον δακτύλιο, όταν είναι το πρόβλημα στην οξεία φάση.

Ο συνδυασμός αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης με αυτή τη μέθοδο και η γυμναστική σταθεροποίησης που ακολουθεί, είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης του σπονδυλικού πόνου.
Η μηχανική αποσυμπίεση δίσκου είναι μια επαναστατική θεραπεία για πολλές παθήσεις που ομαδοποιούνται κάτω από τον όρο «οσφυαλγία» και έχει γλιτώσει πολλούς ασθενείς από ένα επώδυνο χειρουργείο ή κατάχρηση φαρμάκων και ακινητοποίηση.


Ενδυνάμωση

Ερευνες έχουν δείξει ότι οι εφαρμογές αποσυμπίεσης μπορούν να μειώσουν την εσωτερική πίεση στον δίσκο που δημιουργεί την κήλη. Η αποσυμπίεση αυξάνει την αιμάτωση στην περιοχή, άρα και την πρόσληψη οξυγόνου και προτεωγλυκανών από τον δίσκο, οπότε επιταχύνεται η διαδικασία επούλωσης και αυτόΐασης που έχει κάθε οργανισμός.
Μετά ακολουθούν οι ασκήσεις σταθεροποίησης που σαν στόχο έχουν να κάνουν το αποτέλεσμα της θεραπείας μόνιμο. Το ασκησιολόγιο στοχεύει στην ενδυνάμωση μυϊκών ομάδων που σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη».

Ο δίσκος αρχίζει και αφυδατώνεται σιγά-σιγά και εμφανίζει στις μαγνητικές το φαινόμενο του «black disc» που σημαίνει ότι ο δίσκος είναι πιο ευάλωτος σε τραυματισμό, ειδικά το πρωί και μετά από παρατεταμένο κάθισμα ή αθλητική δραστηριότητα.
Ανθρωποι σε παραγωγική ηλικία (35-45), με τον καθιστικό τρόπο ζωής που ακολουθούν «υποχρεωτικά» λόγω των σύγχρονων αναγκών και την κακή εργονομία των καθισμάτων σε γραφεία ή αυτοκίνητα, έχουν επιβαρύνει τους μεσοσπονδυλίους δίσκους τους, γι’ αυτό, κλινικά βλέπουμε όλο και πιο νέους σε ηλικία ασθενείς, να καταλήγουν στα φυσικοθεραπευτήρια.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει υπολογιστεί ότι φταίει για το 26%-40% των συμπτωμάτων ενός ασθενή. Ενώ δεν έχει πλούσια αιμάτωση ως ιστός, άρα επουλώνεται πολύ αργά, διαθέτει πλούσια νεύρωση από δυο μεγάλα νεύρα, κάτι που κάνει τα συμπτώματα και τον πόνο αβάσταχτα για τον ασθενή.
Παλιότερη μελέτη είχε δείξει ότι το 30% των ασθενών πάνω από 40 ετών έπασχε από δισκοκήλες, χωρίς όμως συμπτώματα. Αλλη έρευνα έδειξε ότι το 52% από 100 ασθενείς χωρίς πόνο στη μέση ή το πόδι είχαν ευρήματα κήλης στην εξέταση. Σύμφωνα με τον Χάμπερτ Ρομόσοφ, κορυφαίο νευροχειρουργό στις ΗΠΑ μόνο ένα στα 500 χειρουργεία κήλης δίσκου είναι απαραίτητο να γίνει.


Ενα μηχανικό πρόβλημα

Δισκοκήλη λέμε τη μετακίνηση μέσα στον δίσκο του δισκικού υλικού από μηχανικά αίτια συνήθως, που αλλάζει τη μορφή του δίσκου και δημιουργεί πιέσεις στα νεύρα ή στον νωτιαίο σάκο και κακή κινηματική στις σπονδυλικές αρθρώσεις. Η κήλη σαν παθολογία δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα, φυσικοθεραπεία και ασκήσεις, γιατί είναι μηχανικό πρόβλημα με πολλές συνιστώσες και οι παραπάνω θεραπείες ανακουφίζουν τα συμπτώματα αλλά δεν επιδρούν στο αίτιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιωργος Κακαβας
Φυσικοθεραπευτης-Χειροθεραπευτης

#########